szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megerősítette Ausztria lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adósi osztályzatát szerdán a Fitch Ratings, arra a véleményére hivatkozva, hogy nem tart a kelet-európai banki érdekeltségek veszteségeinek kedvezőtlen ausztriai hatásától.

A legnagyobb európai hitelminősítő londoni elemzése szerint a megerősítés a hosszú és rövid futamú osztrák devizaadósság "AAA", illetve "F1 plusz" besorolásaira, valamint a belső államadósságra és a kereskedelmi adósokra külön megállapított országplafon szintén "AAA" osztályzatára vonatkozik. A hosszú futamú besorolások kilátása változatlanul stabil.

A megerősítéshez fűzött indoklásában a Fitch azt írta: Ausztria szuverén adósi alapmutatói elég erősek ahhoz, hogy az ország - ha erre szükség lenne - fedezni tudja az osztrák bankok esetleges jelentős közép- és kelet-európai veszteségeit is az "AAA" adósbesorolás veszélyeztetése nélkül.

Az osztrák bankrendszer elsődleges kockázati tényezője az érintettség a közép- és kelet-európai gazdaságokban. Mindazonáltal a kinnlevőségek mintegy fele olyan térségi gazdaságokban van, amelyek nincsenek súlyos stresszhelyzetben, például az elsőrendű "A plusz" adósbesorolású Csehországban, a hasonló osztályzatú Szlovákiában és a Fitch listáján "A mínusz" szinten nyilvántartott Lengyelországban, áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében. Jelentős ugyanakkor az osztrák bankok kitettsége a válságos helyzetben lévő térségi országokban is, különösen Ukrajnában - itt hozzávetőleg 10 milliárd dollárnyi a kinnlevőség.

A Fitch azzal számol, hogy teljes egészében szükség lesz az osztrák kormány által bejelentett 15 milliárd eurós banki tőkeinjekcióra, sőt talán ennél is többre az osztrák bankok tőkehelyzetének megerősítése végett, tekintettel a pénzintézetek közép- és kelet-európai kitettségére. A hitelminősítő szerint azonban az osztrák közfinanszírozás állapota még ebben az esetben is összeegyeztethető lenne a jelenlegi "AAA" besorolással.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service nemrégiben kedvezőtlen hangvételű elemzést közölt Londonban a keleti érdekeltségekkel bíró nyugat-európai bankokról. Az elemzés szerint a fő kelet-európai piacok "hosszú és mély recesszióba kerültek", és helyzetük romlása negatív besorolási nyomást gyakorol az itt működő bankérdekeltségekre. Ez előbb-utóbb a tulajdonos nyugati bankok kockázati osztályzatainak gyengülését is okozhatja, ha az adott anyabank kelet-európai tevékenysége a cégcsoport működésének jelentős hányadát teszi ki.

Hitelezői szempontból az osztrák bankrendszer a leginkább érintett, mivel az ausztriai banki követeléseknek csaknem a fele Kelet-Európával szemben áll fenn, írta a Moody's elemzése. A cég szerint a romlási folyamat nyomán "szelektívebbé" válhat a nyugat-európai tulajdonos bankok által a kelet-európai érdekeltségeknek nyújtott támogatás, ami további lefelé ható besorolási nyomást gyakorolhat a leánybankokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Meddig lesz Ausztria legjobb adós?

Adják el 10 éves osztrák államkötvényeiket- ajánlotta nemzetközi befektetőinek a második legnagyobb német pénzintézet, a Commerzbank, arra hivakozva, hogy az osztrák gazdaság szorosan összefonódott Kelet-Európával.

MTI Gazdaság

A kelet-európai leányokat szelektívebben támogathatják az anyabankok

A Kelet-Európában működő banki leányvállalatok romló pénzügyi környezete a nyugat-európai tulajdonos bankokra is negatív hatást gyakorol, ami változtathat az anyabankok támogatási stratégiáján, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott átfogó elemzésében, amely Magyarországot a legsebezhetőbb térségi piacok között említi.

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi

Fekete Mikulás miatt kapott névtelen rasszista levelet egy amerikai férfi