szerző:
MTI

Fontos stabilizáló tényező, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatja a magyar adóterveket, írta keddi elemzésében az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző csoport, amely szerint Magyarország még az idén az euróövezet előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszer tagja lehet.

A Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. tanácsadó és elemző ház felidézi, hogy James Morsink, az IMF küldöttségének vezetője előző nap üdvözölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által ismertetett adómódosítási terveket.

A londoni cég szerint amíg teljes részleteiben nem válnak ismertté a kormány közkiadási tervei, addig nem lehet teljes bizonyossággal kizárni annak kockázatát, hogy nem sikerül a magyar államháztartási hiányt a 3 százalékos GDP-arányos határ alatt tartani. Ám ha a magyarországi recesszió a vártnál is mélyebbnek bizonyulna, a Wood & Co. szerint az IMF közbelépne, és szükség esetén megemelné a gazdaság támogatására szolgáló készenléti keretet.

A ház az elemzésben a forint és a magyar pénzügyi rendszer stabilizálása felé tett fontos lépésnek nevezte, hogy az IMF-küldöttség támogatta a magyar adóreform-terveket. A cég londoni szakértői ugyanakkor azt is valószínűsítik, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rövid távon csak "nagyon lassú" ütemben folytatja a pénzügypolitikai enyhítést, mindaddig, amíg a forint erőre nem kap.

A Wood & Co. szerint a forint vissza fog erősödni, különösen a második félévtől, és megvan a lehetőség arra, hogy Magyarország az idén, "de legkésőbb jövőre" az ERM-II. tagja legyen.

A cég már egy korábbi - e hónap elején kiadott - londoni előrejelzésében is azt írta, hogy jóllehet a legközelebbi jövőben az euró forintárfolyama elérheti a 310-et, de utána a forint fokozatos visszaerősödése várható, a továbbra is magas jegybanki kamat, a megfontolt adóreformokhoz nyújtott, erősödő IMF-támogatás és a potenciális magyar ERM-II.-tagság kilátásának hatására.

A ház abban az elemzésben három hónapos távlatra 295, félévi távlatra 285, éves távlatra 270 forintos átlagos euróárfolyamot jósolt.

A közeljövőbeni magyar ERM-II.-tagságot más nagy londoni házak sem zárják ki. A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató londoni szakértői nemrégiben szintén azt jósolták, hogy Magyarország az idén csatlakozhat az átváltási rendszerhez, és 2013-ban bevezetheti az eurót.

A Wood & Co. kedden Londonban kiadott elemzésében maga is kedvezőnek nevezte az adóterveket, azt írva: a foglalkoztatás adóterheinek csökkentése és az adórendszer egyszerűsítése hosszú távon pozitív hatású lesz, mivel a magyar gazdaság szerkezeti hiányosságai közül orvosol néhányat.

A forgalmi és a jövedéki adók emelése hozzávetőleg 3 százalékponttal emelheti az éves szintű inflációt, amely a jövő év elején átmenetileg elérheti az 5-6 százalékot, ez azonban nem fogja befolyásolni az MNB pénzügypolitikáját, áll az elemzésben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány-csomag: Tölgyessy már látja a gát falán pergő vízcseppeket

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

MTI Itthon

Gyurcsány nem politizált a beszédében, de jó ez neki?

Gyurcsány Ferenc hétfői parlamenti beszéde olyan politikai beszéd volt, amelyből hiányzott a politika, talán mert a kormányfő azt szeretné elérni, hogy a Fidesz is előálljon egy válságkezelő programmal. Politikai elemzők kommentálják Gyurcsány szavait.

hvg.hu Gazdaság

Mi van Gyurcsány csomagjának mélyén?

A parlamentben hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel a kormány a válság hatásait szeretné mérsékelni, illetve el kívánja indítani az országot a kiegyensúlyozott fejlődés irányába. A csomag segítségével kellene kitörni (hivatalos megfogalmazás szerint) a gazdasági válság és a struktúraátalakítási kényszer kettős szorításából.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bejelentései

A miniszterelnök szerint nagyobb gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatás növelését kell elérni, és öt területen azonnali változásokat. Az ellenzék kivonult a folyosóra. Bejelentések sora: egyebek mellett növekvő áfa, csökkenő munkáltatói tb-járulék, átalakuló nyugdíj- és szociális rendszer.

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

Döntöttek: Pikó is marad polgármester

40 ember felmondott az újpesti városházán

40 ember felmondott az újpesti városházán

Drágább lesz az HBO GO

Drágább lesz az HBO GO

Több mint kétezer római kori pénzérme került elő Baranyában

Több mint kétezer római kori pénzérme került elő Baranyában

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Jön az évnek az a napja, amit nagyon nem szeretnek a magyarok: óraátállítás

Jön az évnek az a napja, amit nagyon nem szeretnek a magyarok: óraátállítás