szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország és Ausztria hamarosan aláírja az utóbbi Déli Áramlat gázvezetékhez való csatlakozásáról szóló kormányközi megállapodást, és ez szakértők szerint komoly csapást jelent a Nabucco-projektre – állította kedden az RBK Daily című orosz gazdasági napilap.

A megállapodás küszöbön álló aláírásáról a Szentpétervári Gazdasági Fórumon tájékoztatta a sajtó a Gazprom egyik illetékese – írta a lap. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese szerint a megállapodás keretében az osztrák OMV határozza meg a részvényesi tőke szerkezetét a Gazprommal alakítandó vegyes vállalatban, amelynek feladata a gáz Baumgartenig történő szállítása lesz.

Ausztriát már tavaly augusztusban meghívták a projektbe, de a tárgyalások elhúzódtak, nem utolsósorban azért, mert éppen Ausztria a konkurens projekt, a közép-ázsiai gázt Oroszország elkerülésével Európába szállító Nabucco egyik mozdonya. Az év elején, amikor Brüsszel és az Egyesült Államok némi sikereket ért el a közép-ázsiai államokkal folytatott tárgyalásokon, Bécs a jelek szerint kételkedni kezdett abban, hogy érdemes-e csatlakoznia az orosz vezetékhez.

A Déli Áramlathoz csatlakozott már Bulgária, Szerbia, Magyarország és Görögország, s Medvegyev szerint Horvátországgal és Bosznia-Hercegovinával egyelőre tárgyalások nem, csupán konzultációk folynak, mivel a Gazprom először a fővezeték nyomvonalát akarja meghatározni, s az elágazásokról csak azután kíván dönteni.

Április elején aztán Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató Szlovéniában tárgyalt, felmerült, hogy a Dél Áramlat elkerülheti Ausztriát és Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója sietett bejelenteni, hogy a vezetéknek mégiscsak Ausztrián kell áthaladnia. További lökést adott az OMV-nek, hogy miközben maga közvetlenül tárgyal Bakuval, a Gazprom felajánlotta Azerbajdzsánnak: piaci áron vásárol tőle gázt. Ezenkívül Ausztriát nyilvánvalóan vonzza a kilátás, hogy saját szükséglete fedezésének biztosítása mellett bevételekre számíthat a tranzitdíjakból és a gáz tárolásából, elosztásából. Vagyis a Déli Áramlattal ugyanazt kapja, mintha a Nabucco építésében venne részt, csak csekélyebb ráfordítással és jóval kisebb kockázattal, s emellett jelentős európai gázelosztó központtá válik.

A lap szakértőket idéz, akik szerint Ausztria elkerülésével a Dél Áramlat rövidebb, s így olcsóbb is lenne, de a gazdasági szempont másodlagos. A szakemberek szerint Magyarország és Ausztria részvételével a Déli Áramlatban a Gazprom megszabadulhat a Nabucco konkurenciájától, annál is inkább, mivel a projekt az utóbbi időben ígéretesből problémássá vált. Az eredetileg remélt iráni gázra alapozását a politikai helyzet akadályozza, és a közép-ázsiai országok sem hajlanak arra, hogy megtöltsék gázzal a vezetéket, s ez igen kockázatossá teszi a megépítéshez szükséges hatalmas befektetéseket.

Ausztria csatlakozásával a Gazprom három legyet üt egy csapásra: Oroszország az Európai Unió energetikai biztonságának első számú garantálója lesz, erősíti jelenlétét egy stratégiailag fontos régióban, és csökkenti a Nabucco megvalósulásának esélyeit - vélték az RBK Dailynek nyilatkozó szakértők.

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap ugyancsak kedden arról közölt részletes írást, hogy valójában még mindig nem tudni, mennyi kőolajat és földgázt rejt Azerbajdzsán területe a kontinentális talapzatot is beleértve, s hogy mennyit lehet ebből kitermelni. A szakértők azonban úgy látják, hogy a 10 milliárd tonna, amelyről több szakértő beszél, a közmondásos holnapi túzok: a mai veréb 36 elavult, szárazföldi kitermelési helyről összesen kitermelhető mennyiség 300 millió tonna kőolaj és mintegy 150-160 milliárd köbméter gáz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Duplájára nőhet a Nabucco gázvezeték kivitelezési költsége

A tervek szerint 2013-tól a Kaszpi-tenger térségéből a Bécs melletti Baumgartenbe földgázt szállító Nabucco gázvezeték megépítése az eredetileg tervezettnek mintegy duplájába kerülhet majd. Eredetileg 4,4 milliárd eurós költségigényből indultak ki a tervezők, ezt azonban a 2005-ben elvégzett megvalósíthatósági tanulmány alapján 5 milliárd euróra emelték. A legújabb becslések viszont már 7,9 milliárd eurós költséggel számolnak.

MTI Gazdaság

A Nabucco törökországi kiindulópontja az Ankara melletti Ahiboz lesz

Jelentős lépést tett az EU támogatását élvező Nabbuco földgázvezeték tervezése: az Európai Bizottság és a török kormány megállapodott, hogy a vezeték kiindulópontja Európa felé a török főváros, Ankara közelében lévő Ahibozban lesz – közölték a török energiaügyi minisztériumban.

MTI Gazdaság

Nabucco: amerikai "nem" az iráni és az orosz gázra

Az Egyesült Államok továbbra sem támogatja az iráni és az orosz gáz bevonását a Nabucco-projektbe - mondta C. Boyden Gray amerikai energiaügyi nagykövet Budapesten. A magyar külügyminiszter szerint semmilyen megoldást nem lehet kizárni.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Orosz lapok Gyurcsány moszkvai látogatásáról: bukhat a Déli Áramlat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtöki moszkvai villámlátogatásáról és a Déli Áramlat gázvezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírásáról szólva a pénteki orosz lapok Vlagyimir Putyin elnök szavait emelték ki, amelyek szerint a Déli Áramlat gázellátása biztosítva van, miközben a tervezett Nabucco vezeték mögött egyelőre nincs gázforrás.

MTI Gazdaság

Prodi lehet a Déli Áramlat főnöke

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Romano Prodival való hétfői találkozóján ajánlatot tehet a távozó olasz miniszterelnöknek, hogy legyen a Déli Áramlat gázvezeték, pontosabban a South Stream AG svájci cég vezetője, ezt az értesülést közölte hétfői számában a Kommerszant című orosz gazdasági lap.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Nabucco-nagykövet védi a magyar álláspontot

Az európai földgázellátással kapcsolatos vita olyan összetetté vált, hogy Magyarország külön nagykövetet nevezett ki, aki az amerikai fővárosba érkezett, hogy védje a magyar álláspontot – írta a The Washington Times szerdán.

MTI Világ

A Déli Áramlatnak "keresztbe tehet" Ukrajna és Románia

Ukrajna és Románia "keresztbe tehet" a Déli Áramlatnak, hiszen a tervek szerint a Fekete-tenger fenekén haladó gázvezeték a két ország kizárólagos tengeri gazdasági övezetén haladna keresztül - írta csütörtökön egy amerikai szakértő.

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Lobenwein Norbert: „Nem gondolom, hogy az idei év a fesztiválokról fog szólni”

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás