szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai vasárnap nem döntöttek a kitermelt nyersolajmennyiség további visszafogásáról, csak azt vállalták a tagországok, hogy szigorúbban tartják magukat a termelés mérsékléséről 2008 végén született döntéshez - közölték a szervezet bécsi miniszteri értekezletének résztvevői.

Az OPEC főtitkára az értekezlet befejeztekor tartott sajtóértekezletén elmondta, hogy a szervezet nem akarta fokozni a világgazdaság feszültségeit. Ennek ellenére az OPEC továbbra is a hordónkénti 70 dolláros ár elérését tekinti céljának, ez szükséges ugyanis ahhoz, hogy a jövőbeli olajhiány elkerülése érdekében folytatódjanak az ágazatban a beruházások. A mostani rendkívüli világgazdasági helyzetben nem érhető el ez az árszint, hosszabb távon viszont szükség van a befektetésekre az ellátás biztosítása érdekében - mondta Abdullah al-Badri.

Az OPEC illetékesei szerint Szaúd-Arábia, az első számú olajtermelő ragaszkodott főként ahhoz, hogy ne döntsenek a termelés további szűkítéséről. Irán és Kuvait ugyan ezzel szemben a kitermelés további visszafogását pártolta, de végül is utóbbiak beleegyeztek abba, hogy a jelenlegi termelési kvóták maradjanak érvényben, legalábbis két hónapig, a szervezet újabb értekezletéig. A 12 tagországból álló szervezet megállapodott arról, hogy május 28-án újabb értekezletet rendez.

Az OPEC 2008 vége felé három alkalommal is a kitermelés visszafogásáról döntött összesen napi 4,2 millió hordós mennyiségben, ám ehhez az elhatározáshoz a tagországok nem tartották magukat teljesen, kivitelüket csak e mennyiség 80 százalékáig mérsékelték.

Az OPEC ezek szerint el akarta kerülni, hogy egy esetleges további termelésvisszafogás magukat az OPEC tagországokat is kedvezőtlenül érintse. A termelés szűkítése ugyan rövid távon az árak emelkedését vonná magával, idővel azonban tovább rontja a globális konjunkturális kilátásokat, egyben az olajpiaci helyzetet is. A kvóták betartása, ennek megfelelően napi néhány százezer hordós termelésvisszafogás viszont nem járna ilyen hátrányos következményekkel - mondják a szakértők.

A globális gazdasági válság visszafogta a nyersolaj iránti keresletet és leszorította az árakat. Az amerikai WTI típusú nyersolaj pénteki záróárfolyama hordónként 46,25 dollár volt, ami több mint 100 dollárral marad el a múlt nyáron elért rekordtól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökkentik az olajkitermelést az OPEC-tagok

Számos OPEC- tagország megkezdte az olajkitermelés csökkentést azután, hogy a szervezet a hónap közepén az eddigi legnagyobb mértékű termelés visszafogásról hozott döntést - közölte az OPEC elnöke a hétvégén. Chabib Khelil várakozása szerint az olajárak egy-két hónapon belül stabilizálódhatnak.

Belebukhat a mongol kormány egy koronavírusos kismama méltatlan kezelésébe

Belebukhat a mongol kormány egy koronavírusos kismama méltatlan kezelésébe

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Halálra késeltek egy 19 éves fiatalt a IX. kerületben

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját