szerző:
MTI

Imponáló a Reformszövetség gazdaságpolitikai csomagja, de javaslataik társadalmi hatása időnként dermesztő - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután konzultált a Reformszövetség tagjaival, a 2013-ig szóló szombaton nyilvánosságra hozott gazdaságélénkítő programról.

A találkozó egyik tanulságaként a minszterelnök azt szűrte le magának,  hogy az általa eddig bejelentett intézkedések iránya helyes, de a Reformszövetség ennél radikálisabb lépéseket javasol a kormánynak. Gyurcsányt  a konzultáció arról is meggyőzte, hogy a 2006-ban elindított reformpolitika irányai, céljai jók voltak, és most "előrébb lenne az ország", ha nincs az erős politikai ellenszél, és a népszavazás. A kormányfő mindazonáltal azt ígérte, hogy a javaslatokat pontról pontra elemezni fogják a következő hetekben. Gyurcsány Ferenc szerint a Reformszövetség legfőbb üzenete, hogy az államháztartás átalakításával felszabadítandó erőket kell a gazdasági növekedés szolgálatába állítani.

A Reformszövetség összesen 1.325 milliárd forinttal csökkentené az állami jövedelem elvonást 2013-ig azzal, hogy a  versenyképesség javítása és a növekedés gyorsítása érdekében a jelenlegi 50 százalékos költségvetési centralizáció 8 százalékpontos csökkentését javasolja. További 1.000 milliárdos egyensúlyjavulást eredményezne az államháztartási kiadások úgyszintén javallott befagyasztása - ismertette a Reformszövetség programját Békesi László  a gazdaságpolitikai munkacsoport vezetője szombaton a Magyar Tudományos Akadémián.

Pálinkás Józsefnek, az MTA elnökének megnyitója után Békesi László a program alapvetését rögzítette: az elmúlt 18 év jövedelem elosztó politikája helyett a növekedést serkentő, versenyképességet központba állító politikára van szükség. A következő négy évben szigorú fiskális politikára, igen szigorú jövedelem politikára és nemcsak az inflációra, de a növekedésre is tekintettel lévő  monetáris politikára van szükség - állította fel a követelményt Békesi László. Az állami újraelosztás csökkentése révén a gazdaság növekedési üteme 1,5 százalékponttal gyorsulna és  3-4 százalékot érhetne el.

A költségvetési kiadások lefaragásához az állam működési kiadásainak csökkentése járulhat hozzá a legnagyobb mértékben  - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki a szövetség gazdaságpolitikai munkacsoportjának javaslatait összegezte. A Reformszövetség programja szerint az államháztartás működési kiadásaiból 2009-ben 200 milliárd forintot, 2010-ben és 2011-ben 150-150 milliárd forintot, a 2009-2013-as időszakban összesen 550 milliárd forintot lehetne megtakarítani. Palócz Éva elhibázottnak ítélte a 13. havi nyugdíj bevezetését, amelynek  teljes eltörlése vagy legalábbis csökkentése szükséges lenne. Ugyancsak át kellene tekinteni a rokkant- és  korkedvezményes nyugdíjak rendszerét. A nyugdíjak terén a Reformszövetség 2009-ben 65 milliárd forintos, 2010-ben 120 milliárd forintos, a 2009 és 2013 közötti időszakban összesen 335 milliárd forintos megtakarítással számol. Palócz Éva rámutatott arra is, hogy "irtózatos pazarlást" folyik az állami vállalatoknál. Egyedül a MÁV-csoportnál a munkaerő hatékonyságának javításával, a korrupciós veszteségek és kedvezőtlen finanszírozási szerkezet okozta többletkiadások csökkentésével mintegy 85 milliárd forintos megtakarítás lenne elérhető. 

Európai és régiós összehasonlításban nem magas az egészségügyre, a rendőrség és a katonaság fenntartására fordított állami kiadás, azért ezeken a terülteken a szövetség nem javasol megszorításokat. Az oktatás területén is minimális, 2009 és 2013 között összesen 20 milliárd forintos megtakarítást javasol a szövetség, ám kiemeli a meglévő források hatékonyabb felhasználásának fontosságát.

A Reformszövetség adó és járulék munkacsoportja azt ajánlja, hogy munkáltatói járulékterheket idén 5 százalékponttal, jövőre további 3 százalékponttal, majd 2011-ben még 2 százalékponttal  csökkentse a törvényhozás és a  személyi jövedelemadó 18 százalékos sávjának felső határát még idén emelje évi 5 millió forintra, jelentett be Oszkó Péter, a munkacsoport vezetője. A Deloitte elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy az átlagbérre vetített a magyar adóék (a bérköltség százalékában kifejezett összes elvonás mértéke) jelenleg 54 százalék,  a cseh és lengyel 42-43 százalékkal, illetve a szlovák 38 százalékkal szemben, s ez egyúttal jól mutatja Magyarország  alapvető versenyképességi hátrányát. 

A szövetség programja 2010-től  emelné a tételes egészségügyi hozzájárulást (eho) a jelenlegi 1950 forintról 5000 forintra és a 20 százalékos általános forgalmi adót pedig átmeneti jelleggel 24 százalékra.  A vállalkozások 4 százalékos  különadójának  megszüntetését  is 2010-től javasolja a Reformszövetség, ám ezzel egyidejűleg a tárasági adó 2 százalékponttal 18 százalékra emelkedne úgy, hogy a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorra kivetett nyereségadó 10 százalék maradna. A helyi iparűzési adó megszüntetése csak az önkormányzati rendszer átalakítása után képzelhető el - tette hozzá Oszkó Péter. Az átalakított szja terhelést már 2009-ben kiegészítheti az értékalapú ingatlanadó, amely a 30 milliónál értékesebb lakóingatlanokat terhelné, az értékhatár alatti ingatlanoknál maradna az ingatlanadózás jelenlegi gyakorlata. 
   
A Reformszövetség az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetőjének, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, és a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökeinek részvételével alakult meg tavaly novemberben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) koordinálása mellett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Reformszövetség: kiadás- és adócsökkentés kell

Az államháztartás kiadásainak jelentős csökkentését és az adóterhek mérséklését javasolja a Reformszövetség az ország további gazdasági lemaradásának megakadályozása és felzárkóztatása érdekében.

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

Mit szólna egy ilyen 625 lóerős kombi BMW M8-hoz?

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

A svájci választáson is beindult a zöld hullám

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

3744 ember hiába várta a visszajáróját a BKK automatáiból

3744 ember hiába várta a visszajáróját a BKK automatáiból

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Most sem változtatott az alapkamaton az MNB

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban