szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vállalatok között továbbra is a Mol, míg a pénzintézetek körében az OTP vezeti a legnagyobb magyar vállalatokat összesítő APEH TOP 100-as listát. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Magyar Kereskedelmi Iparkamara közösen készített TOP 100-as kiadványát csütörtökön az APEH évértékelő rendezvényén mutatták be.

A 2007. évi értékesítés nettó árbevétele alapján tavaly a legnagyobb vállalat a Mol volt, amelyet az Audi követett. A pénzintézetek rangsorában a 2007-es mérlegfőösszeg szerint az OTP végzett az élen, a Kereskedelmi és Hitelbank és az MKB Bank előtt.

A 150 legnagyobb adózó – a TOP 100 vállalat és a TOP 50 pénzintézet közösen – együttesen 1157 milliárd forint adót fizetett be a kiemelt adónemekben (szja, áfa, társasági adó, tb, eho), s ez 36 százalékkal haladta meg az előző évit. Ez a befizetés adta a kiemelt adónemekből származó adóbevételek 21 százalékát.

A TOP 100 vállalat közül 89 volt nyereséges, amelyek összesen 1744 milliárd forint adózás előtti eredményt mutattak ki. Tíz nagyvállalkozás volt veszteséges, összesen 70 milliárd forinttal. A kiadvány megállapította, hogy 2007-ben az összes vállalat 4.961 milliárd forint adózás előtti eredményéből a 100 legnagyobb vállalat 34 százalékban részesült, míg a rangsorban nem szereplő több mint 300 ezer vállalkozás a teljes összeg 66 százalékát termelte meg.

A tavaly előtti év legeredményesebb vállalkozásai a kőolaj-feldolgozás, az autókereskedelem, a világítóeszköz, valamint a híradástechnikai gyártás területéről kerültek ki.

Az 50 legnagyobb pénzintézet együttes mérlegfőösszege 2007-ben 27 867,9 milliárd forint volt, ami 18 százalékkal magasabb, mint az azt megelőző évben. A TOP 50 pénzintézet 2007-es adózás előtti eredménye 503,8 milliárd forintot tett ki, ami két százalékkal volt magasabb a 2006-os értéknél.

A pénzügyi szektoron belül 2007-ben a bankok tőkejövedelmezősége csökkent, azonban a visszaesés ellenére az uniós átlagértéket még mindig jelentősen meghaladta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Gazdaság

Magyarország 500 legnyereségesebb cége - toplista a HVG-ben

Elkezdték fölélni a jövőjüket – az adatok alapján ezzel is magyarázható, miért nőtt az árbevételüknél gyorsabban a legnagyobb hazai cégek eredménye 2007-ben. Különösen igaz ez a nyereség tekintetében az élen állókra. A HVG csütörtökön megjelenő számában utóbbiakról, vagyis az 500 legnagyobb nyereséget elért magyarországi vállalatról közöl toplistát, s elemzéseket.

MTI Gazdaság

Nincs változás a TOP-100 élmezőnyében

Nincs változás a megtermelt GDP alapján rangsorba állított vállalkozások, az Ecostat TOP-100-as listájának kedden nyilvánosságra hozott élmezőnyében, az első helyen 2007-ben is a Mol állt, majd a Magyar Telekom, az Audi Hungária Motor Kft., a GE Hungary Zrt. és az MVM csoport következik. A Szerencsejáték Zrt. áll a 6. helyen, majd ezt követi a Magyar Posta és a Richter.

hvg.hu Gazdaság

Magyarország 500 legnagyobb cége - toplista januárban

Stabilizációs csomag után, recesszió előtt: az inflációt alig meghaladó ütemű növekedésre volt képes 2007-ben a félezer legnagyobb hazai cég – derül ki a HVG és a Creditreform közös, 2009 első HVG lapszámában megjelenő toplistájából.

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

Uniós oltalmat kap a ciprusi halloumi sajt

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?