szerző:
MTI

Magyarországnak a jelenlegi globális pénzügyi kockázatvállalási közösségben nem szabad megsértve éreznie magát, amiért az országnak hitelező szervezetek a gazdaságpolitikai szuverenitás egy részének feladását kérik – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kedden a Közép-európai Club Pannónia Törzsasztal fórumán Budapesten.

Kovács Árpád hangsúlyozta: a felemelkedéshez szükséges célok hiányával küzdő, mozgatható pénzeszközökkel nem rendelkező töredezett magyar társadalom egyedül nem lesz képes a válságból való kilábalásra. A kedvező adottságú országok azonban kiránthatják a gödörből az egész, alapvetően egymásrautaltsággal jellemezhető új világgazdasági rendszert.

A magyar gazdaság, 80 százalékos export kitettségének köszönhetően, a válság negatívumai után a világgazdaság kezdeti, várhatóan 2010-2011-ben érezhető enyhe emelkedését is hamar megérzi – jegyezte meg az ÁSZ elnöke.

Az euró átmenet nélküli kelet-európai bevezetésének ötletére reagálva Kovács Árpád leszögezte: „nem lehet kuplung nélkül sebességet váltani”, vagyis óriási veszélyek rejlenek a konvergenciaprogram szinkronizációs lépéseinek kihagyásában, vagy akár jelentős felgyorsításában is. A magyar gazdaság nyitottságának köszönhetően a magyarországi vállalatok „már régen bevezették az eurót”, a forint gyengülésével leértékelődő magyar munkaköltségek pedig különösen jót tettek a multinacionális cégeknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

ÁSZ: problémák korábbi MIÉP-beszámolókkal

Hiányoztak eredeti pénzügyi bizonylatok, hiteles könyvviteli nyilvántartások, a szabályzatok pedig nem követték a gazdálkodás rendjének változását - egyebek mellett ezt állapította meg a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) 2005-2006-os gazdálkodásának ellenőrzése során az Állami Számvevőszék.

hvg.hu Sport

Zsebrakétától a trolibuszokig – pókerkombinációk becenevei

Minden sportágnak megvan a maga szakzsargonja, a pókerben ez a különböző lapkombinációkra is kiterjed. Az egyes párok elnevezése tévésorozatokból, filmekből, vagy akár az irodalomból ered, és a főként amerikai gyökerű nevek mellett természetesen magyar sajátosságokkal is találkozhatunk. Lássuk, melyek ezek!

MTI Gazdaság

ÁSZ-elnök: a kormányintézkedések hatása rövidesen kiderül

Két hónapon belül eldől, hogy a kormány most bejelentett, egyebek között a munkabérterhek mérséklését célzó intézkedései nyomán javul-e a gazdaság helyzete - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke Győrben, a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületének szakmai konferenciáján.

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához