szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meredeken csökkent a héten, és különösen pénteken a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) jegyzése a londoni adósságpiacon, jelezve, hogy a befektetői megítélés szerint enyhül a magyar államadósság-törlesztés leállásának – a CDS-árazásokból ítélve eddig sem túl magasnak tartott – kockázata.

A CMA DataVision vezető londoni adósságpiac-figyelő cég által ismertetett friss adatsor szerint a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) – vagyis a fizetési leállások elleni adósságpiaci biztosítási tranzakciók – ára az irányadó ötéves futamidőre Magyarország esetében a péntek délutáni londoni kereskedésben 5,2967 százalék volt, 0,3704 százalékponttal alacsonyabb az előző zárónál.

A cég a hét közepén 5,98 százalékos magyar CDS-árazásokat mért, és a magyar adósságbiztosítási díj a múlt hét végén még 6,30 százalékos eddigi csúcsponton járt.

Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt több mint 1 százalékponttal lett olcsóbb a magyar szuverén adóskockázat árazása a londoni piacon. Jelenleg minden 10 millió euró magyar adósság nem teljesítővé válás elleni biztosítása öt év futamidőre kevesebb mint 530 ezer euróba kerül, a múlt hét végi 630 ezer euró helyett.

A CMA DataVision pénteken kiemelte a magyar adósságot mint a legnagyobb mértékben olcsóbbodó biztosítási díjú szuverén adósságok egyikét. A cég naponta közli a CDS-árazások aktuális változásainak listáját, külön táblázatokba szedve az aznapi legjelentősebb változásokat, és a pénteki felsorolásban feltüntetett szuverén adósok közül Magyarország államadósságának piaci biztosítási árazása szűkült a legmeredekebben.

A közép-európai EU-térségben Csehország és Lengyelország piaci adósságbiztosítási árai is estek pénteken, 0,1646 százalékponttal 2,55 százalékra, illetve 0,2008 százalékponttal 3,1242 százalékra.

Feltűnően szélesek az eltérések az egyes euróövezeti tagállamok CDS-árazásai között. A CMA DataVision pénteki adatsora szerint a legkisebb kockázatúnak tekintett szuverén adós a valutaunión belül továbbra is Németország, 0,7663 százalékos aktuális adósságbiztosítási díjjal, Írország CDS-árfolyama ugyanakkor 3,0450 százalék volt, jóval magasabb, mint a nem euróövezeti tag – és gyengébb hitelminősítői besorolású – Csehországé.

A súlyos recesszióban lévő Írország szuverén adósi besorolását a múlt héten negatív figyelőlistásra vette a Fitch Ratings hitelminősítő. A lépés jelzi, hogy az euróövezeti alapító tagállam elvesztheti „AAA” szintű, vagyis lehetséges legjobb adóskockázati osztályzatát.

A Fitch indoklása szerint a nem túl nagy várakozásoktól is elmaradó adóbevételek miatt a hazai össztermék-értékhez (GDP)viszonyított ír államháztartási hiány – további kormányzati lépések elmaradása esetén – az idén elérheti a 11,5-12 százalékot.

A jelenlegi közép-európai – köztük a magyar – CDS-árazások messze járnak a súlyos stresszhelyzetben lévőnek tekintett térségi gazdaságok adósságbiztosítási áraitól.

A CMA DataVision által nyilvántartott tíz legkockázatosabb szuverén adós listáját pénteken is Ukrajna vezette, 40,7051 százalékos aktuális CDS-árazással. Az ukrán adósságbiztosítás ára a múlt héten járt 50 százalék felett is.

Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolását nemrég a már igen magas befektetői kockázatra figyelmeztető „CCC plusz” szintre süllyesztette a Standard & Poor's hitelminősítő, a készenléti IMF-hitelprogram végrehajtásának növekvő kockázataira hivatkozva.

Európában Ukrajna az egyetlen szuverén adós, amelyet valamely nagy nemzetközi hitelminősítő a „CCC” adóskockázati besorolási sávban tart nyilván.

A kelet-európai EU-térségen belül a lett szuverén adósság CDS-árazása továbbra is a legmagasabb: a keleti uniós tagállamok közül legrosszabb állapotban lévőnek tekintett Lettország adósbiztosítási díja a CMA DataVision pénteki adatai szerint aznap 11,4767 százalék volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

EBRD: a magyar IMF megállapodás jó a bizalomnak

Erőteljesen alátámasztja a magyar pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) létrejött megállapodás a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfői állásfoglalása szerint. Londoni feltörekvő piaci elemzők hétfőn az MTI-nek megerősítették: 12 milliárd dollár körüli IMF-keretet várnak.

hvg.hu Gazdaság

A bizalomért folytatott harc racionális pályára kényszeríti a gazdaságot

Gyurcsány Ferenc parlamentben bejelentett intézkedései alapján látható, hogy a befektetők bizalmáért folytatott elkeseredett küzdelem Magyarországot gazdaságilag racionálisabb pályára kényszerítheti, ennek ára ugyanakkor a kormány további népszerűségvesztése lehet – áll a Political Capital legfrissebb előrejelzésében.

MTI Gazdaság

Emelkedik Magyarország és az egész térség CDS-piaci felára

Az elmúlt napok hitelminősítői osztályzatrontási hulláma nyomán emelkedett a kelet-európai gazdaságok, köztük Magyarország adósi nem fizetővé válására szóló határidős biztosítási ügyletek árazása a londoni adósságpiacon, közölték szerdán londoni szakelemzők.

MTI Gazdaság

Csúcson a magyar és a kelet-európai CDS-felárak

Az általánosan negatív európai piaci spekulációtól hajtva eddigi csúcspontjára emelkedett pénteken - más térségi gazdaságokéval együtt - a magyar szuverén adósságra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) jegyzése a londoni adósságpiacon, mondták londoni szakelemzők.

Vélemény

Szapáry: eljátszott bizalom, elszalasztott lehetőségek

Magyarországnak 2007-ig jó lehetősége volt beindítani az euróhoz vezető procedúrát, ám ezt elszalasztotta. Ma már a válság leküzdése az első számú feladat, de félő, hogy a politikusok most is lemaradnak - figyelmeztet Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, a Közép Európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora.

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Egy meccsre van az olimpiától a női vízilabda-válogatott

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

Durva fellépéssel oszlatták fel az eddigi legnagyobb Navalnij-féle tüntetést Oroszországban

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett