szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem hazudott az új magyar miniszterelnök, amikor vért és könnyeket ígért honfitársainak: Bajnai Gordon az elődje által tervezett megszorító intézkedések egy részét vette át, módosítva az előrejelzéseket a válságból való kilábalás realista forgatókönyvének megfelelően – írta hétfőn a Le Figaro című francia napilap.

A bécsi keltezésű tudósítás a program legfőbb elemeként az áfaemelést és a fizetések befagyasztását emelte ki, s úgy vélte: Bajnai „némileg kockázatos előrejelzésekre” alapozva – nevezetesen idén 6 százalékos, jövőre már csak 0,6 százalékos recesszióval, 2011-ben pedig a (+2,6 százalékos) növekedés visszatérésével számolva – jelentette be az „állami kiadások drasztikus rendezési programját”. Azok „katasztrofális helyzete” ugyanis évekre kitolta Magyarország belépését az eurózónába – emlékeztet a francia lap.

A válságkezelő program eredményeként Magyarország talpra és növekedési pályára állhat, az intézkedések célja a munkahelyek, a családok és a kisvállalkozók megmentése a válságtól – idézi a lap Bajnait. A bejelentett megszorítások elsősorban a közszférát, a nyugdíjakat és a szociális támogatásokat érintik – hangsúlyozza a Le Figaro.

A lap szerint az új kormányfő másik fő célja a bizalom visszaállítása, amelyet a külföldi tőkekimenekülése a magyar bankokból megrendített. Bajnai ennek érdekében tárgyalásokat kíván kezdeményezni a Nemzetközi Valutalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal a támogatásuk további biztosítására. Bajnai a nemzetközi szervezetektől kapott 25 milliárd eurós hitel visszatérítését „merészen” 2012-től tűzte ki célul – írta a Le Figaro.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Le Figaro: politikai döntés született Cardiffban

Ukrajna három éve várta Európa elismerését a narancsos forradalomért, amely váratlan módon akkor érkezett, amikor senki nem számított rá - vélekedett pénteki kommentárjában a Le Figaro című párizsi napilap.

MTI Gazdaság

Le Figaro: kényes magyar helyzet

A közép-kelet-európai országokat sem fogja elkerülni a gazdasági válság, de a régióban nem lesz recesszió: leginkább a balti államok, Románia és Bulgária veszélyeztetettek – idézte Jean Lemierre-t, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi elnökét, a BNP Paribas bank elnökségének tanácsadóját hétvégi számában a Le Figaro című francia napilap.

MTI Itthon

Le Figaro: Gyurcsány helyzete tarthatatlanná vált

Távozási szándékának bejelentésével Gyurcsány Ferenc elfogadta, hogy a mélypontra került magyar gazdaság javításának és az ország nehézségei leküzdésének egyik akadályává vált - írta hétfőn a Le Figaro című francia konzervatív napilap.

MTI Gazdaság

IHT: a válság Európa politikai egységét fenyegeti

A magyar javaslat elutasítása az Európai unió állam- és kormányfőinek Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozóján a kelet-európai szolidaritási alap létrehozására a bizonyítéka annak, hogy a gazdasági válság inkább a nacionalizmust erősíti, mintsem konszenzust teremt Európában - írja az International Herald Tribune (IHT) című napilap. A Le Figaro szerkesztőségi cikkében ezzel szemben úgy véli, hogy a cseh EU-elnökség jól tette, hogy az egység nevében ellenállt a magyar kérésnek.

MTI Választás 2006

Le Figaro: nem nyerhet egyik oldal sem

A zavargások és azt követő politikai válság alatt a Fidesz vesztett korábbi 12 százalékos előnyéből, és valószínűsíthető, hogy Demszky Gábor ötödik mandátumát kezdheti meg Budapesten - vélte hétvégi számában a Le Figaro című francia napilap.

Koronavírusos a lengyel elnök

Koronavírusos a lengyel elnök

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.

A német egyesítés sem állította meg a nyugatra vándorlást – 1990. október 24.