szerző:
MTI

Több mint egymilliárd forintra nőtt 12 fővárosi kórház adóssága márciusban - rögzíti a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága által csütörtökön elfogadott előterjesztés.

A bizottság elé került hivatali összesítés szerint az összes lejárt tartozás csaknem 16 százalékkal, a 30 nap alatti adósságok 20 százalékkal nőttek.

Jelentős a Péterfy Sándor utcai kórház tartozása, megközelíti a 600 millió forintot. Az összes lejárt tartozás márciusban 70 millió forintra emelkedett. A kórház intézkedési terve jelentős strukturális átalakításokat tartalmaz, ezek hosszabb időt igényelnek, így a tartozások csak lassan csökkenhetnek. Az önkormányzati csődbiztos esetleges kinevezéséről véleményt kértek az egészségbiztosítási pénztártól.

A Heim Pál Gyermekkórház több mint 260 millió forintos lejárt tartozása 40 százalékkal haladja meg az előző havit. Az intézmény jelezte: a jelenlegi finanszírozási gyakorlat mellett működését csak további eladósodással tudja biztosítani.

Méretéhez, 540 millió forintos éves költségvetéséhez képest ugyancsak az eladósodottabb kategóriába tartozik a Szentkirályi utcai fogászat, stomatológiai intézet, amelynek lejárt tartozása már költségvetésének 10 százalékához közelít.

Szolnoki Andrea (SZDSZ) bizottsági elnök az MTI-nek elmondta azt is: elfogadták az önkormányzat tulajdonában lévő üres vagy rövidesen megüresedő lakásokra kiírt pályázat eredményét. A végleges döntést a főpolgármester hozza majd meg az 55 lakás új bérlőjének személyéről.

A bizottság felvételi zárlatot rendelt el az önkormányzat Zsirán lévő, értelmi fogyatékosokat gondozó otthonában. A regionális közigazgatási hivatal csak 2012-ig engedélyezte a 186 férőhelyes otthon működését. Addig a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosítani kell az egy ellátottra jutó 6 négyzetmétert, s egy szobában nem helyezhetnek el négynél több gondozottat.

A bizottság javasolja a közgyűlésnek, hogy a végelszámolás alatt lévő Schöpf-Merei kórház műhibapereire 252 millió forintot különítsenek el. A végelszámoló ebből 2,3 millió forint kifizetését tartja indokoltnak, a perek alakulásától függően az összeg jelentősen növekedhet. A közgyűlés elé kerülő előterjesztés a kórház végelszámolásának befejezését gátló tényezőként említi azt, hogy a vám- és pénzügyőrség bűnvádi eljárást folytat a kórház kht.-nál számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kormányinfó: Ungár Péter lapja bejutott, a Magyar Hang nem

Kormányinfó: Ungár Péter lapja bejutott, a Magyar Hang nem

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Stróman rokon helyett elegáns, angol módszerrel is megoldható a vagyonvédelem

Chrome böngészőt használ? Most frissítsen, a Google módosította az egyik leggyűlöltebb funkcióját

Chrome böngészőt használ? Most frissítsen, a Google módosította az egyik leggyűlöltebb funkcióját

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

A 675 ezer forintos új Huawei telefon árából ilyen autókat lehet kapni

Ingyenjegyet és ebédet osztanak Németh Szilárdék, csak menjen valaki a birkózó vb-re

Ingyenjegyet és ebédet osztanak Németh Szilárdék, csak menjen valaki a birkózó vb-re

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát

Sárkányölő George Clooney kávéval értelmezi újra a Trónok harcát