szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A munkaadói oldal az adórendszer egészét érintő, 8-10 százalékpontos adócsökkentést javasolt, valamint az euró előszobájába, az ERM-2-be való minél gyorsabb belépést szorgalmazott az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

Rolek Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint a munkavállalói oldal nem érzékeli a válság súlyát. A világot beterítő válságnak kemény következményei lesznek, kevesebb lesz a kifizetett bér és kevesebb lesz a juttatás - hangsúlyozta az MGYOSZ alelnöke.

A munkaadói oldal úgy látja, hogy az ország hosszú versenyképessége kerülhet bajba, ha nem sikerül megállapodni a 8-10 százalékpontos adómérséklésben, ami javíthatja a versenyképességet - fogalmazott Rolek Ferenc. (Az adók 8-10 százalékpontos mérséklése azt jelentené, hogy a jelenlegi 40 százalékos GDP arányos adószint 30 százalékra csökkenne, igaz, ehhez a kiadásokat 2 200- 2 700 milliárd forinttal kellene visszafogni.)

Demján Sándor, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke a versenyszférában működő vállalkozásoknál szerveződő szakszervezetek létrehozását javasolta. A VOSZ elnöke megismételte az oldal 8-10 százalékpontos adószint csökkentési javaslatát, de véleménye szerint megfontolandó a szűkebben vett termelőszféra, az ipar, a mezőgazdaság és a szállítás adószintjének 15 százalékpontos csökkentése, és a bankszféra társasági adójának leszállítása 5 százalékra is. A többi ágazat majd később kerülhet sorra - tette hozzá.
 
A VOSZ elnöke figyelmeztetett: ha a kormány most nem teszi meg a munkaadók által javasolt adócsökkentési lépéseket, akkor hat hónap múlva sokkal drasztikusabb lépésekre kényszerülhet.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

OÉT: munkavállalók a cafeteria mellett

Kivétel nélkül szót emeltek az adómentes béren kívüli juttatások, köztük az üdülési csekk és az étkezési hozzájárulás tervezett megadóztatása ellen a munkavállalói érdekképviseleti szövetségek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Az Emmi megerősítette, kiszámlázzák a tartozást a TB-adósoknak

Október elejére várják, hogy megugrik a koronavírusos halálozások száma

Október elejére várják, hogy megugrik a koronavírusos halálozások száma

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle