szerző:
MTI

Eddig 27 település polgármestere nyilvánította ki egyértelmű szándékát az Apollo Tyres magyarországi beruházásának befogadásával kapcsolatban, és ezt 2008. augusztus 18-án közös nyilatkozatban is megerősítették - közölte a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium hétfőn.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium felvette a kapcsolatot mindazon önkormányzatokkal, amelyek az elmúlt három napban jelezték, hogy az Apollo Tyres Ltd. magyarországi beruházásához helyszínt biztosítanának. Az indiai cég csütörtökön jelentette be, hogy mégsem építi meg Gyöngyösön új gumiabroncs gyárát, hanem új helyszínt keres a 200 millió eurós beruházásnak Magyarországon vagy más európai országban.

"Magyarország szívesen látja ezt a beruházást. Az elkövetkező hetekben, hónapokban mindent meg kívánunk tenni annak érdekében, hogy a külföldi működő-tőke befektetők számára, és így az Apollo számára is, bebizonyítsuk, érdemes településeink közül választani, érdemes Magyarországon tartani ezt a beruházást is. Készek vagyunk arra, hogy helyszínt biztosítsunk az Apollo Tyres Ltd. magyarországi központjának; készek vagyunk arra, hogy a vállalat fejlődésének elősegítésén keresztül hozzájáruljunk saját településeink fejlődési lehetőségének megteremtéséhez" - idéznek a közös nyilatból a tárca közleményében.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter véleményét, amely szerint Magyarország gazdasági növekedése és a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében kiemelten fontos, hogy Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont maradjon, és a magyarországi települések felkészültek legyenek a hazai és nemzetközi beruházások fogadására - olvasható a közleményben.

"Magyarországnak újra kell játszania egy már megnyert meccset, ismét versenyre kell kelni 1500 új munkahelyért. A rendszerváltás óta változatlanul a régió éllovasai közé tartozunk az egy főre eső működő-tőke beáramlás tekintetében, és ezt a rangos pozíciónkat meg kell őriznünk. Az ügy tanulsága, hogy helyi szinten is tenni kell a gazdasági növekedésért, a fejlesztésekért. Gazdasági miniszterként ősszel programot indítok a beruházásbarát településekért. Minden, a téma iránt érdeklődő település számára szakmai segítséget nyújtunk abban, hogyan tehetik vonzóvá településüket a hazai és nemzetközi cégek számára, milyen módon tudnak nyílt és építő párbeszédet folytatni a befektetések hatásairól helyi szinten" - idézik Bajnai Gordont a közleményben. 

A gazdasági miniszter a közleményben hozzátette: a kormány mindent elkövet azért, hogy az Apollo Tyres első ütemben 200 millió, második ütemben további 100 millió eurós értékben létrejövő zöldmezős beruházását – amelynek eredményeképp először 900, majd további 600 új munkahely jön létre – Magyarországon tartsa. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium még ma eljuttatja a polgármesterek közös nyilatkozatát az Apollo Tyres igazgatóságának. A nyilatkozatot Ajka, Bábolna, Érd, Hatvan, Heves, Isaszeg, Jászberény, Kalocsa, Kapuvár, Kazincbarcika, Kiskunfélegyháza, Komló, Maklár, Marcali, Mezőkövesd, Mezőtúr, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagyatád, Nagykanizsa, Polgár, Szeged, Szentes, Szikszó, Szolnok, Zagyvarékas, Záhony települések képviselői írták alá.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Nem lesz Gyöngyösön gumigyár

Az indiai gumiipari társaság, az Apollo Tyres Ltd. visszavonja a gyöngyösi 200 millió eurós zöldmezős beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak Magyarországon, vagy más európai országban.

MTI Gazdaság

A kormány a Fideszt hibáztatja a gumigyár visszatáncolása miatt

A kormányszóvivő szerint a Fidesz az oka annak, hogy az indiai gumiipari társaság, az Apollo Tyres Ltd. úgy döntött, visszavonja a gyöngyösi 200 millió eurós beruházás tervét, és új helyszínt keres a gumigyárnak; ezt Daróczi Dávid közölte csütörtökön.

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Szupermázlista autós, akit centikkel kerültek el a hegyről lezúduló sziklák földrengés után – videó

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra

Egy hónappal a határidő lejárta előtt már több ezren jelentkeztek a külképviseleti szavazásra