szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerb kormány további 2 milliárd dollár hitelt fog kérni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a globális gazdasági válság negatív hatásainak ellensúlyozására. Mirko Cvetkovic miniszterelnök keddi bejelentése szerint az új hitelmegállapodás a korábban kötött hitelszerződés helyébe lépne, és kölcsön azonnal lehívható lenne.

A szerb kormány tavaly októberben kötött egy 15 hónapra szóló hitelmegállapodást a nemzetközi pénzintézettel, amely szükség esetén 520 millió dollárhoz juttatta volna az országot abban az esetben, ha hirtelen megcsappantak volna a külföldi befektetések. Belgrád akkor nem vette igénybe a hitelt, mert úgy hitték, hogy a válság nem olyan mértékben fogja érinteni a szerb gazdaságot, mint amilyen mértékben végül érintette.

Ezért a miniszterelnök szerint pótlólagos források bevonására van szükség, ezeket elsősorban a valutatartalékok biztosítására, illetve a dinár stabilizálására tervezik fordítani.

A dinár az év eleje óta 25 százalékkal gyengült az euróhoz képest, a központi bank több mint 500 millió dollárral interveniált a nemzeti valuta erősítése végett.

A 2 milliárd dolláros IMF-hitelen kívül Szerbia 500 millió dollárt vár az Európai Uniótól és 388 milliót a Világbanktól, ez utóbbit az észak-dél autópálya építésére.

Szerbiában az idén a gazdaság várhatóan 0,5 százalékkal fog zsugorodni a korábban jósolt 3,5 százalékos növekedéssel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Piaci várakozásokat meghaladó kamatcsökkentés Szerbiában

A szerb jegybank csütörtökön 1,25 százalékponttal 16,5 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes repót, elsősorban az infláció lassulására hivatkozva. A mérséklés meghaladta a piaci várakozást. Ezzel együtt is a szerb alapkamat a legnagyobb Európában.

MTI Autó

Autóvásárlás-támogatási program Szerbiában is

A belgrádi kormány tervei szerint a szokásos árnál 1000 euróval kevesebbért vehet hazai gyártású Fiat Puntót minden szerb állampolgár, ha leadja régi kocsiját - derült ki szerb sajtóhírekből.

MTI Gazdaság

Megállapodott Szerbia és az IMF

A belgrádi kormány csütörtöki közleménye szerint Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapodott abban, hogy a szerb költségvetés hiánya a jövő évben nem haladhatja meg a GDP 1,5 százalékát.

Ezeket a dalokat nem verte nagy dobra a Pink Floyd, de most itt vannak

Ezeket a dalokat nem verte nagy dobra a Pink Floyd, de most itt vannak

1629 új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában

1629 új fertőzöttet diagnosztizáltak Romániában

10 milliárdos tesztpályát épített Veszprémben a Continental

10 milliárdos tesztpályát épített Veszprémben a Continental