szerző:
MTI

Az ipari termelés 2008 decemberében 19,6 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adatok megegyeznek a február elején közölt előzetes számokkal. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 15,1 százalékkal mérséklődött. Tavaly az év egészében az ipari termelés volumene 1,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2007-ben.

Az ipari termelésben éves szinten 1992-ben regisztráltak  utoljára visszaesést a szakemberek ez 9,7 százalék volt. A múlt év folyamán az ipari kibocsátás júniustól - július és szeptember kivételével - fokozatosan és egyre nagyobb mértékben csökkent. Az előző évben még 8,2 százalékos bővülést mértek. A létszám-kategóriás adatok alapján 2008 egészét tekintve és decemberben is az exportorientált nagyvállalati körben volt megfigyelhető a legnagyobb csökkenés.

Az ipar nemzetgazdasági ágazatai közül 2008 decemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 23,3 százalékkal visszaesett. A csekély súlyú bányászat termelése viszont kiugróan, a két és félszeresére emelkedett, nagyrészt a kőolaj-, földgázkitermelés, szolgáltatás ágazat kimagasló növekedésének köszönhetően.

Az év utolsó hónapjában a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 3,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ezt a statisztikusok részben a 2007. véginél enyhébb időjárással magyarázzák.

Novemberhez hasonlóan decemberben is a feldolgozóipar minden alágazatában csökkenés figyelhető meg. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari termelés közel 30 százalékát kitevő villamos gép, műszer gyártása mérséklődött, ami 32,6 százalékot tett ki. Az alágazaton belül a híradás-technikai fogyasztási cikkek gyártása szakágazatban felére zuhant a termelés.

A feldolgozóipari termelés több mint hetedét adó járműgyártás termelése is jelentősen, 27,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, elsősorban a külpiaci kereslet erőteljes visszaesése miatt. A hasonló súlyú élelmiszer-, ital- és dohánygyártás 8,9 százalékkal mérséklődött.

A 2007. évi 8,8 százalékos növekedéssel szemben a feldolgozóipari termelés volumene 2008 egészét tekintve 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől. Ez az első félév 5,8 százalékos termelésbővülésének, illetve a második félév 8,9 százalékos csökkenésének az eredője.

Tavaly az alágazatok felében regisztráltak növekedést. A három legnagyobb súlyú alág közül csak a járműgyártás kibocsátása haladta meg az előző év szintjét 1,2 százalékkal, a villamos gép, műszer és az élelmiszer, ital és dohány gyártásában 3,2, illetve 7,7 százalékos csökkenést regisztráltak.

A múlt évben az ipari export 0,8 százalékkal, decemberben az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében már 22 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külpiaci értékesítés növekedési üteme negyedévről negyedévre mérséklődött, és először augusztusban - 7,9 százalékkal - volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához mérten.

A teljes ipari értékesítés 52 százaléka 2008-ban, a feldolgozóipari értékesítésnek pedig a 66 százaléka került exportra. Tavaly a feldolgozóipari export 0,6 százalékkal, decemberben pedig már 22,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Egy évvel korábban, 2007-ben még 15,9 százalékos exportnövekedést mértek.

Az év utolsó hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító - a feldolgozóipari kivitel több mint négytizedét adó - villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene számottevően, 27,1 százalékkal esett vissza. A feldolgozóipari export közel ötödét képviselő járműgyártás kivitele ugyanakkor 31,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar belföldi értékesítése 2008-ban 2 százalékkal, decemberben 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Tavalyelőtt még 2,6 százalékos volt a volumenbővülés. A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve 3,4 százalékkal, decemberben 9,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ez elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.

A múlt évben - a feldolgozóipar legnagyobb alágazata - a belföldi értékesítés közel negyedét képviselő élelmiszer-, ital-, dohánygyártás hazai eladásaiban 9,3 százalékos volt a visszaesés, de a decemberi 4,6 százalékos csökkenés nem érte el az éves átlagot. A feldolgozóipar hazai értékesítésének hatodát adó kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásai 2008-ban 4,4 százalékkal nőttek, decemberben 1,1 százalékos volumencsökkenés következett be.

A külföldi és hazai kereslet jelentős szűkülését mutatja, hogy 2008 decemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 37,2 százalékkal visszaesett 2007 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 37,9 százalékkal, az új belföldi rendelések pedig 33,2 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 16,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év decemberében.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2008-ban - 0,2 százalékos létszámbővülés mellett - 1,5 százalékkal volt kisebb a 2007. évinél. A feldolgozóipar termelékenysége az ipari átlagnál jobban, 2,4 százalékkal csökkent.

Az előző évhez képest az ipari termelés 2008-ban Magyarország régiói közül csak a Dél-Dunántúlon nőtt 0,8 százalékkal. A többi térségben 0,2-6,4 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak a statisztikusok. Decemberben pedig már minden régióban visszaesés volt megfigyelhető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A feldolgozóipar visszaesése az európai recessziótól függ

A feldolgozóipar teljesítménye 2009 első felében várhatóan visszaesik, a csökkenés mértéke rendkívül nagymértékben függ az európai recesszió igen bizonytalanul megítélhető mélységétől - derül ki a Kopint-Tárki kutatóintézet negyedéves konjunktúratesztjéből.

MTI Gazdaság

Az eurózóna ipari teljesítménye rekordmértékben csökkent decemberben

A 15-tagú eurózóna országaiban az ipari termelés rekordmértékben csökkent decemberben. A visszaesés 2,6 százalékos volt novemberhez képest és 12,0 százalékos 2007 decemberéhez viszonyítva – jelentette az unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön. Ilyen mértékű visszaesést nem tapasztaltak 1990 januárja, az adatközlés kezdete óta.

MTI Gazdaság

Brutális ipari termelés csökkenés az év végén

Az ipari termelés 2008-ban az előzetes adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent 2007-hez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A PM szerint jelentősen csökkent az ipari termelés a térségben és az EU-ban is. Elemzők további csökkenésre számítanak.

“Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk” – a németeket is sújtja az elvándorlás

“Több mint félmillió jól képzett embert vesztettünk” – a németeket is sújtja az elvándorlás

Kiderült: Magyarország kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban

Kiderült: Magyarország kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban

Új főszerkesztője lett az Indexnek

Új főszerkesztője lett az Indexnek

A szegedi egyetem volt rektora lett a lézerközpont vezetője

A szegedi egyetem volt rektora lett a lézerközpont vezetője

A kormány 79 millióból tervezi megvizsgálni, miért süllyed egy szabadkai székesegyház

A kormány 79 millióból tervezi megvizsgálni, miért süllyed egy szabadkai székesegyház

A nap fotója: a szentendrei új P+R parkoló, amit gumicsizmában érdemes felkeresni

A nap fotója: a szentendrei új P+R parkoló, amit gumicsizmában érdemes felkeresni