szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elmúlt héten 401 ellenőrzést végeztek a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai, ebből 168 esetben próbavásárlást hajtottak végre, majd 84 esetben jövedéki és egyéb jogsértést állapítottak meg, s a törvénysértések után összesen 7,3 millió forint bírságot szabtak ki.

A közlemény szerint 6 üzlet bezárása is várható. A jogsértések jellemzően a jövedéki előírások megsértésével, a nyugtaadási kötelezettség és az árueredet igazolásának elmulasztásával valósultak meg.
   
A közlemény kitér arra is, hogy a pénzügyőrség a feketegazdaság elleni küzdelem feladatainak következetes érvényesítése érdekében az ellenőrzések szigorúbb, a "zéró tolerancia" elveinek megfelelő végrehajtását határozta meg. A szervezet az idegenforgalom és a szezonális kereskedelem szempontjából frekventált területeken működő kereskedelmi egységekben, a közterületeken, piacokon és az alkalmi rendezvényeken az idén is folytatja a fokozott ellenőrzéseket.
   
A kereskedelmi egységek szigorúbb ellenőrzését az ellenőrök  többnyire úgy kezdik, hogy civil ruhában, az adott elárusítóhely vendégköréhez igazodó öltözetben próbavásárlást végeznek, hogy a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítéséről megbizonyosodjanak. Ezt követően vizsgálják a készleten lévő jövedéki termékek származását, eredetét, adózott voltát. 
   
A közlemény szerint a nagyobb alkalmi rendezvényeken és az idegenforgalom szempontjából frekventált területeken a jövedéki termék értékesítésének ellenőrzésére továbbra is kiemelt figyelmet fordít a Vám- és Pénzügyőrség. 
   
A jogszabályi előírások megsértőivel szemben a vámhatóság szigorúan jár el, akár több százezer forintos jövedéki bírságot is kivethet, vagy bezárhatja az üzlethelyiséget 60 napra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóta W.: Halotti beszéd az Index hullája felett

Tóta W.: Halotti beszéd az Index hullája felett

Rekordosztalékot vett ki cégéből Kocsis Máté és családja

Rekordosztalékot vett ki cégéből Kocsis Máté és családja

Leleplezték az első elektromos Cadillacet

Leleplezték az első elektromos Cadillacet