szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak vezetői azt az ötmilliárd eurós beruházástámogatási listát, amely az Európai Bizottság javaslata alapján a gazdaságélénkítést szolgálja a következő két évben.

A lista tartalmazza a Nabucco gázvezeték-beruházás támogatását is, azzal a feltétellel, hogy a támogatandó fázisok a jövő év végéig a megvalósítás szakaszába lépnek.

A nagyszabású uniós gazdaságélénkítési program központi kasszára épülő legfontosabb elemét fel nem használt uniós pénzekből finanszírozzák.

Elvi megállapodásról van szó, amelynek pontos szövegét a következő napokban dolgozzák ki - mondta el José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

A szóban forgó beruházásokat főleg az energetika és a távközlés területén tervezik. A programok nagy része két vagy több tagország közti közös programokra vonatkozik.

A listán négy, Magyarországot közvetlenül érintő beruházás szerepel. A magyar-román gázvezeték-összeköttetésre vonatkozó programra 30 millió, a magyar-szlovák összeköttetésre 25 millió, a horvát-magyar kapcsolatra 20 millió eurós uniós hozzájárulás szerepel. A listán szerepel továbbá a Bécs és Győr közötti elektromos rendszer összeköttetésének korszerűsítése is, 20 millió eurós programként.

Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje a programnak - hangoztatta sajtótájékoztatóján Barroso egy kérdésre válaszolva.

Több tagország az utolsó pillanatig habozott jóváhagyásával, mert biztosítani kívánta, hogy olyan beruházásokról van szó, amelyek hatása rövid távú és jól érzékelhető.

Nem egy vezető politikus az ülés kapcsán rámutatott arra is, hogy a szóban forgó összeg a pénzügyi válság elleni fellépésnek csak töredékét teszi ki. Azt is hangoztatták ugyanakkor, hogy a megállapodás az unió egységének és közös eltökéltségének jele is lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Óriás logisztikai központ épül Ecser határában, Ferihegy mellett

A budapesti agglomeráció legnagyobb, több milliárd forintos beruházásaként óriás logisztikai központ építésének előkészületei kezdődtek meg 500 hektáron Ecser határában, a Ferihegyi repülőtér szomszédságában – közölte a tulajdonos magyar-ír befektetői csoport által alapított Airport-One társaság igazgatója.

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

Szijjártó: Aláírták a szerződést, jön az orosz vakcina Magyarországra

"A klímaváltozás ellen nincs vakcina" - Több ezer tudós figyelmeztet a globális felmelegedésre

"A klímaváltozás ellen nincs vakcina" - Több ezer tudós figyelmeztet a globális felmelegedésre

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony

Szlávik: Mindegyik engedélyezett vakcina hatékony