szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Óva inti a nyugdíjpénztári tagokat a pillanatnyi hozamveszteség alapján meghozott, esetleg elhamarkodott döntésektől a Stabilitás Pénztárszövetség.

A Stabilitás Nyugdíjpénztári Szövetséget öt piacvezető magánnyugdíjpénztár alapította 2000-ben, jelenleg a szövetség tagpénztárai kezelik a hazai magánnyugdíjpénztári tagok megtakarításainak több mint 90 százalékát, az önkéntes nyugdíjpénztári tagok több mint 80 százalékának számláját vezetik, és tagjaik között tudhatják az egészségpénztári tagok 72 százalékát. A szervezet csütörtöki közleményében kifejti, hogy a korábbi évekhez képest ugyan gyenge eredményekkel szembesül majd a legtöbb önkéntes nyugdíjpénztári és magánnyugdíjpénztári tag a következő hónapokban, az egyéni számlakivonaton megjelenő negatív hozamok azonban még nem realizálódtak, így mielőtt valaki a pillanatnyi hozamveszteség alapján bármiféle döntést hozna tájékozódjon a döntés hatásairól.

Mivel a nyugdíjpénztári megtakarítás jellegénél fogva hosszú távú befektetés, a tavalyi veszteségek az elkövetkezendő években várható pénz- és tőkepiaci fellendüléssel kiegyenlítődhetnek.

A nyugdíjpénztárak működése most is stabil, a kasszák nem küzdenek likviditási problémákkal – hangsúlyozza a Stabilitás –, a 2008. évi veszteségek nem a pénztárak helytelen működéséből, a befektetések felelőtlen kezeléséből adódtak.

A 2008-as hozamok a pénzpiaci hatások miatt a teljes nyugdíjpénztári szférában lényegesen elmaradtak a korábbi évekétől, a választható portfoliót még 2009 előtt, illetve a csak most bevezető nyugdíjpénztáraknál egyaránt. Emlékeztetnek arra is, hogy – legkésőbb június 30-ig – minden tag kézhez kapja számlaegyenleg-értesítőjét.

A nyugdíjpénztári megtakarítások azonban elsősorban az időskori évek anyagi biztonságát hivatottak megteremteni, ezért a pénztárak hosszú távú teljesítményét érdemes vizsgálni – hívják fel a figyelmet. Ma már jogszabály írja elő, hogy az éves hozamráta közzétételekor a pénztáraknak szerepeltetnie kell az elmúlt 10 naptári év átlagos vagyonnövekedési mutatóját és átlagos hozamrátáját is, hiszen egy pénztár teljesítményét, működési hatékonyságát ezek mutatják meg igazán.

A pénztárak a nyugdíjpénztári megtakarításokat a jogszabályoknak megfelelően pénz- és tőkepiaci eszközökbe fektetik, így azok piaci árfolyama az, ami meghatározza az egyéni nyugdíjpénztári számlák egyenlegét. A nyugdíjpénztárak piaci értékeléssel állapítják meg az egyes portfoliók értékét és ebből számolják a megtakarítások hozamát. A pénztári portfoliók értéke így a pénztártagok megtakarításainak értéke is.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat a pénztártagok a várakozási idő elteltével szabadon felhasználhatják, nyugdíjba vonuláskor kérhetik a nyugdíjszolgáltatást. Ha azonban valaki most megtakarítása felhasználásáról dönt, azonnal realizálhatja az elmúlt év veszteségeit, míg, ha megtakarításait továbbra is a nyugdíjpénztári számláján hagyja, értéke hosszú távon várhatóan emelkedni fog - mutat rá a pénztárszövetség.

A magánnyugdíjpénztári tagoknál kicsit más a helyzet, nekik jellemzően még hosszú évek vannak hátra a nyugdíjazásukig, így ők a negatív hozamok láttán legfeljebb portfolió- vagy pénztárváltással realizálhatják az elmúlt évben keletkezett nyugdíjpénztári veszteségeket.

Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára attól tart, hogy a napokban megjelenő kedvezőtlen hozamadatok bizalmatlanságot szülnek a pénztárakkal szemben, és minderre a tagok meggondolatlan döntésekkel reagálnak majd. Nem szabad egyetlen év hozamalakulása alapján dönteni, hiszen az elmúlt 10 év átlagában, a tavalyi évet nem számítva a pénztárak reálhozamot értek el. Mielőtt valaki nyugdíjcélú megtakarításaival kapcsolatban döntést hoz – akár arról, hogy áttér egy kevésbé kockázatos portfolióra, akár arról, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításait pénzzé teszi, vagy pénztárat vált –, feltétlenül tájékozódjon arról, hogy ez későbbi megtakarításaira milyen hatással lesz - hangsúlyozta a közlemény szerint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Zuhan a globális nyugdíj-alapvagyon

Meredeken zuhant tavaly a világ nyugdíjalapjai által kezelt befektetések értéke a recesszió okozta tőkepiaci visszaesések miatt, áll a londoni City egyik vezető adatközlő cégének új összesítésében, amely szerint a nyugdíjrendszerek finanszírozására a hosszú távú demográfiai folyamatok is kockázatot jelentenek.

MTI Karrier

Nyugdíj vagy fizetés?

Ellentétes Románia alaptörvényével az a sürgősségi kormányrendelet, amely megtiltja, hogy az állami intézményeknél dolgozó nyugdíjasok fizetést is kapjanak - döntötte el csütörtökön a román alkotmánybíróság.

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Mészáros Lőrinc és Rogán Cecília felé is hullott a Szerencsejáték Zrt. millióiból

Több megyére is másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt

Több megyére is másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche