szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Ganzacél hitelezőinek 10 százaléka állapodott meg hétfőn arról, elfogadják, hogy a cég a követeléseknek az egyharmadát kielégíti ki – mondta Sal László, a Ganzacél egyik tulajdonosának, a Hídépítő Zrt.-nek a vezérigazgató-helyettese kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Fehér László, a Hídépítő Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a társaság az elmúlt évet 66 milliárd forintos árbevétellel zárta, amelyből a saját teljesítmény 55 milliárd volt, az adózás utáni nyereség pedig 3,7 milliárd forintot tett ki. Az idei terv 60-65 milliárd forint árbevételt tartalmaz, amelyből a saját teljesítmény 50 milliárd forint, a tervezett adózás utáni eredmény pedig 1,7 milliárd forintot tesz ki. A Hídépítő Zrt. saját létszáma a kiszervezett gépészeti, valamint adminisztrációs-pénzügyi egységgel együtt 420 fő, anélkül pedig 360 fő, és ez a létszám megmarad az idén – mondta a vezérigazgató.

Az építőipar egyik nagy problémája az, hogy a bankok "leszorították" a finanszírozást, így helyettük a fővállalkozóknak kell finanszírozniuk a projekteket. A finanszírozási problémák pecsételték meg a Ganz Acél sorsát is – emelte ki Fehér László. Szerinte amikor 2004-ben a Hídépítő a Vegyépszerrel közösen megvásárolta a Ganz Acélt, azt 5 milliárd forint adóssággal vették át. A vásárláskor készítettek egy tíz éves reorganizációs tervet, amelynek a végére a Ganz Acél stabil cég lehetett volna. Ehhez vettek fel 1,5 milliárd forint reorganizációs hitelt, amely mellé a tulajdonosok 800 millió forint kölcsönt adtak.

Fehér László közölte, hogy idén februárban a bank felmondta a hitelt, emiatt a vállalat nem tudta befejezni a németországi munkáit, ami tovább növelte a veszteségét. Hiába volt a Golgota utcai telephelyre ez év augusztusi határidővel 3 milliárd forintos adás-vételi szerződése a Ganz Acélnak, a pénzintézet nem hitte el, hogy ez a pénz valóban befolyik, ezzel szemben a hitel felmondása után márciusban fizetett a vevő.

Fehér László rámutatott, hogy a Megyeri híd ki nem fizetett alvállalkozóinak a története is korábban kezdődött, ebben az esetben a Hídépítő és a Strabag volt a 63 milliárd forintos projekt fővállalkozója, de a konzorciumot a Hídépítő vezette. Az építés eljutott addig a pontig, hogy stratégiai helyzetben lévő al-alvállalkozók adtak ultimátumot az alvállalkozónak: vagy fizet, vagy pedig abba hagyják a munkát  –  mondta Repkay Kálmán hídépítési igazgató.

Szerinte a Ganz Acél olyan alvállalkozóiról van szó, mint a hidat tartó kábelek feszítését végző francia cég, vagy több acélszállító társaság. Ekkor a fővállalkozó Hídépítő leült a Ganz Acél képviselőinek társaságában a stratégiai pozícióban lévő alvállalkozóval, és megállapodtak abban, hogy a Ganz Acéllal szembeni követelést a Hídépítő veszi át, amely mintegy egy milliárd forintot fizetett ki így a Ganz Acél helyett. A Ganz Acél egyébként a Hídépítőnek 6 milliárd forint, míg a Strabagnak 10 milliárd forint értékben volt alvállalkozója a Megyeri hídon.

Fehér László utalt rá, hogy az ilyen beruházásoknál gyakran a bankok helyett a fővállalkozó finanszírozza a projektet, s ez a cég 60 napos elvégzett munkát számláz további 60 napos fizetési határidővel. A kincstár pedig ehhez képest további egy-másfél hónap múlva fizet.

Sal László beszámolt arról, hogy a Ganz Acél tartozása 2 milliárd forint, amelyből a Megyeri híd alvállalkozóira 600-800 millió forint jut. A követelések harmada fizethető ki végelszámolás keretében, de ha felszámolásba fordul át az ügy, akkor 15-20 százaléknál többhöz nem juthatnak a hitelezők, ahhoz is csak több részletben – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Megállapodást ajánlott a Ganzacél hitelezőinek a megbízott szakértő

A Ganzacél hitelezői 30 százalékos arányban juthatnak hozzá követeléseikhez, ha megállapodnak a céggel, míg egy felszámolás esetén csak 15-20 százalékot kaphatnának - mondta el a hitelezőknek tartott pénteki budapesti megbeszélésen Rózsahegyi György, a Ganzacél tulajdonosai, a Hídtechnika és a Vegyépszer által megbízott pénzügyi szakértő.

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen