szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világgazdasági növekedés 2009 végén fog újra megindulni, de a pénzügyi világban az "újabb katasztrófák kockázata" továbbra is fennáll - véli Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a Le Parisien című párizsi napilapban pénteken megjelent interjúban.

Arra a kérdésre, nem naivitás-e azt gondolni, hogy az állam által megmentett bankok folytatják majd a hitelezést a vállalatoknak és a lakosságnak, az IMF-vezér úgy vélte, "teljesen valós" annak a kockázata, hogy a hitelezés nem indul újra, ezért szerinte "legitim" lenne kötelezni a bankokat a hitelfolyósításra.

A bankmentő csomagok célja az volt, hogy újra meginduljon a hitelezés, arra viszont nincsen garancia, hogy "a bankárok ismét a munkájukat akarják végezni" - hangsúlyozta Strauss-Kahn. Szerinte mostanáig bárkinek folyósítottak hitelt anélkül, hogy felmérték volna a kockázatokat, azóta viszont annyira "begyulladtak", hogy senkinek nem kölcsönöznek.

Az IMF vezetője szerint az általa irányított pénzintézetnek nem az a feladata, hogy megmentse a kapitalizmust és hogy beavatkozzon a tőzsdéken, hanem az, hogy a pénzügyi stabilitást biztosítsa. Ezért forrásaival a destabilizált államokat segíti, azért, hogy azok túl tudjanak jutni a nehéz pillanaton - emelte ki Strauss-Kahn.

Ami a politikusokat illeti, a volt francia pénzügyminiszter szerint 2008 első felében nagy részük nem mérte fel a válság mértékét és nem úgy reagált, ahogy kellett volna. Strauss-Kahn arra emlékeztetett, hogy az IMF-nek a növekedésre vonatkozó előrejelzései már az év elején pesszimisták voltak, de hónapokat kellett arra várni, hogy az állam- és kormányfők elfogadják, hogy "komoly a helyzet". De egy-két hónapja mindenkiben tudatosodott a válság mérete, és az IMF-vezér szerint pont ezért a washingtoni G20 értekezlet jobban sikerült, mint általában az ilyen jellegű találkozók, amelyek nem túl produktívak: "határozott döntések születtek, még akkor is, ha ezek megvalósítását még most kell kidolgozni" - tette hozzá Strauss-Kahn.

Véleménye szerint a jelenlegi válság egyértelműen "a kapitalizmus válsága", de ez nem jelenti a piacgazdaság összeomlását, még akkor sem, ha a "korlátlan liberalizmus, a mindenki önmagáért és a mindenható önszabályozás elvében rés keletkezett".

Strauss-Kahn "szívesen újragondolná" a kapitalista rendszert, de szerinte nincs, ami azt felváltsa, mert a "kommunista modell bukása óta senki nem javasolt semmilyen alternatív megoldást". A piacgazdaság viszont számos korrekcióra szorul, mert ha jobban szervezett, szolidárisabb társadalmat szeretnénk, amely nemcsak a napi problémákkal, hanem a jövő generációival is törődik, akkor a működés egészén nagyon sokat kell változtatni - véli az IMF vezetője, aki szerint ez az első olyan világválság, amely a globalizmus miatt mindenkit érint, de valószínűleg nem ez az utolsó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az IMF 518 millió dolláros kölcsönt ad Szerbiának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 518 millió dolláros készenléti hitelt nyújt Szerbiának, hogy leküzdje a globális pénzügyi válság hatásait - jelentette be helyi idő szerint hétfőn Washingtonban Dominique Strauss-Kahn IMF-főigazgató.

MTI Gazdaság

FT: Japán 100 milliárd dollárt kölcsönöz az IMF-nek

Japán 100 milliárd dollárig terjedő hitelkeretet bocsát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rendelkezésére saját tartalékaiból, a globális pénzügyi válsággal küszködő feltörekvő gazdaságok megsegítésére, írta japán kormányilletékesekre hivatkozva a pénteki Financial Times.

MTI Gazdaság

Oroszország 1 milliárd dollárt ad az IMF-nek

Oroszország a gazdaság élénkítése céljából gyorsítja az adókönnyítés ütemét, többlet összegeket juttat a hadiiparnak, és hozzájárul a pénzügyi válság miatt nehéz helyzetbe került országok megsegítésére szánt IMF-csomagok finanszírozásához, jelentette be csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Strauss-Kahn: több pénzre van szüksége az IMF-nek

Több pénzre lesz szüksége a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a segítségre szoruló országok számának várható növekedése miatt, mondta hétfőn Londonban a szervezet vezérigazgatója, aki alig burkolt formában gazdaságélénkítő célú kamatcsökkentésre szólította fel az euróövezetet.

hvg.hu Gazdaság

Simor: az idő ketyeg, a számla meg nő

A külföldi források elapadtak, nincs bizalom a gazdasági szereplők között, a hitelek jelentősen megdrágultak. A Napi Gazdaság által szervezett "Felszínen maradni - élet a pénzügyi válság után" című konferencián többek között Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök és Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke a magyarországi kilátásokról, a jövőbeli intézkedésekről és szükséges lépésekről beszélt.

hvg.hu Gazdaság

Ha így megy tovább, a válság minden pénzünket elviheti

A pénzügyi- gazdasági válság valódi mélységeiről a napi eseményeket taglaló híradások alapján csak felületes elképzeléseink lehetnek. Egy minap tartott pénzügyi fórumon a szakemberek is csak latolgatni tudták a dráma lehetséges fejlődési irányait, és kifejezetten ijesztőnek ható következményeit. A krízis fenyegető örvénye egyelőre minden részletet elfed, csak a bizonytalanság a biztos.

MTI Itthon

A Fidesz parlamenti felhatalmazáshoz kötné az IMF-hitel felhasználását

A Fidesz az Országgyűlés előzetes felhatalmazásához kötné a Nemzetközi Valutalap (IMF), az Európai Közösség és a Világbank által Magyarországnak nyújtott hitel felhasználását - erről Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke adott be kapcsolódó módosító indítványt a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez.

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!