szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány 13 kiemelt projekt korábban megítélt uniós támogatását vonta vissza, mintegy 30 milliárd forint értékben - közölte a kormányszóvivői iroda; végleg törölték a projektek közül a budai Vár felújítását.

A nap folyamán hozott kormánydöntés indoka: a projektgazdák nem tudták teljesíteni eredeti vállalásukat, nem tudták elindítani a tervezett beruházásokat, vagy az eredetileg vállaltnál jóval magasabb áron valósították volna meg azt - olvasható a közleményben.

Mint írták, a kormány a felszabaduló pénz jelentős részét a munkahelyek megmentésére csoportosítja át, illetve a nemzetközi válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére használja. A tájékoztatás szerint véglegesen törölték a kiemelt projektek közül a budai Vár felújítását, amelynél - kormányszóvivő iroda szerint - az I. kerületi Fidesz-vezetésű önkormányzat még tavaly változtatási tilalom elrendelésével akadályozta meg a beruházást.

Ugyancsak törölték a projektek közül a kulturális értékek digitalizálásának szakmai előkészítését, az integrált foglalkoztatási és szociális szolgáltató rendszer kialakítását érintő fejlesztéseket, valamint a komáromi Monostori Erőd Euroregionális Kulturális és Turisztikai Központ megvalósítását.

Nem valósul meg az egységes elektronikus kulturális közoktatási és szakképzési szolgáltató felület létrehozása, a 33-as számú főút Hortobágy-átkelés szakasz megerősítése, továbbá a Havanna és Gloriette lakótelepek kötöttpályás közlekedési kapcsolatának kialakítása a 42-es villamos meghosszabbításával.

Egyes beruházások nem kerültek ki végleg a kiemelt projektek közül, megvalósításukra, esetenként más tartalommal, lehetőség lesz a következő két évben. Ezen beruházások közzé tartozik a Mágocs-dombóvári összekötő út dombóvári bekötése, a Szekszárd-simontornyai összekötő út, a Sokoropátka-Kajárpéc településközi út építése, az elektronikus anyakönyvi ügyintézést érintő fejlesztés, illetve az interoperabilitás megvalósítása - a központi rendszer közreműködésével - a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala egyes nyilvántartásaiban.

Egy projekt - a Budakalász-Dobogókő-Esztergom összekötő út egy szakaszának felújítása - várhatóan más forrásból valósul meg. A kormányszóvivői iroda közölte: összesen 335 különösen fontos, kormánydöntést igénylő úgynevezett kiemelt projekt megvalósítása, illetve előkészítése folyik jelenleg, ezek közül került ki tizenhárom.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban