szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat hónap óta legjobb teljesítményét nyújtotta az euróövezet tagországainak szolgáltatási szektora és feldolgozóipara áprilisban. A Markit piackutató intézet csütörtökön ismertetett adataiból az olvasható ki, hogy a recesszió talán már nem fog tovább mélyülni.

A Markit által kezelt beszerzőimenedzser-index 43,1 pontra emelkedett áprilisban a márciusi 40,9 pontról, meghaladván az elemzők 41,0 pontos várakozását. A mutató – ami tavaly október óta a legmagasabb – még mindig visszaesést jelez ugyan, mivel az index az 50 pontos küszöb alatt van, de a tendencia arra utal, hogy a recesszió kissé szelídülni látszik. Elemzők úgy látják, hogy talán sikerült túljutni a mélyponton, de még hosszú az út a stabilizálódásig, a növekedésről nem is beszélve.

A eurózóna feldolgozó iparában is lassult a visszaesés üteme, a beszerzői menedzser index 36,7 pontra javult a márciusi 33,9 pontról – s ezzel ugyancsak hat havi csúcsra jutott –, miközben elemzők 34,5 pontot vártak.

A bizalom erősödésére utal, hogy mindkét ágazat cégei a kilátásokat illetően is derűlátóbbak: a szolgáltatások területén a 12 hónapra előre tekintő mutató átlépve az 50 pontos határt 53,6 pont volt – tavaly június óta a legmagasabb –, míg márciusban még 48,6, februárban 46,1 pont volt.

Az iparban az új megrendelések almutatója tavaly óta a legmagasabb szintre – 30,9 pontról 37,4 pontra – emelkedett. Ekkora mértékű növekedést pedig még nem is mértek azóta, hogy megkezdődött az adatgyűjtés. Ugyanakkor a foglalkoztatási almutató 10 éves mélypontra, 40,2 pontra csökkent a márciusi 40,3 pontról és a tavaly márciusi 52,4 pontról,

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Negyedével esett a külkereskedelmi forgalom az eurózónában

Az eurózóna 16 tagországának exportja 24 százalékkal csökkent februárban az egy évvel korábbi szinthez képest, és 99,2 milliárd eurót tett ki, az import pedig 21 százalékkal 101,2 milliárd dollárra csökkent - jelentette pénteken az Eurostat.

MTI Gazdaság

Az eurózónában kicsit gyorsult az infláció

Az eurózónában februárban becsült adatok szerint 1,2 százalékkal drágultak az árak az egy évvel ezelőttihez képest, szemben a januári 1,1 százalékos, és a múlt év decemberi 1,6 százalékos éves inflációval szemben - jelentette az Eurostat hétfőn. Annak ellenére gyorsult valamelyest az infláció, hogy estek az energiaárak és tart a recesszió.

MTI Gazdaság

Nincs jele a recesszió enyhülésének az eurózónában

Az eurózóna feldolgozóipara mélypontra süllyedt februárban. Nincs jele a recesszió enyhülésének és a cégek továbbra is létszámleépítéseket hajtanak végre - derül ki a Markit kutatóintézet által készített felmérésből.

MTI Gazdaság

Eurózóna: kevésbé romlott az ipar és a szolgáltatások teljesítménye

Az eurózónában az ipar és a szolgáltatások visszaesésének üteme mérséklődött márciusban – ezt jelzi a Markit kutatóintézet által kezelt beszerzői menedzser index. Mind az iparra, mind pedig a szolgáltatásokra vonatkozó becsült index márciusban felülmúlta a szakértői várakozásokat.

360 forint felett az euró

360 forint felett az euró

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Több mint félmillióan kapták el a koronavírust világszerte egyetlen nap alatt

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban