szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Igen eltérő helyzetű országok valutái zuhannak egyformán mostanában, a hol itt, hol ott össztüzet zúdító piaci spekuláció miatt, amelyet a pénzügyi-gazdasági világválságban sorjázó rossz hírek látnak el újabb és újabb munícióval.

Péntek délelőtt a svéd korona, 11,7755/eurón vételi oldalon, soha nem látott mélységbe gyengült az euróhoz képest. Előző nap, csütörtökön a Moody's hitelminősítő úgy vélte, hogy a svéd bankvilág kilátása egészében negatív a rosszabbodó hazai és nemzetközi makrogazdasági kilátások miatt.

Előzőleg, péntek reggel a török líra, 1,7730/dolláron, szintén új mélységi rekordot ért el a dollárhoz képest. Ezt elemzők a felzárkózó piacokon folytatódó tőkemenekítéssel magyarázták, amelyet fölerősített, hogy az amerikai General Motors autógyár könnyvizsgálói csütörtökön megpendítették a csődvédelem eshetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Andor László: „Az európai civilizáció jövője a tét”

Brüsszelben elvetették a kelet-közép-európai régió 180 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagra vonatkozó javaslatát, mondván, az unió egyenként támogatja a nehéz helyzetbe került tagállamokat. Ugyanilyen sorsra jutott a gyorsított euróbevezetés javaslata is. Maradt tehát egyelőre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által pénteken bejelentett 24,5 milliárd eurós segítség Kelet-Európának, amelynek instabilitása komoly fenyegetést jelent az euróövezetre nézve is. Mire lehet elég ez a pénzügyi mentőöv? Andor Lászlóval, az EBRD igazgatóságának tagjával beszélgettünk.

Gazdaság

Forintos hírek óráról órára

A szakértők a forint mélyrepülésének kezdetén azt mondták, hogy "ilyen még nem volt, senki sem tudja, hogy mi következik". A forint időről időre továbbra is történelmi negatív csúcsokat dönt.