szerző:
MTI

A Fidesz október 1-től eltörölné a szolidaritási adót, és ebben az SZDSZ támogatására is számít - mondta Tállai András, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján. Az MDF készen áll arra, hogy az első adandó alkalommal közösen nyújtson be törvényjavaslatot a Fidessszel az adónem eltörlése érdekében.

A fideszes politikus az SZDSZ-nek azt üzente, ne várják meg, hogy mit tanácsol nekik a kormány, a kormányfő vagy más MSZP-s politikus, hanem fogjanak össze a Fidesszel, a KDNP-vel és az MDF-fel, és szavazzák meg közösen szeptemberben, hogy október 1-től eltörlik a szolidaritási adót. Mint mondta, a kormány valószínűleg 2009. január 1-től akarja megszüntetni a 2006. szeptemberben 1-én bevezetett 4 százalékos különadót, azonban a mielőbbi eltörlés jelzésértékű lenne a gazdaság szereplőinek, hogy az Országgyűlésben komoly a szándék az adócsökkentésre.

Kérdésre válaszolva Tállai András azt mondta: ő maga amellett van, hogy az eltörlésről a Fidesz nyújtson be törvényjavaslatot, de ebben az ügyben a párt elnöksége dönt majd, tekintettel arra, hogy a Fidesz a szolidaritási adó eltörlését már az MDF által kezdeményezett ötpárti tárgyaláson is felvetette, de akkor azért nem adtak be törvényjavaslatot, mert csak az MDF és a KDNP támogatta az ötletet.

Szintén kérdésre a fideszes képviselő azt mondta: nem terveznek külön egyeztetést az SZDSZ-szel az ügyben, hiszen ha benyújtják a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, akkor a költségvetési bizottság ülésén megtárgyalhatják a kérdést, és kiderülhet, hogy az SZDSZ valóban az adócsökkentés pártja, vagy a "kisebbségi kormányt támogatók pártja, mindegy, milyen áron". Hangsúlyozta: az adó eltörlésének megvan a forrása, hiszen a költségvetés 140 milliárd forintos többletbevételéből kb. 50 milliárd forint megy el a nyugdíjakra, a maradék viszont rendelkezésre áll.

A politikus az MSZP-nek azt üzente, ne engedjék a parlament elé azt a javaslatot, amely úgy csökkentené az élelmiszerek áfáját, hogy közben a normál áfakulcsot megemeli. Tállai András az MDF-nek is üzent, mégpedig azt, hogy ha a haláladó eltörlésében segítséget kap a kormánytól, akkor ezért cserébe ne szavazzon meg semmilyen adóemelést, ne álljon be az MSZP mögé. "Fogjunk össze, és szavazzuk meg tisztán a haláladó eltörlését" - mondta a fideszes képviselő.

A Fidesz szerint ez a kormány az adó szóval lejáratta magát, hiszen amikor adócsökkentésről beszélnek, abból adónövelés lett, amikor adócsökkentést fogadott el a parlament, azt fél év múlva visszavonták. A rendszerváltozás óta a legtöbbször az MSZP-SZDSZ-kormány növelt adót. Veres János az utóbbi időben többször is kifejtette adófilozófiáját. A pénzügyminiszter számára egyértelmű, hogy az élelmiszerek áfáját csak akkor lehet csökkenteni, ha valamely más kulcs növelésével beszedik a kiesett forrásokat. Ezt elfogadhatatlannak tartjuk - szögezte le az ellenzéki párt, amely szerint ma Magyarországon adót nem lehet emelni sem az áfát, sem egyéb közterheket.

A Fidesz emlékeztetett: a pénzügyminiszter azt is hangoztatja, hogy amikor csökkentek a járulékok, nem nőtt a foglalkoztatás. Hat és fél éve vannak kormányon, de egyetlen egyszer sem csökkent a járulék, sőt emelkedett, ellenben a polgári kormány idején a járulékcsökkentés következményeként 200 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság.

A párt szerint az adócsökkentésre azért van szükség, hogy a vállalkozások megerősödjenek, termelőeszközöket vásároljanak, munkahelyeket teremtsenek, bővítsék a piacukat, új technológiához jussanak, versenyképesebbek legyenek, nem pedig azért, hogy több pénzt tegyenek zsebre a vállalkozók, ahogy a kormány állítja. Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte, hogy nyár eleje óta zajlanak egyeztetések a szakértőkkel, de a kormánynak még nincs adójavaslata. Mint mondta, a javaslatot szeptemberben kell  benyújtaniuk a parlamentnek. 

"Az MDF üdvözli, hogy a Fidesz el kívánja törölni a szolidaritási adót, hiszen e javaslat benne van a párt Nemzeti Adószabadság Programjában is, ezért az MDF készen áll arra, hogy az első adandó alkalommal közösen nyújtson be törvényjavaslatot az adónem eltörlése érdekében" - fogalmaz szerdán eljuttatott közleményében Dávid Ibolya. A pártelnök hangsúlyozza: az ellenzéki pártoknak mihamarabb folytatniuk kell az egyeztetéseket, hogy ősszel a parlament egy olyan költségvetést fogadjon el, mely végre enyhítheti a középosztály immáron elviselhetetlen adóterheit.

Az MDF értetlenül áll Tállai András azon kijelentése előtt, miszerint fennáll a veszélye annak, hogy az örökösödési illeték eltörlése érdekében a párt ősszel támogatni fogja az MSZP adóemelési javaslatait. "Kénytelenek vagyunk emlékeztetni a politikust, hogy a Fidesz - az MDF-fel ellentétben - már szavazott meg közösen a szocialistákkal költségvetést, mégpedig azt a 100 napos programot, mely kényszerpályára állította Magyarországot" - szögezi le a politikus. Az MDF elküldi a Fidesznek - a vezető piaci szereplők által is támogatott - Nemzeti Adószabadság Programját, hogy a jövőben is lehessenek a mostanihoz hasonló, konstruktív javaslatai - közölte Dávid Ibolya.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kobe Bryantre emlékeznek: "Te és a lányod a szívünkben éltek tovább örökké"

Kobe Bryantre emlékeznek: "Te és a lányod a szívünkben éltek tovább örökké"

Biztonságosnak számít a helikopter, amellyel Kobe Bryanték lezuhantak Kaliforniában

Biztonságosnak számít a helikopter, amellyel Kobe Bryanték lezuhantak Kaliforniában

Ontja magából a divatterepjárókat a BMW hatalmas üzeme

Ontja magából a divatterepjárókat a BMW hatalmas üzeme

Koronavírus: tovább nőtt a halottak száma, Németországban is megjelent a kórokozó

Koronavírus: tovább nőtt a halottak száma, Németországban is megjelent a kórokozó

A mesterséges intelligencia napokkal előbb tudta, hogy globális járvány lesz a koronavírusból

A mesterséges intelligencia napokkal előbb tudta, hogy globális járvány lesz a koronavírusból

Nem készültek kiviteli tervek a Zugló vasúti megálló felújítására

Nem készültek kiviteli tervek a Zugló vasúti megálló felújítására