szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ipari termelői árak 2009 márciusában az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, tavaly márciushoz képest 9,1 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ipari termelői árszint az idén februárban az előző havinál 3,2 százalékkal, az egy évvel korábbiaknál 8,0 százalékkal volt magasabb. Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. márciusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, a 2008 márciusával összehasonlítva 4,6 százalékkal emelkedtek.

Az exportértékesítés árai márciusban a februári árszinthez viszonyítva 1,7 százalékkal, az egy évvel korábbihoz mérten 12,2 százalékkal nőttek. A belföldi értékesítési árak 0,7 százalékos havi csökkenése az év első két hónapjában mért növekedés után következett be. Januárban 0,9 százalékkal, februárban 2,4 százalékkal nőttek az árak az előző hónaphoz képest. A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai márciusban 0,2 százalékkal magasabbak voltak a 2009. februáriaknál.

A legnagyobb mértékű áremelkedés – a vegyi alapanyagok 3,8 százalékos áremelkedésének következtében – a vegyi anyag, termék gyártása (3,0 százalék), valamint a számítógép és elektronikai, optikai termékek gyártása ágazatban (1,1 százalék) mutatkozott. Az élelmiszerek, illetve a villamos berendezések árai nem változtak. Az elmúlt hónapban mért átmeneti, jelentős emelkedés (11,8 százalék) után márciusban ismét mérséklődtek az árak a kőolaj-feldolgozásban (1,5 százalék). Csekély árcsökkenést (0,2 százalék) regisztráltak a textiliparban, a gyógyszeriparban, valamint a gép- és berendezésgyártásban.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamos energia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás árai – a 2007. szeptember óta tartó folyamatos emelkedést követően – márciusban 2,2 százalékkal csökkentek, ami a KSH szerint döntő részben a szabadpiaci nagykereskedelmi árak változásából adódik.

Tizenkét havi összehasonlításban a feldolgozóipar egészének belföldi értékesítéseit tekintve 2,4 százalékkal nőttek az árak. Legnagyobb mértékben a fémalapanyagok és fémfeldolgozási termékek árai nőttek (8,9 százalék). A járműgyártás ágazatban 7,8 százalékkal, a gumi-, műanyag és építőanyag-ipari termékek körében a múlt havival megegyező mértékben, 4,0 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt.

Az élelmiszeriparban 2,1 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető, miközben árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban (4,5 százalék), a textil- és bőriparban (2,2 százalék), a gyógyszergyártásban (0,8 százalék), és a vegyianyag- és vegyi termék-gyártásban (0,4 százalék).

A villamos energia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 9,6 százalékkal, a víztermelés, -kezelés, -ellátás árai 7,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2009. márciusban a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,7 százalékos, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,1 százalékos áremelkedés, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban pedig 1,1 százalékos havi árcsökkenés jelentkezett. Tavaly márciushoz képest a legnagyobb mértékű áremelkedés szintén a beruházási javaknál (5,1 százalék) volt megfigyelhető. Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,6 százalékkal, a fogyasztási cikkek gyártásában 3,7 százalékkal nőttek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2009. márciusban havi szinten 1,7 százalékkal, éves összehasonlításban 12,2 százalékkal emelkedtek. Ebben jelentős szerepe volt annak, hogy a forint egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 2,0 százalékkal, a dollárhoz képest 0,1 százalékkal értékelődött le, míg a 2008. márciusi árfolyammal összevetve az euróhoz mérten 17,0 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva pedig 39,4 százalékkal gyengült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az ipari termelői árak nőttek februárban

Az ipari termelői árak az idén februárban az előző havinál 3,2 százalékkal, az egy évvel korábbiaknál 8,0 százalékkal voltak magasabbak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: gyorsan nőttek az ipari termelői árak

Októberben az ipari termelői árak az előző havinál 3,4 százalékkal, míg az egy évvel korábbiaknál 7,8 százalékkal voltak magasabbak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.