szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A cseh gazdaság – jóllehet szintén recesszióban lesz az idén – így is számottevően jobb állapotban van, mint a többi térségi ország a Fitch Ratings keddi londoni elemzése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő a cseh szuverén adóskockázati besorolással egyező, magasan elsőrendű – a közepes befektetői "BBB" magyar adósosztályzatnál négy fokozattal jobb – "A plusz"-t adta meg a készülő cseh eurokötvényre.

Ehhez fűzött részletes elemzésében a Fitch azt írta: becslése szerint Csehország hazai össztermék-értéke (GDP) az idén 2,5 százalékkal csökken a tavalyi 3,1 százalékos reálnövekedés, illetve a tavalyi évvel zárult öt év 5,3 százalékos éves átlaga után.

A cseh gazdaság azonban viszonylag erős pozícióban lépett be a recessziós időszakba, az államadósság-ráta alacsony, a bankrendszer erőteljes, és a közép-kelet-európai térség más országaira jellemző makrogazdasági egyensúlytalanságoknak Csehországban nem sok jele van, áll a Fitch elemzésében.

Az államháztartási hiány a hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-érték 4,3 százalékára bővül az idén a tavalyi 1,4 százalékról, az államadósság azonban alig 29 százalék, vagyis még az "A" besorolási csoportra jellemző 39 százalékos középértéktől is jóval elmarad.

A külső fizetési helyzet erős: a folyómérleg-hiány mérsékelt, tavaly a GDP-érték 2,9 százaléka volt, és az elmúlt évtized legnagyobb részében a deficitet folyamatosan fedezték a nem adósságteremtő tőkebeáramlások.

A bruttó külső adósságráta is csekély térségi összehasonlításban, és nettó alapon Csehország külső hitelezői pozícióban van, egyedülálló módon a közép-kelet-európai térségben, áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

A cseh bankrendszer – az összesített mérlegfőösszeget tekintve – 97 százalékban külföldi tulajdonban van, ugyanakkor a magánszektorba kihelyezett hitelállomány a GDP arányában mindössze 50 százalék a térségre jellemző 91 százalékos középértékkel szemben.

A bankok tőkeellátottsága jó, és a bankszektor nem mutatja azokat a sebezhetőségeket, amelyek több térségi társgazdaságban hozzájárultak a makroszintű feszültségek kialakulásához, áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

A Fitch szerint lakossági hitelállomány-növekedés térségi összehasonlításban mérsékelt volt, és a növekedésnek nem volt kiemelkedően jellemző vonása a devizahitelek kihelyezése a fedezetlen hazai adósoknak.

A hitelminősítő ugyanolyan jó adósosztályzatot tart érvényben Csehországra, mint az euróövezeti tag Szlovákiára.

A cég e hónap elején közzétett átfogó térségi elemzésében azt írta: becslése szerint a feltörekvő Európa egészének gazdasági kibocsátása átlagosan 3,1 százalékkal csökken 2009-ben. Ez "súlyos és hirtelen recesszió" a tavaly mért 4 százalékos, és a 2007-tel zárult öt év átlagosan 6,8 százalékos éves növekedései után.

A hitelminősítő előrejelzése szerint az idei évre valószínűsített 3,1 százalékos átlagos térségi GDP-mínuszon belül igen széles a megoszlás: az előrejelzési sáv az azerbajdzsáni gazdaságra jósolt 2,5 százalékos reálnövekedéstől és a Fitch által Lettországban várt 12 százalékos GDP-zuhanásig terjedt.

A cég szerint közép-európai EU-térségben Magyarországon és az euróövezeti tag Szlovéniában lesz a legmélyebb a recesszió; a Fitch a magyar gazdaságban az idén 5, Szlovéniában 4,3 százalékos visszaesést valószínűsít.

A térségbeli országok hosszú futamú adóskockázati besorolásai a nemzetközi hitelminősítőknél:

Ország

S&P

Fitch

Moody's

Magyarország

BBB mínusz

BBB

Baa1

Csehország

A

A plusz

A1

Szlovákia

A plusz

A plusz

A1

Szlovénia

AA

AA

Aa2

Lengyelország

A mínusz

A mínusz

A2

Románia

BB plusz

BB plusz

Baa3

Oroszország

BBB

BBB

Baa1

Horvátország

BBB mínusz

BBB mínusz

Baa3

Bulgária

BBB

BBB mínusz

Baa3

Ukrajna

CCC plusz

B

B1

Észtország

A

BBB plusz

A1

Lettország

BB plusz

BB plusz

Baa3

Litvánia

BBB

BBB

A3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Mindhárom balti köztársaságot leminősítette a Fitch

Mindhárom balti köztársaság szuverén adósosztályzatát rontotta szerdán a Fitch Ratings, amely Észtországtól megvonta az elsőrendű adósi minősítést, Lettországot pedig a befektetésre ajánlott sáv alá, a spekulatív kategóriába sorolta át.

MTI Gazdaság

Fitch: megfelelő programú és támogatottságú kormányfő kell

Negatív fejlemény lenne a magyar szuverén adósbesorolás szempontjából, ha nem sikerülne olyan miniszterelnököt találni, akinek megvan a kellő ambíciója és politikai támogatottsága a nemzetközi pénzügyi segítség fenntartásához szükséges költségvetési takarékosság folytatására, áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott állásfoglalásában.

MTI Gazdaság

Negatív figyelőlistára került Írország

Negatív figyelőlistára vette pénteken Írország szuverén adósi besorolását a Fitch Ratings a várhatóan 10 százalék fölé emelkedő költségvetési deficitre hivatkozva. A lépés jelzi, hogy az euróövezeti alapító tagállam elvesztheti "AAA" szintű, vagyis a létező legjobb adóskockázati osztályzatát.

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

Az én hetem: Lackfi János zombifesztiválon járt

Az én hetem: Lackfi János zombifesztiválon járt

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!