szerző:
MTI

A kelet-európai pénzügyi válságra adott globális válaszlépéseknek korlátot szab a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „túl kis” mérete, idézte az IMF volt főközgazdászainak véleményét a hétfői Financial Times.

Simon Johnson – jelenleg a neves amerikai egyetem, a Massachusetts Institute of Technology professzora – azt mondta a londoni gazdasági napilapnak: a programok „valószínűleg azért alulméretezettek”, mert a Valutaalap fél, hogy elfogy a pénze. Ken Rogoff, az IMF egy másik volt főközgazdásza úgy fogalmazott: a szervezetnek „közel sincs elégséges forrása” ahhoz, hogy egész Kelet-Európát felkarolhassa. Johnson már korábban is hangot adott annak a véleményének, hogy túl kevés az IMF pénze.

Néhány hete, szintén a Financial Timesnak azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap rendelkezésére álló összegek „viszonylag csekélyek”, és a szervezet akkor lehetne komoly globális szereplő, ha lenne például kétezer milliárd dollárja. Johnson akkori nyilatkozata szerint elég egy vagy két igazán nagy, segítségre szoruló ország ahhoz, hogy a jelenleg meglévő pénz elfogyjon.

Az elmúlt hetekben több vezető nyugati politikus, köztük Gordon Brown brit miniszterelnök is azt mondta, hogy a jelentős devizakészleteket felhalmozó országoknak tőkével kellene kisegíteniük a valutaalapot, mivel félő, hogy annak mozgósítható pénze nem lesz elég a globális pénzügyi válság miatt bajba került gazdaságok felkarolásához.

Brown már a múlt év végén kijelentette: az IMF-nek 250 milliárd dollár áll rendelkezésére, „de nem biztos, hogy ez elég lesz”, és mind egyértelműbb, hogy jelentős pótlólagos forrásokra van szükség. A brit kormányfő szerint helyes lenne, ha e hozzájárulásokat olyan, nagy tartalékkal és többletekkel bíró országok ajánlanák fel, mint Kína, vagy az Öböl menti olajállamok.

A hétfői Financial Times szerint a 250 milliárd dolláros keretből már csak 142 milliárd van meg gyorsan mozgósítható formában, és a valutaalap még további 50 milliárd dollárt tud rövid idő alatt felhajtani. A minap egyezség született arról, hogy Japán kölcsönöz 100 milliárd dollárt az IMF-nek, és a szervezet további 150 milliárd dollárt kér a tagállamoktól.

A kínai kormányfő azonban nemrég lehűtötte az országa hozzájárulásához fűződő reményeket. Ven Csia-pao a Financial Timesnak e hónap elején azt mondta: az IMF reformját nem nagy tőkeinjekciókkal, hanem a szavazati jogok rendszerének átalakításával kell kezdeni, olyan módon, hogy a fejlődő országok nagyobb szerephez juthassanak a szervezetben.

Ven a londoni gazdasági napilapnak kijelentette: Kína továbbra is „viszonylag szegény" ország, amelyre hatalmas fejlesztési feladatok várnak, és ez "korlátok közé szorítja nagyvonalúságát”.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója a BBC televíziónak nemrég adott nyilatkozatában – arra a kérdésre, hogy lesz-e elég pénze a valutaalapnak – azt mondta: az IMF-nek „ma még van elég pénze”, de ha a válság folytatódik, ami a legvalószínűbb lehetőség, hat hónap múlva a szervezetnek pótlólagos forrásokra lesz szüksége.

Strauss-Kahn a január végi BBC-interjúban kijelentette: attól tart, hogy Kelet-Európán kívül más európai, illetve egyéb térségbeli országok is az IMF segítségére szorulhatnak. Valószínűtlennek nevezte ugyan, hogy például Nagy-Britannia vagy Írország is erre a sorsa juthat – ahogy az több elemzői és politikusi nyilatkozatban felmerült –, de hozzátette: az eddigi tapasztalatok alapján „soha ne mondjuk, hogy soha”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Japán százmilliárd dollárt hitelez az IMF-nek

Japán megállapodást írt alá a Nemzetközi Valutaalappal, hogy 100 milliárd dolláros gyorskölcsönt nyújt a pénzintézetnek. Az IMF ezzel történetének legnagyobb összegű kölcsöntámogatásában részesül, elsősorban azzal a céllal, hogy a világgazdasági válság sújtotta fejlődő országoknak tudjon segíteni.

MTI Gazdaság

IMF: Magyarországon elkerülhetetlen a korrekció

A gazdasági korrekció elkerülhetetlen Magyarországon a magas államadósság és a külső finanszírozás nehézségei miatt - jelentette ki James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjának vezetője hétfőn Budapesten nemzetközi sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

Stabilitást hozhat a magyar adótervek IMF-támogatása

Fontos stabilizáló tényező, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatja a magyar adóterveket, írta keddi elemzésében az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző csoport, amely szerint Magyarország még az idén az euróövezet előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszer tagja lehet.

MTI Gazdaság

Az IMF több mint négyszáz tonna aranyat ad el

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem változtat korábbi tervén, hogy valamivel több mint 400 tonna aranyat ad el tartalékaiból pénzügyi szanálási programja keretében – közölte az IMF szóvivője. Az IMF 3217 tonnás aranytartaléka a harmadik legnagyobb a világon.

MTI Gazdaság

Románia két héten belül dönt az IMF-hitelről

Románia két héten belül dönt arról, hogy kéri-e a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatását, közölte hétfőn Emil Boc miniszterelnök. Elemzők már régebb óta úgy vélik, Románia lehet a következő uniós ország, amely támogatást fog kérni a világválság miatt.

MTI Gazdaság

Az IMF vezetője szerint 2010-től jön a kilábalás

A nemzetközi pénzügyi rendszer még jó ideig nem lesz egészséges állapotban, ezért fokozni kell a bankok támogatását és az ezzel kapcsolatos nemzetközi együttműködést is. Ezt nyilatkozta kedden Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

IMF: idén Romániában recesszió lehet

Románia gazdasága recesszióba kerülhet az idén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a folyamatos gazdasági egyensúlyhiányok és a reformok lassúsága miatt. Mérsékelt élénkülés csak az év végén, vagy a jövő év elején következhet be.

Aki kutyát akar tartani Bécsben, tanfolyamot kell végeznie

Aki kutyát akar tartani Bécsben, tanfolyamot kell végeznie

A pénzügyminiszter kijelölte az Államadósság Kezelő Központ új vezetőjét

A pénzügyminiszter kijelölte az Államadósság Kezelő Központ új vezetőjét

Fenyő Iván néha tényleg azt érezte, hogy belehal

Fenyő Iván néha tényleg azt érezte, hogy belehal

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

Kim Dzsong Un húga lehet Észak-Korea második embere

Kim Dzsong Un húga lehet Észak-Korea második embere

A barlangból kimentett thai fiúk közül ketten búvárok akarnak lenni, ha felnőnek

A barlangból kimentett thai fiúk közül ketten búvárok akarnak lenni, ha felnőnek