szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök levélben fordult Jose Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, és azzal a javaslattal élt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) fogadja el hitelműveleteinél fedezetként az eurózónán kívüli országok államkötvényeit is. Ezzel Gyurcsány szerint hozzá lehetne járulni a pénzpiacok stabilizálódásához.

A DowJones hírügynökséghez eljutott levelet Gyurcsány Ferenc február 26-án küldte el Barrosónak. Ebben javasolja, hogy a központi bankok és az EKB  megfelelő feltételek mellett fogadják el fedezetként a nem euróövezeti tagok állampapírjait. "Az intézkedés növelheti államkötvényeink iránt a keresletet, mérsékelheti a finanszírozás kockázatait, következésképp az országkockázatokat is" - olvasható a levélben.
    
Ha az EKB kiterjesztené a fedezetként használt eszközei körét, mérséklődne a likviditás külföldi valutában történő növelésének kockázata, a bankrendszer hiteltevékenysége felélénkülne, több hitelhez jutna a magánszektor és enyhülne a gazdasági visszaesés - érvelt a miniszterelnök a levélben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az államkötvény kibocsátás felújítására javulhat a forint

A közép-európai piacokon csütörtökön a csehországi 25, vagy esetleg 50 bázispontos kamatmérséklés valószínűsége kelt figyelmet. A prágai központi bank a várakozások szerint inkább csak 25 bázispontos kamatmérséklést hajt végre, majd az év hátralévő időszakában lépését megismétli, tekintettel a koronának az elmúlt hat héten bekövetkezett gyors gyengülésére.

MTI Gazdaság

Háromhónapos szünet után sikeres államkötvény-aukció

Háromhónapos szünetet követően az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki. A meghirdetett összeget az elsődleges forgalmazók mindhárom kötvény esetében túljegyezték, a tervezett összegben bocsátották ki a kötvényeket.

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt