szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A GDP-hez mérten a magyar állam 2011-ig egy-két százalékkal csökkenti kiadásait, miközben a munkavállalók 90 százaléka az alacsony személyijövedelemadó-kulccsal fog adózni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának közgyűlésén.

A kormányfő a parlamenthez benyújtandó  strukturális reformok legfontosabb elemeit ismertette. A társasági adó szintje továbbra is a régió legalacsonyabb szintjén marad, miközben a vállalkozások által fizetendő társadalombiztosítási járulék a cseh és a szlovák szint alá kerül - mondta a miniszterelnök. A változások nyomán a vállalkozások által fizetendő három legfontosabb adónem  - a társasági adó, a tb és az szja - együttes mértéke összehasonlítva a cseh, a szlovák és a lengyel szintekkel, a legversenyképesebb lesz.

Gyurcsány Ferenc elmondta: meg kívánnak állapodni a kereskedelmi láncokkal annak érdekében, hogy legalább 80 százalékban magyar eredetű árut kínáljanak, ami összességében jó a magyar termelőknek, a vásárlóknak és a kereskedelmi láncoknak egyaránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

BAMOSZ: újra vonzóak a pénzpiaci alapok

A befektetési alapok összesített vagyona 2009. első hónapjában stabilizálódott, sőt kis mértékben nőtt, ami az elmúlt év végi tőkekivonási tendenciát követően nyugodtabb piaci magatartásra utal. A továbbra is negatív külső hangulat ellenére 7 százalékkal nőtt a részvényalapok vagyona.

MTI Gazdaság

Még nem győzték le a hipermarketek a kisebb üzleteket

Továbbra is kiemelkedő szerepet töltenek be a kisebb üzletek a hazai élelmiszerek kereskedelmében: a GfK közvélemény-kutatásában 2004 óta most először említették a vásárlók nagyobb arányban a kisebb önkiszolgáló üzleteket a hipermarketekkel szemben olyan vásárlási helyszínként, ahol a legtöbb pénzt költik élelmiszerekre.

MTI Karrier

"Az adóátrendezések nem sújthatják az alacsony jövedelműeket"

Az adóátrendezéskor a legalacsonyabb jövedelemsávba tartozók terheit semmilyen módon nem lehet növelni - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke csütörtökön Budapesten, miután az MSZOSZ tagszervezeteinek elnökei találkoztak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Kiss Péter kancelláriaminiszterrel.

MTI Gazdaság

Az éves infláció 3,1 százalék volt januárban

A fogyasztói árak januárban 0,6 százalékkal emelkedtek decemberhez képest, és 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az elemzők januárra 3,3 százalék körüli inflációt vártak.

MTI Gazdaság

A patrióta gazdaságpolitikától a vasmarkú PSZÁF-ig

A kormány új gazdaságpolitikája patrióta jellegű lesz, az ország önfinanszírozó képességére épül, s az újraelosztás szűkítését, a vállalkozások terheinek csökkentését célozza – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Itthon

Mihályi: mindenki még idegesebb lesz

Ha csak ennyi a reform, akkor az irány se jó - mondja Mihályi Péter közgazdász, aki tavaly nyáron kiadott, drasztikus változtatásokat javasló könyvében arról elmélkedett, hogy "miért beteg a magyar gazdaság". A most esedékes változásokról is úgy véli, az nagyon kevés, s a politikusoknak őszintébbeknek kellene lenniük.

MTI Gazdaság

A GDP 2008 egészében 0,3 százalékkal nőtt, de az év végén már esett

A bruttó hazai termék (GDP) 2008. IV. negyedévében – a naptári hatás kiszűrésével – 2,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az egész évben – ugyancsak a naptári hatás kiszűrésével – 0,3 százalékkal emelkedett éves bázison – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az Ecostattal közös gyorsbecslése alapján.

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában

Tóta W.: Fiúk a bitcoinbányában

35 eurót kért az ingyenes névváltoztatásért a Wizz Air

35 eurót kért az ingyenes névváltoztatásért a Wizz Air

Történik valami Dél-Koreában, már 13-an haltak meg azok közül, akik influenzaoltást kértek

Történik valami Dél-Koreában, már 13-an haltak meg azok közül, akik influenzaoltást kértek