szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerőssé vált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. évi szeptemberi döntése a Paksi Atomerőmű Rt. első közbeszerzési eljárásáról, s ezzel a hivatal által a feltárt informatikai kartellekből már három jogerős.

A GVH csütörtöki közleménye szerint a Fővárosi Ítélőtábla április 15-én jogerősen igazat adott a GVH-nak az egyik informatikai, az SAP Hungary Kft.-t és a Synergon Nyrt.-t, illetve a Paksi Atomerőmű Zrt.-t is érintő közbeszerzési eljárásában.

A GVH szerint a döntően e-mail formátumú bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az SAP a tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. A két vállalkozás piaci magatartása egymástól nem volt független, a pályázat eredményének számukra kedvező kimenetele érdekében többször egyeztettek.

A jogsértés miatt a GVH 2006 szeptemberében egyenként azonos mértékű, 14,6 millió forintos bírságot szabott ki a két vállalkozásra. A döntés ellen a két cég fellebbezett, de az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság a keresetüket elutasította 2008 májusában. A felperesek fellebbezése nyomán eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban helybenhagyta a döntést és így jogerősen igazat adott a GVH-nak a jogsértés megállapításában és a bírság nagyságában.

A GVH közleménye felidéz három másik esetet is, mivel "a sajtó az elmúlt napokban nagy terjedelemben foglalkozott az SAP Hungary Kft. kartellügyeivel". A témában megjelent információk azonban több pontatlanságot tartalmaztak, ezért a GVH fontosnak tartja, hogy pontos és naprakész tájékoztatást adjon a nyilvánosság számára az általa feltárt informatikai kartellekről, amelyből három érintette az SAP Hungary Kft-t.
A másik ügyben a GVH azt állapította meg, hogy az ISH Kft., az SAP Magyarország Kft. és az IBM Magyarország Kft. versenykorlátozó módon működött együtt öt magyarországi egyetem, az ELTE Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem Gazdasági és Műszaki Főigazgatósága, és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum által kiírt informatikai közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében, s erről titkos "teaming" megállapodást kötöttek.

Az öt projekt eltérő nagyságrendű volt, összességében több mint nettó 13 milliárd forint értéket képviselt. A legsúlyosabb versenyjogi jogsértésért az SAP Magyarország Kft.-t és az IBM Magyarország Kft.-t 690-690 millió forint, az ISH Kft.-t pedig 130 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezték.

A GVH döntését az érintettek bíróság előtt megtámadták. A Fővárosi Bíróság 2007. február 20-án kihirdetett ítéletében, részben megváltoztatva a GVH határozatát, csökkentette a bírságok összegét, ám később a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte ezt az ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt eljárásban aztán a Fővárosi Bíróság elutasította a felperesek keresetét, és így teljes egészében elfogadta a GVH határozatát. A felperesek fellebbezéssel éltek a Fővárosi Ítélőtáblához, amely június 17-ére tűzte ki az újabb forduló tárgyalását.

A harmadik este a győri önkormányzat által meghirdetett tárgyalásos közbeszerzési eljárással függ össze, a város egy integrált pénzügyi gazdasági rendszert akart bevezetni.

A GVH szerint azonban a Synergon és a SAP egyrészt egyeztették ajánlataik műszaki tartalmát, illetve megállapodtak abban, hogy a Synergon végső ajánlatában 10-15 százalékkal alacsonyabb árat határoz meg, mint az SAP.

A GVH 2006. szeptemberi döntése megállapította, hogy a vállalkozások versenykorlátozó megállapodást kötöttek, amely a legsúlyosabban versenykorlátozó magatartásnak minősül, és ezért mindkét vállalkozással szemben 7,2 millió-7,2 millió forint bírságot szabott ki.

A GVH határozatát 2008 novemberében hagyta jogerősen helyben a Fővárosi Ítélőtábla. A negyedik, már jogerősen lezárt ügyben az SAP nem volt érintett. Ebben az eljárásban a GVH a Paksi Atomerőmű Zrt. által kiírt egyfordulós, meghívásos versenyeztetést vizsgálta. Megállapította, hogy a Synergon és az Albacomp a verseny eredményének befolyásolására üzleti titoknak minősülő információkat közöltek egymással, illetve megegyeztek abban, hogy az alaptendert az Albacomp nyerje, míg a vesztes Synergon az egyik opciót kapja meg.

A GVH 2006. szeptemberi határozatában megállapította, hogy a vállalkozások a tender elnyerése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötöttek, és mindkét vállalkozásra egyaránt 10-10 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki. A GVH határozatát 2008 novemberében hagyta helyben jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

GVH-nak kedvező bírósági ítéletek kartell perekben

Három kartellperben is a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) adott igazat a bíróság: jogerős ítélet születtet két informatikai, illetve elsőfokú döntés egy vadgazdálkodó vállalkozások között létrejött versenykorlátozó megállapodás ügyében, az esetekben összesen 114,4 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

MTI Gazdaság

A GVH kartellezésért megbüntette a Synergont és az SAP-t

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa versenykorlátozó megállapodás kötése miatt két ügyben is elmarasztalta a SAP Hungary Kft.-t, valamint a Synergon Rt.-t, amiért egyenként 21,8-21,8 millió forint bírságot vetett ki a kartellező cégekre – közölte a GVH.

MTI Itthon

Vahl cégének kartellügyére figyelmeztet a Transparency

A Transparency International Magyarország levélben hívta fel Bajnai Gordon figyelmét arra, hogy a gazdasági tárca várományosa által korábban vezetett cég kartellezési ügyben volt érintett; a szervezet a miniszterelnöknek írt levelet szerdán juttatta el az MTI-hez.

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Két vonattal is ütközött egy traktor Újfehértónál

Két vonattal is ütközött egy traktor Újfehértónál