szerző:
hvg.hu

Bár a tavaly októberi válsághullámot követő csúcsok után több szakember úgy gondolta, hogy végre az elhangzott – és már lassan évek óta szajkózott – javaslatokból meg is valósul valami, még mindig csak ott tartunk, hogy „legalább az irány jó”. A hvg.hu-nak nyilatkozó szakértők a kormány által bejelentett javaslatokból továbbra is a konkrétumokat hiányolják.

Túl vagyunk egy újabb nagyívű válságkezelő egyeztetésen, egy ezermilliárd forintos adóátrendezési csomag bejelentésén, ám a megvalósítását illetően továbbra sem lettünk sokkal okosabbak. A politikusok a múlt heti rendkívüli parlamenti ülésen továbbra is csak a tennivalókat vázolták, de a megvalósítás első lépcsőjéül szolgáló megegyezéshez még mindig nem jutottak el. Hasonló a helyzet a közjogi változtatásokra tett kormányjavaslat ügyében is, ez ciklusonként mintegy 100 milliárd forintos megtakarítást jelenthetne a költségvetésnek. A pártok kifejtették,  miért nem tudják megszavazni, pedig tisztában vannak vele,  az átalakításra szükség van.

Bár a kormány kommunikációjában ismét az átfogó reformok  iránti elkötelezettségét bizonygatja, az elmúlt időszak tapasztalatai óvatosságra intenek. A hvg.hu által megkérdezett szakemberek emellett a konkrétumokat hiányolták, amelyekre – mint a hét végi miniszterelnöki bejelentésből is kiderült – még két hetet várni kell.  Ekkor terjeszti ugyanis a kormány a parlament elé a konkrét javaslatokat.

Az idő azonban mintha ellenünk dolgozna. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója arra mutatott rá, hogy a tavaly októberi válsághullámot követően, a nagy felbuzdulások ellenére, semmi sem történt. Azóta  drámaian romlottak az előrejelzések, azaz, minél tovább várunk, annál rosszabb feltételek mellett kell végrehajtani a szükséges változtatásokat.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH volt elnökhelyettese, az Ernst and Young (E&Y) adószakértője szerint  "verbális adóreform" folyik már évek óta,  a tényleges változásban már csak akkor bízna, ha a beígért törvények hatályba is léptek. Bár az  adórendszer reformját illető javaslatok a négy nagy adótanácsadó cég tavaly előterjesztett dokumentumának meghatározó elemeit követik, egyelőre a hallottakról csak annyit lehet tudni, hogy az irány jó – fűzte hozzá Vámosi-Nagy Szabolcs.

Az sem derült ki egyértelműen, hogy az 1000 milliárd forintos adóátrendezési terv milyen ütemezéssel valósulna meg. Csak a különböző nyilatkozatokban elhangzott információk alapján lehet következtetni arra – amennyiben valóban nekifognak az átalakításnak –, hogy azt mintegy három év alatt, évente körülbelül 300 milliárd forintos programokkal kívánják végrehajtani, jegyezte meg az APEH volt elnökhelyettese. Hasznos lehet a járulékcsökkentés és fontos lenne a különadók megszüntetése, ugyanis egy tőkés a nyereségre rakódó adókat is nézi, nemcsak a munkabéreket terhelőket.

Ami a  különadókat illeti, ezeket a kormány – ígérete szerint – két évre vezette be, ez pedig már letelt, hívta fel a figyelmet az adószakértő. A magánszemélyek kölönadójából  30 milliárd, a vállalatok különadójából pedig mintegy 200 milliárd forint kiesése származna a büdzsének. Utóbbi megszüntetésével kapcsolatban azonban Vámosi-Nagy Szabolcs arra is rámutatott, hogy ez „bújócska” is lehet, hiszen a kormány őszi elképzelése szerint a vállalati különadót úgy szüntette volna meg, hogy a társasági adóba építette volna bele.

A fogyasztást és a vagyont terhelő adók bevetésének lehetőségét  a szakemberek már régóta emlegetik,  de erről sem lehetett konkrétumokat megtudni. E két adóval a büdzsé aránylag gyorsan juthatna plusz bevételhez, és kikerülni sem nagyon lehetne. A vagyonadó alatt a miniszterelnök minden bizonnyal csak az ingatlanadót értette, amelyet nemrég elvetett ugyan az Alkotmánybíróság, de Vámosi-Nagy Szabolcs szerint egy törvényi passzus beiktatásával meg lehetne oldani a bevezetését.

A családi pótlék felbruttósítása, majd megadóztatása középutat jelentene, ezáltal ugyanis az átlagos jövedelműeket nem érintené az intézkedés, viszont a magasabb jövedelműek kevesebb támogatást kapnának – mondta Vámosi-Nagy. Ebből az átalakításból azonban jelentős bevétel nem származna – jegyezte meg.

A vállalatokban van minden reményünk? (Oldaltörés)

A miniszterelnök által bejelentett 1000 milliárdos csomagot kiadáscsökkentéssel lehetne elindítani. A rendkívüli kormányülésen azonban jelentősebb kiadáscsökkentésekről nem volt szó, enélkül viszont nem lehet jelentősebb áttörést elérni – mondta el a hvg.hu-nak Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. A jelenlegi 50 százalék feletti újraelosztási rátával ugyanis a magyar gazdaság működését nem lehet fenntartani, emiatt változtatásra mindenképpen szükség van. 

A jelenlegi helyzetben, amikor Magyarország nem élhet azokkal az eszközökkel, amelyeket más, anticiklikus gazdálkodást folytató országok válság idején alkalmazni tudnak – például belső keresletélénkítés, állami beruházások növelése vagy esetleg adócsökkentés –, a kormánynak olyan lépéseket kellene tennie, amelyek eredményeképpen az állami kiadásokat a versenyképesség romlása nélkül tudja csökkenteni.. A Kopint-Tárki vezérigazgatója erre példaként az azonnal mérsékelhető költségeket említette, mint amilyen a 13. havi bérek felfüggesztése is lett volna. Ezt azonban  a kormány végül részben visszacsorgatta az érintetteknek – jegyezte meg.

Palócz Éva szerint 70 százalékos államadósság mellett kockázatos  a gazdaságba pénzt pumpálni. Mivel az idei növekedéssel már nem nagyon lehet mit kezdeni, inkább arra kellene összpontosítani, hogy az életképes vállalatok pénzhez tudjanak jutni és felkészíteni őket arra, hogy élhessenek a lehetőséggel, ha az exportpiacok ismét magukhoz térnek. Az államnak is szerepet kellene vállalnia a vállalatok hitelképességének helyreállításában – jegyezte meg Palócz Éva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezt nem az „ingyenpénzek”, a vissza nem térítendő hitelek osztogatásával kellene megoldani, hanem olyan konstrukcióban, amely garantálja, hogy az állami támogatások nem kerülnek járadékvadászok kezébe. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A százmilliárd forintos megtakarítást jelentő közjogi reform

Az egyfordulós választással 4 milliárd forintot, a kisebb létszámú parlamenttel 10 milliárdot, az önkormányzati képviselők számának felére csökkentésével 47,3 milliárdot, a kistelepülések főállású polgármesteri posztjának megszüntetésével pedig 14,4 milliárd forintot spórolna meg egy kormányzati ciklusban a költségvetés - derül ki a abból a háttéranyagból, amely a soron kívüli vasárnapi kormányülés döntéseit ismerteti.

MTI Itthon

Gyurcsány: szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés

A kormány azt javasolja, hogy 386 helyett 199 fős legyen a parlament, a parlamenti képviselők tiszteletdíját rögzítsék a mindenkori átlagbér háromszorosában, szűnjön meg a számla nélküli költségtérítés, csökkenjen a felére az önkormányzati képviselők száma.

MTI/hvg.hu Itthon

Rendkívüli parlamenti ülésnap a válságról - percről percre

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben beszéde alatt.

MTI Itthon

Politológusok nem várnak megegyezést Gyurcsány javaslatáról

Politológusok szerint nem valószínű, hogy az MSZP és a Fidesz meg tud egyezni abban, hogy a parlament létszáma 2010-től a mainak közel a felére csökkenjen, és a 199 parlamenti képviselőből 176-ot listán, egy fordulóban, megyénként válasszanak meg, 23-at pedig a mandátumot nem eredményező megyei szavazatok alapján.

MTI Itthon

Gyurcsány közmegegyezést és papírzsebkendőt kért

Életünk 2009-ben nehezebb lesz, még akkor is, ha mindent megteszünk, és minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben. A kormány ezermilliárd forintos átcsoportosítást tervez az adórendszerben. A fideszes és KDNP-s képviselők bent maradtak az ülésteremben a kormányfő beszéde alatt.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány-csomag: kijelentések után, bejelentések előtt

Rosszabb egy brutális kriminél – írta egyik blogbejegyzésében a kormányfő a világgazdaság helyzetéről. Meglehet, a rendkívüli parlamenti ülésnapon elhangzó kormányzati elképzelések kapcsán az egyszeri magyar is a miniszterelnök szavaival él majd. Politikusaink az elmúlt hetekben is összevissza beszéltek a válságkezelés lehetséges forgatókönyveiről. Gyurcsány Ferenc mára irányokat ígér, nem konkrét számokat.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány: pokolian nehéz lesz

A következő hetek a részletegyeztetéséről szólnak - mondta Gyurcsány Ferenc a rendkívüli parlamenti ülésnapba ékelt miniszterelnöki sajtótájékoztatón. Elmondta a sajtónak, hogy február 16-ig (a parlament tavaszi ülésszakának első napjáig) nem is tud a kormány szerkezetátalakítást célzó programjának részleteiről beszélni. A konzultációk, kalkulációk, a részletek kidolgozása azonban már hétfőtől megkezdődik.

Bőven 700 lóerő feletti, kicsit hibrid és nagyon V8-as kombi Audi jön

Bőven 700 lóerő feletti, kicsit hibrid és nagyon V8-as kombi Audi jön

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Mindenkiről mindent tudnak: 50 milliárd mobiladatot vett meg a turisztikai ügynökség

Mindenkiről mindent tudnak: 50 milliárd mobiladatot vett meg a turisztikai ügynökség

Még mindig tízmilliárdok forognak a Quaestor-örökségben

Még mindig tízmilliárdok forognak a Quaestor-örökségben

Ételfotó, wc-papír, a főnök arcképe – Mi lehet a legmeglepőbb ajándék a céges bulin?

Ételfotó, wc-papír, a főnök arcképe – Mi lehet a legmeglepőbb ajándék a céges bulin?

Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát

Megtalálták a Föld legmélyebb kontinentális árkát