szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brüsszelben a Bizottság szóvivője szerint már egyszer elutasították Gyurcsány Ferenc február 26-án előterjesztett kérését, hogy a még nem az eurózónához tartozó tagországok államkötvényeit is fogadják el fedezetül az Európai Központi Bank (EKB) kölcsönnyújtásainál - írja a Wall Street Journal (WSJ). Az ügyet egyelőre lezártuk - közölték az unió központjában.

A magyar fél megismételte javaslatát, hogy fogadjanak el magyar államkötvényeket fedezetül az EKB magyarországi kölcsönnyújtásainál, és ezzel járuljanak hozzá a pénzpiac stabilizálásához. Brüsszel ezt is elutasítja. Maga az EKB még nem nyilatkozott. Erről a Wall Street Journalban ma megjelent cikk számol be.

A Magyarország lecsúszása elszigeteli az országot még bajban lévő szomszédaitól is c. cikk felhívja a figyelmet: a kelet-európai térség nevében tett, az unióhoz intézett magyar segélykérések miatt a magyarok egyre inkább magukra maradnak. A lap felhozza a szerdai 312 forintos rekordmélységű euróárfolyamot, amit a lap szerint az okozott, hogy Brüsszelben a magyarok újabb segélykérését is elutasították. 

A WSJ tudni véli, az is gyengítette a forintot, hogy a PSZÁF csak két óra késéssel írta alá a cseh, szlovák, román, bolgár és lengyel pénzügyi felügyelő hatóságok közös nyilatkozatát, amely aggodalmának adott hangot a minősítő intézetek félrevezető és leegyszerűsített besorolása, illetve a bankrendszereik téves jellemzése miatt. A kelet-európaiak különösen a Moody’s eljárását bírálták. A térség országait nem lehet egy kalap alá venni – figyelmeztettek az aláírók.

Az újabb magyar kezdeményezés elutasítása nem sokkal azután történt, hogy Gyurcsány két javaslata már megbukott a múlt heti EU-csúcson: sem a 180 milliárd eurós segélycsomagot, sem az eurózónáhozz történő csatlakozási eljárás felgyorsítását nem fogadták el a a nyugati résztvevők, de még a viszonylag jobb helyzetben lévő kelet-európai tagországok sem - jegyzi meg a Wall Street Journal.  Mint ismeretes, Szlovákia, Csehország és Észtország bírálták Gyurcsány „fogadatlan prókátor" szerepét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: nagyon feszes gazdálkodás kell

A kormányfő a Válságkezelés és növekedés - Stratégia az erős Magyarországért elnevezésű konferencián tartott beszédet helyi vállalkozók és szocialista politikusok előtt.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: finanszírozható a magyar gazdaság

Gyurcsány Ferenc szerint a magyar gazdaság finanszírozását sem közép-, sem hosszú távon nem fenyegeti veszély. A magyar miniszterelnök erről Londonban szólt, a Veres János pénzügyminiszterrel és Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján.

MTI Világ

Sme: Gyurcsány segítségkérése árt Magyarország szomszédainak

Gyurcsány Ferenc segítségkérése árt Magyarország szomszédainak. Az Európai Unió reakciója erre az a garanciavállalás volt, hogy egyetlen tagállamát sem hagyja elesni. A forint hétfői árfolyama azonban megmutatta, hogy a piacok mennyire hisznek ennek - írja a Sme című szlovák véleményformáló liberális napilap keddi kommentárjában.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: szeptember végére lesz euró-céldátum

A magyar kormány legkésőbb szeptember 30-ig ki akarja tűzni az euró bevezetésének céldátumát - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Dow Jones hírügynökségnek. A miniszterelnök utalt arra, hogy addig az időpontig kell a kormánynak benyújtania a parlament számára a 2010-es költségvetést, valamint az ország következő három évre szóló gazdasági programját.

MTI Gazdaság

Gyurcsány Barrosónál lobbizik államkötvény-ügyben

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök levélben fordult Jose Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez, és azzal a javaslattal élt, hogy az Európai Központi Bank (EKB) fogadja el hitelműveleteinél fedezetként az eurózónán kívüli országok államkötvényeit is. Ezzel Gyurcsány szerint hozzá lehetne járulni a pénzpiacok stabilizálódásához.

Erdélyi magyar kutatók tesztjével gyorsan ellenőrizhető, átesett-e valaki a koronavírus-fertőzésen

Erdélyi magyar kutatók tesztjével gyorsan ellenőrizhető, átesett-e valaki a koronavírus-fertőzésen

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás

Aki nem eszik húst, annak könnyebben törhet csontja – de van megoldás