szerző:
hvg.hu

Már futnak be a hívások a MÁV Biztosító ügyfeleitől a különböző cégekhez, hiszen rövid a határidő, hogy új biztosítás után nézzenek azok, akik most hoppon maradtak. Összeállításunkban igyekszünk választ adni a leggyakoribb kérdésekre a helyzettel kapcsolatban.

"A Genertel Biztosítóhoz már több hívás is érkezett" - tájékoztatta a hvg.hu-t Simon Péter, a biztosító marketing vezetője. "A Genertel  a kötés pillanatától állja az esetlegesen bekövetkező kár kockázatát, feltéve, hogy az ügyfél a szerződéskötéstől számított 30 napon belül befizeti a biztosítás díját. A legsietősebb ügyfeleknek azonban számolnia kell azzal, hogy a szeptember végéig tartó negyedév hátralevő részére fizetendő díját az alapdíj, azaz az A0-ás kategóriának megfelelően állapítja meg a biztosító, az érvényes bonusz-besorolás és a harmadik negyedévre kiszámlázott díj közötti díjkülönbséget pedig a negyedik negyedéves díjban írják majd jóvá a diretk biztosítóként működő, azaz a szerződéseket online és telefonon kötő Genertel Biztosító telefonközpontjába és a szerződéseket azonnal meg is lehet kötni.

Aki nem siet fejvesztve jobban járhat, a hvg.hu információja szerint ugyanis holnap a biztosítók egyeztetnek arról, hogy megnyissák a kötelezős ügyfelek bonusz-malusz besorolását nyilvántartó elektronikus adatbázist, a BOMA-t amelyből a biztosítók lekérdezhetik a hozzájuk szerződő ügyfél kártörténetét, így van esély arra, hogy a töredék negyedévre vonatkozó csekket is már az érvényes kártörténeti besorolás alapján tudják kiküldeni.

Az alábbiakban néhány várható kérdésre ad választ a biztositas.hu weboldal által összeállított közlemény.

Mi a MÁV-biztosítós autósok teendője és mennyi idejük van?

A PSZÁF határozatának megfelelően minden jelenlegi MÁV-os kötelező biztosítást kötött autósnak át kell szerződnie egy általa szabadon választott új biztosítóhoz.

A PSZÁF által meghatározott határidő augusztus 15-e, ami azt jelenti, hogy mindenkinek egységesen augusztus 16-ával lépne életbe az új biztosítónál, az új kötelező biztosítása.

Az átszerződésre így alig két hetük marad az autósoknak! Ez azonban a PSZÁF szerint vélhetően a kisebbik rossz, hiszen a MÁV tőkehiánya miatt, már az eddigi károk kifizetése is problémás, így nem szerencsés az átszerződés tovább történő halasztása.  

Mi lesz azokkal, akik nem szerződnek át a határidőig?

Előfordulhat, hogy egyes MÁV-os biztosítottakhoz nem jut el az információ, vagy objektíve akadályozatva lesznek az átszerződésben (mondjuk szabadságukat töltik külföldön, betegek, stb.).

Ők valószínűleg késve szerződnek át az új biztosítóhoz. Számukra ez annyiban jelent majd hátrányt, hogy az új biztosító nem augusztus 16-tól ad nekik fedezetet, hanem csak a ténylegese átkötés napjától. Az augusztus 16  és a tényleges átkötés közötti  napokra ezen autósok - bár fedezetük nem lesz - MABISZ díjat kell fizessenek.

Hol köthető meg az új biztosítás és mi kell hozzá?

Az új biztosítások a biztosítók fiókjaiban és az online alkuszi oldalain egyaránt megköthetőek. A PSZÁF által kiadott feltételeknek való megfelelés érdekében azonban a biztosítóknak belső utasításokat kell megfogalmazniuk és el kell azokat  juttatniuk fiókjaikban dolgozó munkatársaik, partnereik részére, az Internetes alkuszoknak pedig el kell készíteniük a szükséges fejlesztéseket.
Mindez egy-két napot vesz igénybe.

Fontos szabály, hogy az új biztosítóhoz történő átszerződéshez a MÁV-os autósoknak igazolniuk kell, hogy a MÁV ABE-nál fennáll-e díjtartozásuk és ha igen, akkor az mennyi.

Ezt a befizetett utolsó díjrészletről szóló igazolás (csekk, átutalási bizonylat) másolatának benyújtásával tehetik meg.

Sokan elveszíthetik a bonuszukat (Oldaltörés)

Sokan elveszíthetik a bonuszukat

 A PSZÁF határozata alapján, azon MÁV biztosítottak, akik 2008. augusztus 15-ig nem fizetik meg maradéktalanul és határidőre III. negyedéves díjukat a MÁV ABE-nak, elveszítve bonuszukat, A00-ba kerülnek! A szerződéskötéskor pedig igazolniuk kell azt, hogy meddig fizették meg díjukat a MÁV ABE-hoz.

Azoknak akik hátralékkal zárják MÁV ABE-s pályafutásukat így azzal kell számolniuk, hogy az új biztosító nem csak a saját maga által fedezett időszakot számlázza majd ki részükre, hanem azt a díjat is, amit a MÁV-nak nem fizettek meg. Ezt azonban már a saját (a MÁV díjánál vélhetőleg drágább díjon teszi.

Érdemes tehát kifizetni mindenkinek a III. negyedéves díjat, még a MÁV által kiadott csekkre, mert a bonusz elvesztése sokkal nagyobb érvágással jár mint a MÁV részre így megfizetésre kerülő (és a megszűnés időszakára is szóló) augusztus 16 és szeptember 30-a közötti időszakra eső díj.  

Fel kell-e mondani a jelenlegi MÁV-os biztosításokat?

Nem. Jelenlegi biztosítások a MÁV ABE engedélyének visszavonásával együtt megszűnnek.

Mennyi időre szólnak a most megkötésre kerülő új biztosítások?

A 2008 augusztus 16-val életbe lépő biztosítások határozatlan tartamra jönnek létre, december 31-ei évfordulóval.

Ez azt jelenti, hogy a 2008-as év hátralévő részére az autósoknak mindenképpen a most kiválasztásra kerülő új biztosítónál kell maradniuk.

Szabadon dönthetnek ugyanakkor - a rövidesen elérkező novemberi biztosító váltási időszakban - arról, hogy 2009-re is a most kiválasztásra kerülő biztosítónál kíván-e maradni avagy a meghirdetett tarifákat áttekintve, másik biztosítót választanak.

Visszafizeti a MÁV a hozzá 2008. augusztus 16 – december 31-ig terjedő időszakra befizetett díjakat?

Nem. Illetve elég valószínűtlen.

A PSZÁF közlése értelmében az ún. meg nem szolgált díjak (III. negyedév 2. fele és IV. negyedévre befizetett díjak (féléves és éves díjfizetők által)) visszafizetésére az egyesület alapszabálya lesz irányadó.

Az alapszabály szerint azonban mielőtt ezen díjakat az egyesület visszafizetné, a károkat kell kielégíteni. Az eddigi milliárdos kártartalék hiányról szóló hírek alapján szinte elképzelhetetlen, hogy maradna pénze  az egyesületnek. Ha pedig mínuszban zár az egyesület ezek a befizetések elvesznek az autós számára.

A bonusz igazolások hogyan lesznek továbbítva?

A PSZÁF közlése értelmében a BONUS igazolásokat a MÁV ABE  levélben küldi majd meg tagjaiknak. Szakmai körök azonban azt valószínűsítik, hogy-e helyett végül (a költségkímélőbb) elektronikus továbbítás lesz (az un. BOMA rendszeren keresztül).

A vonatkozó szabályozás alapján az új szerződések a bonusz fokozat igazolásáig A00-ban kerülnek rögzítésre. A biztosítók gyakorlata azonban várhatóan most is megosztott lesz abban a tekintetben, hogy az általuk kiküldésre kerülő első csekken, milyen díj kerül majd feltüntetésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

PSZÁF: mindenki fizesse be a MÁV ÁBE biztosítási díját

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra figyelmezteti a MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV ÁBE) kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezőket, hogy fizessék be az esedékes díjat, mert ellenkező esetben komoly szankciókra számíthatnak - mondta el Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Idős nőt tartottak láncra verve – felfüggesztettre, közmunkára ítélték őket

Idős nőt tartottak láncra verve – felfüggesztettre, közmunkára ítélték őket

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

NER angolai módra: egymilliárd dollárt követelnek a volt elnök lányán és vején

Egymást érték a lopott autók a csanádpalotai határátkelőnél

Egymást érték a lopott autók a csanádpalotai határátkelőnél

Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz, ingyen internet is lesz rajtuk

Tizenöt új Volvót vett a Volánbusz, ingyen internet is lesz rajtuk

Négy év börtönt kapott a férfi, aki Down-szindrómás testvére halálát okozta

Négy év börtönt kapott a férfi, aki Down-szindrómás testvére halálát okozta