szerző:
hvg.hu

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

Tölgyessy Péter. Az egész két hét
alatt lezajlik
© hvg.hu
Tölgyessy úgy véli, hogy az idei első félév a gazdaságban a vártnál is rosszabb lehet, s az előirányzott megtakarításoknak akár a kétszeresére is szükség lehet az egyensúly fenntartásához. Így nem feltétlenül elégségesek azok a javaslatok, amelyeket a miniszterelnök tett. És azt sem lehet látni, hogy a kiadáscsökkentéseknek mi lesz a forrásuk.

A politológus szerint egyértelmű a gesztus, hogy a gazdaság felé menjen a pénz, a tőke hasznosulása felé menjen az erőforrás. A terhelés pedig nagyrészt az alsó középosztályok körül terhelődik. Érdekes, hogy a kormány már terhelni fogja a családosokat ott, ahol számottevő jövedelem van, viszont az intézkedéssor a nyugdíjasokat alig érinti. Kérdés, hogy egy ilyen csomagot szabad-e életbe léptetni éppen most, még akkor is, ha a vállalkozói csoportok és a tanácsadóik régóta mondják, hogy ezt a javaslatot kell meglépni. Tölgyessy azonban úgy érzi, hogy ez a pillanat nem feltétlenül a legjobb erre, mert a szűkülő kereslet további zavarokat okozhat, s a munkahelyek a kisebb terhelés mellett sem feltétlenül őrizhetők meg, illetve új befektetésre váró tőke sem nagyon van. „Bizonyos vagyok benne, hogy ezt nem jó ütemben lépte meg a kormány. Két évvel ezelőtt, vagy esetleg később hasznos lehetett volna” – összegezte véleményét.

A politikai elemző a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos javaslatokról elmondta, hogy az új indexálási rendszernél az a kérdés, hogy azt miből fogja finanszírozni a kormány. Illetve ha a kormány lassan elkezdi emelni a nyugdíj korhatárt, ez a mostani válságra semmiféle közvetlen választ nem ad.

Jóslat a gátszakadásról
Az MR1-Kossuth  Rádióban elhangzott interjú teljes szövege itt olvasható.
Tölgyessy Péter legerősebb kritikája azonban mégis annak szólt, hogy a kormány megint óriási várakozásokat keltett. „Egyértelmű, hogy a miniszterelnök arra a politológusi iskolára hallgat, amely nagyjából azt mondja, hogy tematizáld a közvéleményt, vagy meghalsz. Ez sikerült. Mégis azt hiszem, hogy a kormány a várakozásokat nem fogja tudni kielégíteni, és megint abba a csapdába esik, hogy tematizál és meghal, mert újra elveszítheti a hitelességét a túlzott várakozások keltésével” – fejtette ki. Szerinte nagyjából ugyanaz a helyzet marad: a csomag nem sokat javít és nem is sokat ront a helyzeten. Mindeközben azonban túl nagy már a terhelés a magyar politikán, főleg a szocialistákon. „Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a szocialista párt olyan helyzet felé kezd haladni, amilyen nehéz helyzetben 1956 óta nem volt. A rendszerváltás idején a szocialista párt hallatlanul népszerű vezetőkkel volt tele. Nagyon rosszul szerepelt a rendszerváltás után, szinte megsemmisült, de lényegében magától helyreállt a támogatottsága, mert nem őt tették felelőssé a bajokért. Most viszont a közönség túlnyomó részt őket teszi felelőssé.

Tölgyessy szerint a politikai gyúanyag másik komponense a roma-kérdés éleződése. E kettő, ha találkozik, olyan érzelmi töltetet alkothat, amely gátszakadást okozó folyamatot indíthat el. A gazdasági bajok és az ezekre rakódó érzelmi hatások túlzott nyomást állítanak elő, amelyek átszakíthatják a gátat. „Egyelőre csak a vízcseppek látszanak a gáton, semmi több. De a gátszakadásnak a története az, hogy először vízcseppek, aztán buzgárok jönnek, majd átszakad az egész és mindez két hét alatt lezajlik. Megjelentek a vízcseppek. Semmi többet nem állítok, de ezt határozottan állítom, hogy előfordulhat, hogy az európai parlamenti választás, vagy ki tudja mi, kiválthatja az események felgyorsulását, amelyeknek a hallatlanul ügyes és taktikailag eddig mindig felülkerekedő Gyurcsány Ferenc sem tud ellenállni” – fejtette ki Tölgyessy Péter a MR1-Kossuth Rádióban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Mi van Gyurcsány csomagjának mélyén?

A parlamentben hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel a kormány a válság hatásait szeretné mérsékelni, illetve el kívánja indítani az országot a kiegyensúlyozott fejlődés irányába. A csomag segítségével kellene kitörni (hivatalos megfogalmazás szerint) a gazdasági válság és a struktúraátalakítási kényszer kettős szorításából.

MTI Itthon

Tölgyessy szerint tartós kisebbségi kormányzás lehet

Akárki lesz is az SZDSZ új elnöke, Tölgyessy Péter szerint ez önmagában aligha dönt a kormány sorsáról, mert a jelek szerint az ország a tartós kisebbségi kormányzás felé halad - olvasható a Népszava pénteki számában közölt interjúban.

MTI Itthon

Gyurcsány nem politizált a beszédében, de jó ez neki?

Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszéde olyan politikai beszéd volt, amelyből hiányzott a politika, talán mert a kormányfő azt szeretné elérni, hogy a Fidesz is előálljon egy válságkezelő programmal. Politikai elemzők kommentálják Gyurcsány szavait.

Itthon

Sólyom a kormányt bírálja, de ez így normális – véli Tölgyessy

Sólyom László köztársasági elnök működése során alapvetően a kormánytöbbség politikáját bírálja, de „ez így normális”, hiszen a hatalommegosztás elvéből következik, hogy a kormány egyik ellensúlya az államfő – mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli adásában.

Itthon

Tölgyessy: a kisebbségi kormányzásban kivérezhet az ország

Tölgyessy Péter szerint ha az SZDSZ véglegesen kilép a koalícióból, akkor a szocialistáknak maguknak kell kezdeményezniük az előrehozott választásokat. A politikai elemző úgy véli, csak a szabad demokraták aktív támogatásával tud működni az MSZP kisebbségi kormánya.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bejelentései

A miniszterelnök szerint nagyobb gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatás növelését kell elérni, és öt területen azonnali változásokat. Az ellenzék kivonult a folyosóra. Bejelentések sora: egyebek mellett növekvő áfa, csökkenő munkáltatói tb-járulék, átalakuló nyugdíj- és szociális rendszer.

Vélemény

Tölgyessy a Fodor vezette SZDSZ-ről és Orbán felvetéseiről

Fodor aligha alkalmas az SZDSZ komolyabb megújítására, marad a kívülről támogatott MSZP-kormányzás. Orbán kiszivárogtatott felvetései jó alkalmat nyújtottak volna egy komolyabb párbeszéd megindítására az ország legfájóbb gondjairól. Ezt az MSZP elmulasztotta, úgy tűnik, marad a hazudozás, a közvéleményt ámító kampányszöveg. Minderről Tölgyessy Péter nyilatkozott a hvg.hu-nak.

Itthon

A Gyurcsány-csomag elemei

Évindító beszédet tart - immár ötödször - Gyurcsány Ferenc ma a parlamentben. A miniszterelnök a gazdaságélénkítő program részleteit - az adó-, a szociális és a foglalkoztatási rendszer átalakítását - ismerteti. A program főbb elemeit a hétfői Népszabadság információi nyomán közöljük.

Itthon

Tölgyessy a válságról, a pártokról és saját szerepéről

Tölgyessy Péter volt legutóbb a Budai Liberális Klub vendége. A mai magyar alkotmányos berendezkedés egyik spiritusz rektora szerint a 2010-es választásokon nem valószínű az MSZP győzelme, de a Fidesz kétharmados győzelme sem. Egyelőre folytatódik a hideg polgárháború.

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Két évszázad alatt csak háromszor voltunk igazán boldogok

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Nem volt hátsó féktárcsája a kamionnak, amit megállítottak az M7-esen

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Ryan Reynolds alaposan kiosztotta a születésnapos Hugh Jackmant

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre

Elég látványos autókkal tért vissza a Tesla a Nürburgringre