szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az indiai Apollo Tyres (AT) tervezett gumigyára kapcsán megfogalmazott és a helyi jegyző által nem hitelesített népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, a jegyzői határozat megváltoztatását kéri a bíróságtól a Fidesz gyöngyösi önkormányzati frakciója.

Amennyiben a bíróság nem változtatja meg a döntést, abban az esetben új kérdést fogalmaznak meg – közölte Tatár László frakcióvezető. A beruházás ellenzői egy miskolci cég által írt környezeti előtanulmányra hivatkoznak, amely szerint a gyártástechnológia során policiklikus vegyületeket használnak majd, amelyeket 2009-től kitiltanak az Európai Unióból. A gyártás során keletkező korom pedig rákkeltő hatású. Szintén veszélyforrásnak tartják az évente keletkező 21 ezer tonnányi ipari gumihulladékot. Ezen kívül az üzem működése évente 800 ezer köbméter vizet igényelne, amelyet valószínűleg nem képes fedezni a térség ivóvízbázisa – sorolta aggályaikat a politikus.

A gyár támogatói viszont úgy értelmezik: az anyag arról szól, hogy az ipar általában használ policiklikus vegyületeket, ám az Apollo nem alkalmazza ezeket a gyártás során. A Heves Megyei Vízművek tájékoztatása alapján a gyártáshoz szükséges víz bőven rendelkezésre áll, illetve rendelkeznek a hulladék befogadását biztosító kapacitással is.

Az indiai cég magyarországi leányvállalata május 21-én már földvásárlási opciót szerzett a Gyöngyösi Ipari Parkban. Eszerint az önkormányzat és az ipari park kötelezettséget vállalt arra, hogy az ipari park területén kijelölt 45 hektárnyi földet kizárólag az Apollo Tyres részére adják el. Az előszerződés szerint a cég a 45 hektáros területet összesen 673 millió forint nettó áron vásárolja meg. Ugyanakkor az előszerződés szövegének jóváhagyását elutasította az önkormányzat Fidesz-frakciója.

Az indiai székhelyű Apollo Tyres a világ jelenlegi legmodernebb gumiabroncs-gyártási technológiáját fogja alkalmazni Gyöngyösön – ezt már Neeraj Kanvara, a cég alelnöke jelentette ki, amikor megnyitotta a társaság gyöngyösi információs irodáját. A cég garanciát vállal a gyár környezetbarát működésére; annál is inkább mert az elmúlt időszakban több millió dollárt költöttek a környezetbarát gyártási technológiák továbbfejlesztésére – tette hozzá akkor a cégvezető.

Az Apollo Tyres 200 millió euró értékű beruházása megvalósítását ez év januárjában jelentette be Újdelhiben, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök indiai tárgyalásait követően. Az üzemben a tervek szerint az első szakaszban évi hétmillió gumiabroncsot gyártanának. Az AT a Magyarországon gyártott termékeit az európai piacon eladásra kínált személyautókra és terepjárókra szánja.

Az 1975-ben alapított Apollo Tyres Indián kívül a Dél-afrikai Köztársaságban és Zimbabwében nyitott gumiabroncsgyárat. Éves bevétele tavaly meghaladta az egymilliárd dollárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Országlása legsúlyosabb válságát éli át Putyin, Navalnij igazi fenyegetést jelent rá

Országlása legsúlyosabb válságát éli át Putyin, Navalnij igazi fenyegetést jelent rá