szerző:
MTI

Az általánosan negatív európai piaci spekulációtól hajtva eddigi csúcspontjára emelkedett pénteken - más térségi gazdaságokéval együtt - a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) jegyzése a londoni adósságpiacon, mondták londoni szakelemzők.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég friss adatsora szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) - vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók - ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a pénteki londoni kereskedésben 6,20 százalék volt az előző napi New York-i zárásban mért 6,186 százalék után. Ez azt jelenti, hogy az európai adósságpiacon minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre jelenleg 620 ezer euróba kerül, az előző napi kereskedésben kért, valamivel több mint 618 ezer euró helyett.

A térségi EU-gazdaságok közül Bulgária CDS-árazása is rekordra emelkedett, 6,803 százalékról 6,99 százalékra a pénteki londoni adósságpiaci forgalomban. Az erősebb makrohelyzetűnek tekintett Csehország és Lengyelország piaci adósbiztosítási árai is emelkedtek, 3,05 százalékról 3,065 százalékra, illetve 3,825 százalékról 3,833 százalékra.

Az eddig - főleg a hitelkiáramlásból táplált fogyasztás miatt - túlfűtöttnek és így magas külső finanszírozási igényűnek tartott, elemzők szerint kemény landolás kockázatától fenyegetett térségi EU-gazdaságok adósbiztosítási árazása még jóval magasabb: Észtországé 7,09 százalékról 7,186 százalékra, Romániáé 7,676 százalékról 7,783 százalékra drágult pénteken. Emellett minden idők rekordjára drágult az övétes olasz szuverén adósbiztosítási jegyzés is pénteken: 1,989 százalékra az 1,956 százalékos csütörtöki New York-i záróról.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege előző nap rontotta a román gazdaságra adott, addig is súlyos recessziót valószínűsítő idei előrejelzését, és most már 4 százalékos GDP-mínuszt vár a korábbi prognózisaiban szereplő 3 százalékos visszaesés helyett. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi előrejelzésében az áll, hogy a ház az igazán mély romániai recessziót 2010-ben várja, 5 százalékos GDP-visszaeséssel; 2009-re 1,5 százalékos mínuszt valószínűsít.

Ez a cég Magyarországra az idén 4,5 százalékos, és még jövőre is 1 százalékos GDP-visszaesést jósol, emellett Csehországban és Lengyelországban is 1,7 százalékos, illetve 1,0 százalékos recessziót valószínűsít 2009-re, szerény jövő évi fellendüléssel.

A CMA DataVision pénteki tájékoztatása szerint az európai és a térségi gazdaságokkal kapcsolatos hangulatra jellemző, hogy még a két közép-európai euróövezeti tagállam, Szlovákia és Szlovénia adósságbiztosítási kockázati felárai is érezhetően emelkedtek: az előbbié 2,138 százalékról 2,168 százalékra, az utóbbié 2,08 százalékról 2,111 százalékra.

Ausztria - az egyik leggazdagabb euróövezeti tagállam - CDS-árazása ennél is magasabb: a héten rendre 2,60 százalék körül járt, tekintettel azokra az osztrák bankok és az osztrák hatóságok által rendszeresen alaptalannak minősített, utóbb a Moody's hitelminősítő által is cáfolt aggodalmakra, hogy az osztrák pénzintézetek nagyarányú kelet-európai jelenléte túl nagy kockázattal járna.

A jelenlegi közép-európai - köztük a magyar - CDS-árazások is azonban messze járnak a súlyos stresszhelyzetben lévőnek tekintett térségi gazdaságok adósságbiztosítási áraitól. A CMA DataVision szakértői pénteken elmondták: például az ukrán CDS-árazás aznap 50,9 százalékon járt. Az ukrán devizaadósság határidős törlesztésbiztosítási tranzakcióit a hét elején még 39 százalék körül árazta a piac.

Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását a múlt héten a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető "CCC plusz" szintre süllyesztette a Standard & Poor's, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva. Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítő a "CCC" adóskockázati besorolási sávban tart nyilván. Az S&P ráadásul e héten "szelektív nem fizetői" (SD) osztályzatra sorolta vissza a tíz legnagyobb ukrán bank egyikét, a Nadra Bankot, miután a hitelminősítő szerint a pénzintézet nem fizetett bizonyos betétek és adóslevelek után.

A CMA DataVision hosszabb visszatekintésű adatsora szerint a határidős törlesztésbiztosítási ügyletek ára tavaly szeptember végén még 1,71 százalék volt a piacon lévő magyar adósság esetében. Korábbi csúcspontját október 24-én érte el, 6,05 százalékon, a Lehman Brothers amerikai nagybank bukását követő általános piaci pánik hatására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Andor László: „Az európai civilizáció jövője a tét”

Brüsszelben elvetették a kelet-közép-európai régió 180 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagra vonatkozó javaslatát, mondván, az unió egyenként támogatja a nehéz helyzetbe került tagállamokat. Ugyanilyen sorsra jutott a gyorsított euróbevezetés javaslata is. Maradt tehát egyelőre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által pénteken bejelentett 24,5 milliárd eurós segítség Kelet-Európának, amelynek instabilitása komoly fenyegetést jelent az euróövezetre nézve is. Mire lehet elég ez a pénzügyi mentőöv? Andor Lászlóval, az EBRD igazgatóságának tagjával beszélgettünk.

hvg.hu Gazdaság

A kudarcos magyar javaslatok utóélete a külföldi sajtóban

Gyurcsány Ferenc javaslata a Közép- és Kelet-Európa számára összeállítandó 180 milliárd eurós segélycsomagról és a gyorsabb euróövezeti csatlakozásról jelentős sajtóvitát indított el azután is, hogy a brüsszeli informális uniós csúcs elutasította. Az írások az unió sok korábban kevésbé feltűnő feszültségét megmutatták.

MTI Gazdaság

WIIW: Kelet-Európa rászorul a külföldi segítségre

Eltérő hatással van a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság az egyes kelet- és közép-európai országok gazdaságára. Az elmúlt években a viszonylag gyorsan és tartósan növekedő országok, mint Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország könnyebben átvészelhetik a nehéz időket, mint a többiek, írták a bécsi WIIW gazdaságkutató intézet (Wiener Instituts für Internationale Wirtschaftsvergleiche) elemzői csütörtökön megjelent, új legújabb prognózisukban.

MTI Gazdaság

Az Unicredit vezetője szerint fizetőképes marad Kelet-európa

Az olasz-német-osztrák UniCredit bankcsoport vezetője szerdán megerősítette, hogy a pénzintézet támogatja kelet-európai leánybankjait, és továbbra is érdekelt abban, hogy a térségben tevékenykedjen. Alessandro Profumo kijelentette, hogy sehol sem lehet fizetésképtelenségre számítani Kelet-Európában.

MTI Gazdaság

Aggódnak a kelet-európai bankfelügyeletek

Aggodalmukat fejezték ki kelet-európai uniós tagországok bankfelügyeletei a szerintük "félrevezető és leegyszerűsítő kommentárok" miatt, amelyekkel országaik pénzügyi szektorának kockázatait illetik. Állásfoglalásuk szerint ezek a megnyilvánulások árthatnak a térség gazdaságának és bankjainak egyaránt.

MTI Gazdaság

Félreértett adatok miatt büntetik a befektetők Kelet-Európát

Jócskán felnagyítják a kelet-közép-európai régió eladósodottságával kapcsolatos tényeket a Bank for International Settlements (BIS) adatai, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régiótól elfordultak a pénzügyi befektetők - állítják az Erste Group bécsi elemzői.

MTI Gazdaság

„Kelet-Európa nem egy ország”

A teljes kelet-európai régió gazdasági zuhanás felé halad, és ennek pénzügyi terhét Nyugat-Európa fogja megfizetni - írta a Le Monde című napilap kedden.

Ez az anti-Photoshop kiszúrja, ha egy fotót manipuláltak

Ez az anti-Photoshop kiszúrja, ha egy fotót manipuláltak

A WhatsApp megadóztatásának ötlete hozhat rendszerváltást Libanonban

A WhatsApp megadóztatásának ötlete hozhat rendszerváltást Libanonban

Elpusztult Tyimur, a tigrisek kecske barátja

Elpusztult Tyimur, a tigrisek kecske barátja

Listázta a kormány, kiket ajánlott meghívni a rendszerváltás megünneplésére

Listázta a kormány, kiket ajánlott meghívni a rendszerváltás megünneplésére

Csak egy kis segítség? - Komlón ismét választanak, és ettől minden borulhat - videó

Csak egy kis segítség? - Komlón ismét választanak, és ettől minden borulhat - videó

Bemondta Elon Musk, meddig tartana az első marsi város felépítése

Bemondta Elon Musk, meddig tartana az első marsi város felépítése