szerző:
Szabó Zsuzsanna

Az IMF-hitelekkel kapcsolatban az az általános vélekedés, hogy a megszorult országgal szemben olyan szigorú követelményeket támaszt a szervezet, amelyek ára legtöbbször gazdasági és szociális regresszió. Nem véletlen, hogy ettől a pénzügyi mentőövtől sokan a már régóta szükségessé vált reformok beindítását várják. László Csaba szerint azonban a jelenlegi helyzetnek nincs ekkora kényszerítő hatása. A volt pénzügyminiszter, aki 1996-ban részt vett az utolsó IMF-megállapodásban, kommentálta a jelenlegi helyzetet.

Várhatóan november 6-án hagyja jóvá az Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Magyarországnak nyújtandó, 15,7 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet. Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros - a magyar IMF-kvóta 1020 százalékára rúgó - gazdasági védőhálót kap 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában, segítségként a pénzügyi válság következményeinek kezelésére. Nemzetközi összefogásban a Valutaalap 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal, az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank pedig 1,3 milliárd dolláros segítséget nyújt.

László Csaba, volt pénzügyminiszter
© Stiller Ákos
Vészjóslóan hangozhat elsőre, hogy a magyarországi kvóta több mint tízszeresének felel meg ez a napokban bejelentett pénzügyi mentőcsomag - amelyről szerda este a miniszterelnök is beszélt -, de ez inkább egy másfajta megközelítést mutat az IMF részéről a válság kezelésére. Magyarország esetében egy olyan összeget kellett megnevezni, amely a spekulációnak véget vetett. A bejelentett 25 milliárd dolláros összeg olyan szintet képvisel, amelyre a spekulánsoknak már nem éri meg pénzt feltenni, hogy bedöntsék a forintot – mondta el a hvg.hu kérdésére László Csaba, a KPMG adópartnere, volt pénzügyminiszter. Ennek a hitelkeretnek egyébként nincs jelentős költsége, csak ha lehívja Magyarország – tette hozzá.

A volt pénzügyminiszter, aki korábban, 1996-ban részt vett az utolsó IMF-megállapodásban, biztosra vette, hogy a hitelkeret döntő többségét nem kell igénybe venni, de véleménye szerint az mindenképpen érdekes lesz, hogy mennyit kell majd lehívnunk ebből az összegből.

Az IMF-et korábban sok támadás érte azért, hogy a bajba jutott országokkal szemben szigorú feltételeket támaszt a segítségnyújtás fejében, és gazdasági és szociális regresszió árán végez tűzoltást. A feltételezett IMF-szigor miatt többen – köztük londoni elemzők - úgy gondolták, hogy ez a mentőcsomag Magyarországon is kikényszerítheti a már régóta szükségszerűvé vált átfogó szerkezeti reformokat. László Csaba szerint azonban a jelen helyzetben nem erről van szó.

Az IMF mentőövének indíttatása most nem a magyar gazdaság és a költségvetés egyensúlyba hozatala volt, hanem egy gyors válasz a kialakult krízisre – mondta. A reformok szempontjából a sietség hátulütője az lehet, hogy bár a pénzügyi segítség kikötése a kiadáscsökkentés, a cselekvéskényszer miatt nem volt idő és mód hosszas tárgyalásokra. Kétségtelen, hogy a 13. havi nyugdíj részleges korlátozása illetve a 13. havi bérek felfüggesztése és a közszférát érintő bérbefagyasztás a kormány számára komoly politikai ár az IMF-csomagért, de László Csaba – londoni elemzői véleményekkel ellentétben – úgy véli, hogy nagy reformok beindítására nem kell számítani. A bejelentett lépésekkel ugyanis a kormány meglépi az IMF által igényelt kiadáscsökkentést és nem kényszerül rá, hogy hozzányúljon a nyugdíjrendszer, a családi pótlék vagy a lakástámogatási rendszer alapjaihoz.

Egy IMF-megállapodásnak a kötelező érvényű, elszámoltatható része csak az, ami belekerül a szerződésbe. Ennél többet nem követelhetnek. Ha a kormány nem kerül ismételten kiszolgáltatott helyzetbe, akkor az IMF már nem igényelhet további lépéseket. Remélhetőleg erre újból nem is kerül sor – jegyezte meg a volt pénzügyminiszter.

A miniszterelnök által szerdán felvetett nullszaldós adórendszer-átalakításról a szakember úgy vélekedett, hogy azzal érdemi változást nehéz lenne elérni, mivel az adórendszeren belül már nincsenek olyan jelentős tartalékok, amivel a versenyképességet segítő adócsökkentést meg lehetne alapozni. Most egyébként sem ez a prioritás, hanem túl kell élni ezt a helyzetet. Utána viszont újból hozzá kell látni a hosszú távú teendőkhöz – tette hozzá.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Elemzők szerint a válság akár hasznos is lehet Magyarországnak

A magyar gazdaság sebezhetősége nem kirívó a kelet-közép-európai régióban, sőt hosszú távon a válság akár hasznos is lehet Magyarország számára, amennyiben megragadjuk a lehetőségeket reformok meghozatalára - ezek voltak a szakértők főbb megállapításai az ING Bank által szervezett üzleti reggelin.

Vélemény

IMF-gyámság: elvonókúra notórius túlköltekezőknek

A szabadpiac rekordméretű válsága kellett ahhoz, hogy döntéshozóink belássák az elemzők igazát. Politikafüggetlen szakértők, jegyzetírók, tőzsdetanácsadók évek óta hányták a falra a borsót, figyelmeztetvén a közkiadások lefaragásának elengedhetetlen voltára. Öröm az ürümben, hogy a globális krízis villámgyorsan elérte, amiért a szakma tíz évig hiába rimánkodott.

MTI Gazdaság

Francia lapok a magyarországi pénzügyi mentőcsomagról

Ukrajnához és Izlandhoz hasonlóan Magyarországnak is a költségvetési és fiskális szigor betartásáért cserébe biztosít hitelkeretet a Nemzetközi Valutalap (IMF), az Európai Unió és a Világbank - hangsúlyozta csütörtökön a Les Échos című francia gazdasági napilap.

MTI Gazdaság

A londoni elemzők szerint most át lehet hajtani a reformokat

Londoni elemzések szerint az eddig vártnál jelentősebb magyarországi gazdasági visszaeséshez vezethetnek jövőre a több mint 25 milliárd dolláros pénzügyi védőháló feltételeként végrehajtandó kiadáscsökkentések, de ugyanezek a feltételek most alkalmat teremthetnek a szerkezeti reformok áthajtására is.

A fagyi visszanyal: már a szállodásoknak is fáj a sok üdülési jog

A fagyi visszanyal: már a szállodásoknak is fáj a sok üdülési jog

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Gyurcsány levelet írt Kövérnek az újságírók parlamenti korlátozása miatt

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát