szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németország ellenzi a Nabucco gázvezeték uniós támogatását - erősítette meg a német Die Welt. A konzervatív újság egyidejűleg azt is megállapította, hogy Berlin ezzel az álláspontjával több kelet-, illetve közép-európai új tagállamot magára haragított.

Cikkének bevezetőjében a lap arról írt, hogy a Nabucco korábban tervezett pénzügyi támogatása kikerült az EU tervezett 5 milliárd eurós konjunktúraélénkítő csomagjából. Az újság szerint a döntés mögött elsősorban a német magatartás húzódik meg. A Die Welt ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel  kancellár már az unió március legelején tartott csúcstalálkozóján jelezte: ellenzi, hogy a Nabucco finanszírozása része legyen a konjunktúraélénkítő csomagnak.

Az újság információi szerint a cseh elnökség még belemenne a Nabucco "ejtésébe" annak fejében, hogy Németország támogassa a konjunktúracsomagot. Románia, Magyarország vagy Lengyelország azonban ezt aligha értené meg - tette hozzá a Die Welt, idézve a román külügyminisztert, aki kijelentette: "Nem értjük, kinek a politikai érdekeit szolgálja a gázvezetékkel kapcsolatos álláspont megváltozása."

A német lap szerint Oroszország érdekeit mindenképp. Ugyanakkor Berlin ismét szembetalálja magát azokkal a vádakkal, amelyek szerint igyekszik Moszkva kedvében járni, s a Nabucco helyett a vitatott Balti-tengeri - orosz-német - vezeték finanszírozását akarja elérni.

A Die Welt a német álláspontot befolyásoló további tényezőként említette a Nabucco esetében fontos tranzitszerepet betölteni hivatott Törökország magatartását. Ennek kapcsán az újság emlékeztetet: a török miniszterelnök az év elején azzal fenyegetőzött, hogy országa a vezeték támogatását a török csatlakozási tárgyalások sikerétől teszi függővé. Ez a fenyegetőzés a török csatlakozást ellenzők táborában - ahová Merkel pártja, a Német kereszténydemokrata Unió (CDU) is tartozik - "mély nyomot" hagyott.

Berlin hivatalos álláspontja szerint a Nabucco finanszírozásának elutasítása csakis arra vezethető vissza, hogy a vezeték a konjunktúra élénkítése szempontjából 2010-ig nem jelent érezhető ösztönzőt - írta a lap. A német kormány Oroszország-politikáját bíráló uniós tagállamok viszont - a Nabuccóval történtek kapcsán - most még megalapozottabbnak érezhetik bírálataik jogosságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Gazprom nem vesz részt a Nabuccóban

A Gazprom a meghívás ellenére nem száll be a Nabucco gázvezeték-vállalkozásba, mondta az orosz energiakonszern vezérigazgató-helyettese, Alekszandr Medvegyev. Egy keddi orosz televíziós műsorban Medvegyev arról beszélt, hogy Oroszország számára a Déli Áramlat vezeték elsőséget élvez.

Még ezen a héten elindul a Telex

Még ezen a héten elindul a Telex

Több új funkció is jön az Outlookba

Több új funkció is jön az Outlookba

Nincs még téliesítve a kiskunhalasi járványkórház

Nincs még téliesítve a kiskunhalasi járványkórház