szerző:
MTI

A következő egy hónapban saját hatáskörben intézkedhet a kormány a 150-200 milliárd forintos kiadáscsökkentés tételeinek többségéről; a foglalkoztatási, az adó- és az önkormányzati rendszer megújításához a Reformszövetségtől vár segítséget - tudta meg az MTI kormányzati forrásokból.

A gazdaság a tervezettnél jelentősebb visszaesése, valamint az infláció felültervezése miatt csökkenteni kell az idei költségvetés kiadásait; a kormányzat számításai szerint további 150-200 milliárd forintot kellene megspórolni. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter nem mondott konkrét számot a kiadáscsökkentés mértékére sem a kormány, sem a frakció tagjaival tartott konzultáción. A hétfőn nyilvánosságra hozott európai uniós jelentés nem a magyar kormány által az elmúlt napokban kommunikált 2-3 százalékos gazdasági visszaeséssel kalkulál, hanem 1,6 százalékos GDP-csökkenéssel. Szocialista képviselők szerint a magyar kabinet ennek ellenére a pesszimistább forgatókönyvvel számol.

Az MTI kormányzati politikusoktól úgy tudja, nincs döntés arról, hogy a büdzsében tervezett, 2,6 százalékos hiánycélt tartják-e. Több tényezőtől teszik függővé, hogy 2,8-2,9 százalékra emelik-e a deficitet. A kormány most úgy készül, hogy a várható intézkedések jelentős része nem igényel törvénymódosítást, de a szociális rendszerrel kapcsolatos esetleges módosításokhoz jogszabályokat is kell módosítani. Megoszlanak a vélemények arról, mekkora összeget lehet a minisztériumokra terhelni, hiszen már 47 milliárd forintot zároltak a 2009-es költségvetés minisztériumi fejezeteiből a közszféra bérmegállapodásának fedezetéül.

Az adórendszerrel kapcsolatos szabályok fokozatosan léphetnek hatályba az év közepétől, szeptembertől vagy jövő év elejétől. Csak átcsoportosításra lát lehetőséget a kormány az adórendszeren belül, amelynek egyik oldalán az adókedvezmények szűkítése vagy megszüntetése állhat, továbbá a gazdaság kifehérítéséből származó bevétel, az általános forgalmi adó emelése és a vagyoni típusú adók bevezetése, de ez utóbbi csak hosszú távú cél lehet, mivel nincs vagyonregiszter. E tételeknek kellene a fedezetet biztosítaniuk a személyi jövedelemadó sávhatárainak módosításához, a különadó eltörléséhez, illetve a munkára rakodó járulékok csökkentéséhez.

Kormányzati tervek szerint tárgyalásokat kezdeményeznek külön-külön a január 29-i rendkívüli parlamenti ülésre meghívott közjogi méltóságokkal, a társadalmi és a gazdasági élet vezetőivel. A kabinet arra számít, hogy - a tavalyi parlamenti szavazásokhoz hasonlóan - egy-egy ügyhöz tud támogatást szerezni az SZDSZ-től és az MDF-től. A Fidesz-t azzal akarják szembesíteni, hogy muszáj lesz hozzájárulnia a nagyobb, reformértékű átalakításokhoz, például az önkormányzati rendszer reformjához, a párt- és a kampányfinanszírozás megújításához, mert ezek hiányában 2010-ben újra napirendre kerül Magyarország finanszírozhatósága.

A kormány a Reformszövetség javaslatait is várja a nagyobb átalakításokhoz. A szervezet megalakulásakor azt ígérte, hogy 2009 január végére, február elejére készíti el javaslatait.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Szapáry Györgyöt faggattuk: mit akart itt az IMF feje?

Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgató budapesti tárgyalásait változatlanul sűrű homály fedi. Ultimátumot adott át? Megveregette a magyar vezetők vállát, mondván, „csak így tovább!”? Az egyik résztvevőtől Szapáry Györgytől próbáltunk valamit kihúzni. Ám jelzésértékű: a találkozó óta másról sincs szó, mint hogy a kormány az eddiginél szigorúbb megszorító intézkedésekre kényszerül.

MTI Itthon

Gyurcsány: édes és keserű pirula is lesz

A világgazdasági válságra adandó válaszok között lesznek olyanok, amelyek egyeseknek tetszeni fognak, másokat pedig érzékenyen érintenek - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Budapesten.

MTI Itthon

Gyurcsány miniszterei egy hétig törhetik a fejöket

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénzügyminiszternek, a gazdasági miniszternek és a szociális miniszternek adta a legtöbb feladatot a gazdasági világválság kapcsán, de erről konkrétumokat nem közölt.

MTI Gazdaság

MNB: 50 bázispontos kamatcsökkentés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A hétfői ülésen a tagok többsége az 50 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott, de emellett volt javaslat 75 és 100 bázispontos kamatmérséklésre is - mondta Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke a hétfői kamatdöntő ülést követően.

MTI Gazdaság

Nagyot esik idén az EU gazdasága

Idén meredeken, 1,8 százalékkal csökken az Európai Unió gazdasága, az eurót használó országoké pedig 1,9 százalékkal átlagosan - derül ki az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben kiadott gazdasági előrejelzéséből.

MTI Gazdaság

Magyarország: 1,6 százalékos visszaesés, vagy több

Lefelé mutató kockázatokat tartalmaz az Európai Bizottság hétfőn kiadott 2009. évi 1,6 százalékos GDP visszaesést jelző magyarországi prognózisa. Ez arra épül hogy idén 1,8 százalékkal csökken az Európai Unió gazdasága, az eurót használó országoké pedig átlagosan 1,9 százalékkal - tudta meg kormányzati forrásból az MTI.

A Tesco új, Lidl ellen indított diszkontja nem tudott megkapaszkodni az Egyesült Királyságban

A Tesco új, Lidl ellen indított diszkontja nem tudott megkapaszkodni az Egyesült Királyságban

Márki-Zay jobban örült volna Lázárnak, de a béke követét kapta ellenfélnek

Márki-Zay jobban örült volna Lázárnak, de a béke követét kapta ellenfélnek

Napokon belül eladhatják a Telenor egy részét, nevet is vált a szolgáltató

Napokon belül eladhatják a Telenor egy részét, nevet is vált a szolgáltató

A MÁV vezetője szerint jogosak a kritikák

A MÁV vezetője szerint jogosak a kritikák

Mennyire erős mobil a Huawei Mate 30 Pro? Letesztelték, íme az eredmény

Mennyire erős mobil a Huawei Mate 30 Pro? Letesztelték, íme az eredmény

Európa tud jobbat a Facebook pénzénél – csak győzzük kivárni

Európa tud jobbat a Facebook pénzénél – csak győzzük kivárni