Tetszett a cikk?

A Soros Fund Management állt az OTP Bank 2008. október 9-én történt megtámadása mögött. Akkor az alap a részvények esésére játszva hatalmas megbízást adott az OTP-részvények eladására, „shortolt”, ezzel a részvények 22 százalékot estek egyetlen napon. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint 675 ezer amerikai dolláros árbevételük lett. A kiszabott félmilliárd forintos bírságot, ha bíróságon nem támadják meg, 30 napon belül kell megfizetni.


A Soros Fund egy kölcsönügylet egyik lábaként shortolt, és a zárószakasz előtti hatalmas megbízásával lerombolta a piacot. Másnap le is zárta a pozíciót. A PSZÁF szerint a Soros Fund Management megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A felügyelet az eljárásban azt állapította meg, hogy a megbízó a londoni székhelyű befektetési szolgáltató közreműködésével a BÉT-en 2008. október 9-én összesen 251 ezer OTP-törzsrészvényt adott el, és ez az eladás a záróárat 3855 forinton rögzítette, amely 9,3 százalékos árfolyamesést eredményezett.

© Túry Gergely
Soros György közleményben vette sajnálattal tudomásul, hogy a PSZÁF szerint az alap egyik kereskedője a szabályokkal ellentétes módon kötött üzletet. Mint rámutat, a „magyar tisztviselők azt vélelmezik, hogy a kereskedő az üzleti nap végén shortolta az OTP részvényét, majd a következő napon oly módon fedezte az üzletet, ami ellentétes a kereskedés magyar szabályaival”. A Soros Alap most belső vizsgálatot indít, és együttműködik a magyar hatóságokkal, majd a vizsgálat eredményének ismeretében „megteszi a megfelelő intézkedéseket” – ígéri a többszörös milliárdos üzletember. Hozzáteszi: a Soros Fund Management működését már nem ő ellenőrzi, ő ugyanis tavaly visszavonult.

„Ennek a sajnálatos ügynek a kimenetelétől függetlenül szeretném kijelenteni, hogy én személy szerint nem kötöttem volna üzletet az OTP részvényeinek árfolyamcsökkenésére, és őszintén sajnálom, hogy a Soros Fund Management ilyen üzletet kötött. Az utóbbi időben tett konkrét javaslataim azt bizonyítják, hogy fontosnak tartom a feltörekvő piacok bankrendszerének az eddigieknél sokkal hathatósabb védelmét. Magyarországhoz fűződő szoros személyes kapcsolatom miatt pedig különösen fájlalom a történteket, még akkor is, ha a cég üzletkötője nem szegte meg az érvényes magyar szabályokat" - fűzi hozzá nyilatkozatához Soros György.

hvg.hu/portfolio.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Halott jelölt nyert választást egy román községben

Halott jelölt nyert választást egy román községben