szerző:
MTI

Többségi, de nem egyöntetű londoni elemzői várakozás szerint a forint meredek erősödése ellenére kamatot emel hétfőn az MNB. Az utána következő monetáris pályáról már markánsabban eltérnek a vélemények a Cityben: változatlanul forgalomban vannak agresszív, 9 százalékig terjedő további kamatemelési előrejelzések és olyanok is, amelyek szerint a hétfői emeléssel tetőzik a kamatszint.

Kilenc nagy londoni befektetési és elemző ház - Deutsche Bank, JP Morgan, Crédit Suisse, UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Dresdner Kleinwort, Barclays Capital, 4cast - közül nyolc jósolta, hogy az MNB hétfőn 0,25 százalékponttal emeli alapkamatát.

A kivétel a Merrill Lynch, amelynek londoni elemzői a magyar gazdaság gyenge növekedése miatt az eddigi monetáris szigorító lépéseket is rendre feleslegesnek nevezték elemzéseikben.

A ház pénteken adott új előrejelzésében is az áll, hogy a magyar jegybank hétfőn változatlanul, 8,25 százalékon hagyja alapkamatát, mivel az elmúlt hónapokban már 0,75 százalékponttal szigorított, amit "masszív" forintfelértékelődés követett; a piacot "megkísértette" az egykori, 240,1-es erős sávszél áttörésének lehetősége is.

Mindemellett meredeken, 21 havi mélypontra csökkent a magánszektorbeli, prémiumok nélkül számolt éves béremelkedési ütem, fokozatosan lassul az infláció, az éves összehasonlítású gazdasági növekedés naptári kiigazítással pedig még mindig 1 százalék alatt volt az első negyedévben.

A Merrill Lynch londoni elemzői elvetik azt a Cityben gyakorta hangoztatott érvet, hogy az MNB-nek a szintén hétfőn kijövő új inflációs előrejelzés várható felfelé módosítására kell kamatemeléssel reagálnia. A ház szerint ez ellen szól, hogy a jegybank az utóbbi időben 0,75 százalékponttal szigorított, miközben az inflációs jóslat valószínűleg 0,4 százalékponttal fog emelkedni. Ráadásul az új inflációs jelentésben még nem lesz benne a forint mostani erősödése, ami önmagában a pénzügypolitikai kondíciók jelentős szigorításának felel meg, és - ha tartós marad - a következő inflációs jelentésben a hétfőre várt, emelt inflációs jóslat újabb, de már lefelé mutató felülvizsgálatát eredményezheti.

A májusi inflációs jelentéstől több nagy londoni ház is a következő évre várt inflációs pálya emelését várja. A JP Morgan, amely a hétfőre negyed százalékpontos MNB-kamatemelést váró citybeli befektetési bankok között van, azt jósolta, hogy a 2008-as átlagos inflációról szóló új előrejelzés 6,2 százalék, a 2009-re szóló 4,0 százalék lesz, egyaránt mintegy háromtized ponttal magasabb a februári Inflációs Jelentésben szereplőnél.

A JP Morgan londoni részlegénél azt mondták, hogy az általuk várt hétfői kamatemelés valószínűleg az idei utolsó lesz, és jövőre 1,00 százalékpontig terjedő kamatcsökkentés következhet.

Vannak ugyanakkor londoni házak, amelyek szerint hétfőn még korántsem tetőzik a magyarországi jegybanki kamatszint.

Az agresszív további szigorítást várók között van a Goldman Sachs, amely pénteki előrejelzésében azt jósolta, hogy a Monetáris Tanács a következő három ülésen - hétfői kezdettel - egyenként 0,25 százalékpontos emeléseket fog végrehajtani, vagyis 9,00 százalékra emeli az alapkamatot.

A GS londoni elemzői szerint ez azért jósolható nagy biztonsággal, mert az új inflációs jelentés várhatóan "jelentősen" emeli a várt inflációs számokat, és az MNB rendszerint egyébként sem veszi figyelembe nagy súllyal a rövid távú árfolyammozgásokat.

A Goldman Sachs prognózisa szerint a "döntő jelentőségű" 2009-es átlagos inflációs előrejelzés a jelenlegi 3,6 százalékról 4,0 százalékra emelkedik - a 3,0 százalékos cél helyett -, főleg az olajár-előrejelzések várható emelése miatt.

A GS egy minapi londoni elemzése szerint a ház nyersanyagpiaci szakértői az eddigi hordónkénti 104 dollárról 124 dollárra emelték 2008-as egész évi átlagár-előrejelzésüket a világpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent olajfajtára, és jövőre már 140 dollár feletti éves Brent-árfolyamátlaggal számolnak. Mindez a cég szerint jelentős hatással lesz a felzárkózó térség inflációjára, főleg jövőre.

A GS elemzői az idei magyarországi éves átlagos inflációra adott saját jóslatukat például az eddigi 5,8 százalékról 6,1 százalékra, 2009-es átlagos magyar inflációs prognózisukat 3,5 százalékról 4,3 százalékra emelték.

A pénteki magyarországi kamat-előrejelzésben a Goldman Sachs londoni elemzői mindazonáltal elismerték, hogy a következő három monetáris tanácsi ülésre jósolt folyamatos kamatemelési prognózisukra bizonyos rövid távú kockázatot jelent a forint erősödése, ami miatt az emelések "hosszabb időtávra húzódhatnak el".

Ugyancsak 9 százalékos idei kamattetőzést jósolnak a Dresdner Kleinwort londoni elemzői, akik szerint az általuk hétfőre várt negyed százalékpontos emelést néhány hónap szünet követi, és a kamatszint az év végére emelkedik a ház által valószínűsített 9 százalékos csúcsra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Délután szavaz a brit parlament a Brexit-megállapodásról. Vagy mégsem?

Délután szavaz a brit parlament a Brexit-megállapodásról. Vagy mégsem?

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

Ezt a fényképet küldte haza a Holdról az indiai Csandraján-2

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Egy törvénymódosítás miatt megint bizonytalan, mikor lesz Brexit

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül