szerző:
MTI

Csődvédelmet kért a svéd Saab autógyár, amely anyavállalatához, az amerikai General Motorshoz (GM) hasonlóan súlyos anyagi gondokkal küszködik.

A csődvédelem lehetővé teszi a vállalat számára, hogy kidolgozza az életben maradáshoz szükséges átalakítási terveket, és azokat - a vállalat vezetésének ígérete szerint - három héten belül a hitelezők elé tárja.

A cégcsoport terveiben az önállóvá válás, a GM-ről való leszakadás is szerepel, amit az anyavállalat is megerősített pénteken. A GM detroiti közleménye szerint a csődvédelem megnyitja az utat a svéd leányvállalat önállóvá válása előtt. Felmerült az ugyancsak a GM-hez tartozó Opellel való összeolvadás lehetősége is.

A Saab új pénzt is szeretne bevonni, közleménye szerint magán- és állami forrásból egyaránt. A svéd kormány a héten már elutasította a GM állami támogatásra vonatkozó kérését, amelyet GM úgy terjesztett elő, hogy vagy megkapják a támogatást, vagy a Saab csődbe megy.

A svéd ipari miniszter kijelentette, hogy a svéd kormány nem veszi meg, nem államosítja a Saabot, sőt, semmiféle segítséget sem akar adni, mivelhogy - mint mondta - a Saab jövőjéért a GM felelős, és nem a svéd kormány. „Felelőtlenség a GM részéről, hogy magára a hagyja a Saabot, és megpróbálja a svéd adófizetőkre hárítani a felelősséget” - mondta a miniszter.

A tervek szerint a négyezer Saab-dolgozó folytatja a gyártást egy csődgondnok irányítása alatt. A Saab évek óta veszteséges.

A Saab autógyár az 1937-ben alapított svéd repülőgépgyár részvénytársaság (Svenska Aeroplan Aktienbolag, SAAB) részeként kezdte működését. A General Motors 1990-ben 600 millió dollárért megvette a Saab autógyár felét, tízéves opcióval a másik felére. Az opciót a GM 2000-ben váltotta be, megszerezve a svéd autógyár egészét. Tavaly decemberben a GM már jelezte, hogy esetleg megválna svéd leányvállalatától. Sajtóhírek szerint az érdeklődők között volt a német BMW, a francia Renault, a dél-koreai Hyundai-Kia csopor és az indiai Tata Motors, de azóta sincs hír, hogy bármilyen vásárlási szándék komolyabbra fordult volna. A Saabnak Ausztriában is van üzeme, ott készül a Saab-kocsiknak körülbelül a negyede.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

47 ezer embert bocsát el a GM

Elbocsát világszerte 47 ezer alkalmazottat és további 16,6 milliárd dolláros állami segítséget kér a General Motors (GM) amerikai járműgyártó. A létszámcsökkentés 26 ezer dolgozót az Egyesült Államokon kívül érintene, legfőképpen az OPEL németországi gyáraiban aggódhatnak a munkavállalók.

MTI Autó

Tízezer irodistát küld el a General Motors

Újabb tízezer embert küld el - ezúttal az irodai állományból - a súlyos válsággal küzdő amerikai General Motors autógyárcsoport. A nem órabéres állományt még idén 63 ezerre tervezik csökkenteni 73 ezerről.

MTI Gazdaság

Merkel és Európa segítségét kéri az Opel

Az Opel azzal a szokatlannak számító kéréssel fordult Angela Merkel kancellárhoz: járjon közbe annak érdekében, hogy az Európai Beruházási Bank 40 milliárd eurós hitelprogrammal segítse az új gépkocsik értékesítési lehetőségeit.

MTI Karrier

Tiltakozás a General Motorsnál: nem lesz béremelés

Az Opel dolgozóinak heves ellenállását váltotta ki a súlyos pénzzavarba került amerikai anyavállalat takarékossági terve, amelynek része az is, hogy a dolgozók bérét jövőre nem emelnék. A német üzemek számára elfogadhatatlan a General Motors követelése, hogy az 55 ezer európai Opel-dolgozó bére jövőre az idei szinten maradjon - jelentette ki a bochumi gyár üzemi tanácsának elnöke.

Világ

Megmenti-e Obama Amerika gazdaságát?

A második világháború óta nem látott recesszió, legalább 11 millió munkanélküli, százmilliárdokat felemésztő bankválság és soha nem látott mértékű költségvetési deficit – ezzel a gazdasági örökséggel kell megbirkóznia az Egyesült Államok ma hivatalba lépő elnökének. Barack Obama gondosan előkészített válságtervvel költözik a Fehér Házba, a "változás embereként" ugyanakkor pontosan tudja, hogy a körülmények bármikor felülírhatják saját válságstratégiáját.

MTI Gazdaság

Pénzsegély vagy csőd a General Motorsnál

Még több állami pénzre van szüksége a General Motors amerikai járműgyártó óriásnak – állapítja meg a The Wall Street Journal amerikai pénzügyi lap hét végi számában.

hvg.hu Autó

Óriási Opel-visszahívás fékhiba miatt

A rüsselsheimi gyártó a Vectra és Signum járműtípusoknál a kézifékkar hibájára hívta fel a figyelmet. Az érintett autóknál fennáll a lehetőség, hogy nem lehet megfelelően rögzíteni az autót, így az lejtőn elgurulhat. Az Opel szakszervizek ingyenesen elvégzik a javítást. Eddig még senki sem sérült meg a meghibásodás miatt.

MTI Gazdaság

Az amerikai kormány segíteni akar az autóiparon

A Fehér Ház pénteken jelezte: kész arra, hogy segítséget nyújtson a csődközeli állapotba jutott detroiti autógyáraknak. Dana Perino szóvivő közölte, hogy a kormány kész közbeavatkozni és megmenteni az amerikai autóipart az összeomlástól, miután előző éjszaka összeomlottak az autógyárak megsegítését célzó mentőcsomagról folytatott egyeztetések.

MTI Gazdaság

Opel: 4 napra csökkentették a heti munkaidőt Szentgotthárdon

A folyamatos termelés és a munkahelyek megtartása érdekében a GM Powertrain-Magyarország Kft. vezetése a szakszervezettel egyetértésben január 16-tól, átmeneti időre heti négy napra csökkentette a munkaidőt a szentgotthárdi Opel-gyárban – közölte Légrádi Edit, a gyár szóvivője.

Hét nap gazdaság

General Motors

A amerikai autógyár 200 millió eurót remél több európai irodája, valamint egyéb ingatlana eladásától és...

MTI Gazdaság

Napelemgyártó cég venné meg az Opelt a General Motorstól

Az anyavállalat General Motors pénzügyi válsága miatt nehéz helyzetbe került Opel autógyárral kapcsolatban szerda délelőtt Berlinben valóságos bombaként robbant a hír, amely szerint a napelemgyártással foglalkozó SolarWorld konszern bejelentette szándékát a gyár megvásárlására, illetve megsegítésére.

A büntetések sem tartják vissza a horrorkaravánok sofőrjeit

A büntetések sem tartják vissza a horrorkaravánok sofőrjeit

Távozik Mészáros Lőrinc lánya az Opus Global igazgatóságából

Távozik Mészáros Lőrinc lánya az Opus Global igazgatóságából

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

"Hány embernek kell még meghalnia?" Milliók tüntettek a klímaváltozás miatt

Kormánypártiak gyűrik egymást a választás előtt a Balatonnál

Kormánypártiak gyűrik egymást a választás előtt a Balatonnál

Márki-Zay jobban örült volna Lázárnak, de a béke követét kapta ellenfélnek

Márki-Zay jobban örült volna Lázárnak, de a béke követét kapta ellenfélnek

Jó hírt kapott a Richter

Jó hírt kapott a Richter