szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A svéd IKEA a pécsi önkormányzati tulajdonú Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel köt hét évre szóló szerződést porcelán étkészletek gyártására.

Péterné Marosy Katalin elmondta: az ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatot a napokban kapták meg. E szerint a gyár 2009 szeptemberétől évente ötezer tonna porcelántermékre kapna megbízást, ezzel megháromszorozná 1,1 milliárd forintos éves árbevételét.

A Zsolnay külföldi, főként kelet-európai vetélytársakat előzött meg a megrendelésért folytatott versengésben.

A vezérigazgató beszámolt arról, hogy a megrendelés teljesítése érdekében több milliárd forintos beruházás eredményeként új üzemet építenek a Pécsi Ipari Parkban, melybe modern porcelánipari technológiát telepítenek, ehhez várhatóan kormányzati forrást is kapnak. Valószínű, hogy a manufaktúrának szüksége lesz a jelenleg mintegy 300 fős dolgozói létszám emelésére is.

Péterné Marosy Katalin megjegyezte, hogy a Zsolnaynál jól megfér egymás mellett a jó minőségű tömeg- és az exkluzív termékek előállítása, erre már volt példa a vállalat történetében, és ez az az irány, melynek köszönhetően a vállalat nyereségesen működhet.

Példaként hozta fel, hogy a Zsolnay jelenleg évi 200-300 tonna porcelánterméket készít, 2009-től csak az IKEA-nak ötezer tonnát gyártanának. A vállalat stratégiája is az, hogy márkái, értékei megőrzésével bekapcsolódik a nagyobb volumenű ipari termelésbe is, biztosítva hosszú távú jövőjét. Ehhez elengedhetetlen a külföldi piacokon való jelenlét, az export erősítése akár a pirogránit, akár más termékek gyártásával, értékesítésével.

A vezérigazgató a cég anyagi helyzetéről nem kívánt beszélni. Varga-Sabján László, a manufaktúra igazgatóságának elnöke egy áprilisi sajtótájékoztatón azt mondta: a Zsolnay tavaly 140 millió forint üzemi szintű veszteséggel zárt. A hiány az elmúlt három évben összesen 450 millió forint volt, melynek pótlására hiteleket kellett felvenni. Az idei cél a veszteséges termelés megakadályozása és nullszaldó körüli eredmény.

Az igazgatóság elnöke a veszteségek okaként a porcelánpiacra jellemző visszaesést, a folyamatosan emelkedő energiaköltségeket, a pécsi gyár túldimenzionált infrastruktúráját említette, amelyek miatt a termékeit az eladási árhoz viszonyítva aránytalanul nagy ráfordítással tudja csak előállítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

IKEA-ciki, avagy mi várható el 120-ért?

Veszel egy IKEA konyhabútort. Nem igazi fényűzés ez részedről, merthogy egy átlagos méretű konyhába, bármilyen más "márkás" konyhabútor, a hozzávaló gépekkel együtt millió fölötti tétel volna. A barátságos svédeknél viszont megúszod hétszáz körül, gépesítve. Élménybeszámoló a hvg.hu blogjában!

Cégvilág

Új Zsolnay-vezér.

Péterné Marosy Katalint (képünkön), a beremendi cementmű mellett működő belga érdekeltségű Carmeuse Mészgyártó Kft.

euractiv.hu Világ

Levédetné a kék-sárga színt az IKEA

Ma kezdődik a tárgyalás a luxemburgi Európai Bíróságon arról a keresetről, amelynek lényege, hogy bejegyeztetheti-e közösségi védjegyként a kék és a sárka szín kombinációját az IKEA cég.

MTI Gazdaság

A Zsolnay egyesülne a Hollóházival

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezetése a napokban kezdeményezte az ÁPV Zrt.-nél az egyesülést a Hollóházi Porcelánmanufaktúrával - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

MTI Vállalkozás

Kizsákmányolják az IKEA németországi alkalmazottait

A betegeken, az időseken és gyermekeiket egyedül nevelő alkalmazottakon rendkívüli a nyomás, az üzemi tanács pedig ellenfél. Egyebek között ezeket a vádakat fogalmazta meg kedden a ver.di szakszervezeti szövetség az IKEA svéd bútorkonszernnel szemben, amely Németországban is számos áruházzal rendelkezik.

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Tudja, vitás helyzetekben hová fordulhatnak a vállalkozások? Most tesztelheti!

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet