szerző:
MTI/hvg.hu

Csak nagyon óvatosan használhatók a jegybanki eszközök az árfolyam befolyásolására, a további kamatcsökkentés például tovább gyengítené a forintot –figyelmeztetett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki azonnali reformokat sürgetett.

Simor András, az MNB elnöke. Fundamentális átalakításokat vár
© MTI
Elismerte ugyanakkor, hogy ezek hatása legkorábban 2012-13 körül lehet csak érezhető, és aki ennél gyorsabb javulást ígér, az szerinte nem mond igazat. Simor András az M1 tévécsatorna vasárnap esti "A szólás szabadsága" című műsorában kifejtette: a forint azért gyenge, mert gyenge a magyar gazdaság. Az alapprobléma megoldása tehát a növekedési potenciál erősítése.

Az államcsődtől – Simor szerint – az ország ma sokkal messzebb van, mint két hónappal ezelőtt: az októberi rendkívüli kamatemelés, az IMF és az EU hitele tartalékot, lehetőséget, időt adott arra, hogy a kormány döntsön azokról a fundamentális átalakításokról, amelyek erősítik a magyar gazdaságot. A jegybankelnök szerint ezeket már régen meg kellett volna tenni, akkor a magyar gazdaság ma kevésbé lenne sebezhető. Emlékeztetett rá, hogy több hónappal ezelőtt maga is sürgette ezeket a lépéseket.

A válságot így sem tudtuk volna elkerülni, csak kevésbé érintette volna az országot – mondta. A válságból van kiút, de meg kell tenni a régóta sürgető intézkedéseket: egyebek között ösztönözni kell a foglalkoztatást, erősíteni kell a versenyt. „Ha nem lépünk, még rosszabb lesz a helyzet, előbb-utóbb a politikusok és az emberek is elfogadják, hogy ezen az úton nem lehet továbbmenni" – mondta.

A banki likviditást növelő intézkedéseket illetően kifejtette: azt reméli, hogy ezekkel a bankok bátrabban hiteleznek, de az MNB a problémát egyedül nem tudja megoldani, a hitelezésről a bankok döntenek, a jegybank csak a likviditást tudja adni. Ahhoz, hogy a bankok hitelezzenek, el kell, hogy higgyék: a gazdaság növekedni fog.

Simor figyelmeztetett arra is, hogy ha a magyar gazdaság továbbra is olyan gyenge marad, mint eddig, más országoknál jobban vissza fog esni. A ma beindított reformokkal sem lehet egyik napról a másikra eredményt elérni, ez egy több éves, keserves folyamat, ami emberek százezreinek fog fájni. Ha azonban a szükséges intézkedéseket ma nem tesszük meg, a gazdasági helyzet hamarosan gyorsuló ütemben fog romlani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Simor: nincs deflációs veszély Magyarországon

Ma nincs deflációs veszély Magyarországon, azaz negatív fogyasztói áralakulásra nem kell számítani, a bérek növekvő trendje nem ezt vetíti előre - mondta a hétfői tájékoztatóján Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

MTI Gazdaság

Simor: nagyon megváltozott a világ és az MNB világképe is

A Monetáris Tanács előtt három javaslat szerepelt: a kamat tartása, 50 és 100 bázispontos kamatcsökkentés, amelyek közül jelentős többséggel az alapkamat 0,5 százalékos csökkentése mellett döntött a testület - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Elemzőket meglepte a döntés.

MTI Gazdaság

Simor: a növekedésre kell koncentrálni

Miközben Magyarország az utóbbi két évben sokat javított egyensúlyi helyzetén, a gazdasági növekedés lassú, ezért van jobban kitéve a pénzügyi válságnak – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön, a Napi Gazdaság által szervezett, "Felszínen maradni" című konferencián.

MTI Gazdaság

Simor: nincs lehetőség radikális kamatcsökkentésre

Magyarország nem esik azonos kockázati megítélés alá az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Svájccal, ahol radikális kamatcsökkentést hajtottak végre, a magyar monetáris politika mozgástere korlátozott - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának szerdai ülésén.

hvg.hu Gazdaság

Simor: az idő ketyeg, a számla meg nő

A külföldi források elapadtak, nincs bizalom a gazdasági szereplők között, a hitelek jelentősen megdrágultak. A Napi Gazdaság által szervezett "Felszínen maradni - élet a pénzügyi válság után" című konferencián többek között Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök és Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke a magyarországi kilátásokról, a jövőbeli intézkedésekről és szükséges lépésekről beszélt.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Simor elemez: reformok nélkül lemarad az ország

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) vendége volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki többek között kifejtette, a válság lehetőséget teremtett, hogy végre szembenézzünk a hibáinkkal. Simor András konkrétumokat is közölt a gazdaság állapotáról és lehetőségeiről.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Futó és Simor: csökken a foglalkoztatottak száma és a hiány

A válság elkerülhetetlen velejárója lesz a foglalkoztatottak számának csökkenése, a munkaadók álláspontja továbbra is a bérek nominálértékének megtartása és a változatlan minimálbér – fejtette ki Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke.

Robert De Niro fontos díjat kap

Robert De Niro fontos díjat kap

Dobó Kata szelfizett egyet Ed Sheerannel, de kiderült, átverték (videó)

Dobó Kata szelfizett egyet Ed Sheerannel, de kiderült, átverték (videó)

Nyugdíjazná a számítógépre telepített programokat a Google

Nyugdíjazná a számítógépre telepített programokat a Google

A fenntartó szerint nincs létszámstop, fel lehet venni embereket a kórházakba, „ha szükséges”

A fenntartó szerint nincs létszámstop, fel lehet venni embereket a kórházakba, „ha szükséges”

Radar 360: kivégzéstől fél Hasszán F., halálos árvíz Velencében

Radar 360: kivégzéstől fél Hasszán F., halálos árvíz Velencében

Jó évet zár a budapesti Nagybani

Jó évet zár a budapesti Nagybani