szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rögzített devizaárfolyamon számítva nem emelkedett, lényegében a januári szinten maradt a lakosság lakáshitel-állománya márciusban - írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett jelentése.

Március 31-iki középárfolyamon számolva, az állomány 118,5 milliárd forinttal nőtt ugyan, de a növekmény szinte teljes egészében árfolyam-átértékelődésből származott. 

Mind a lakás-, mind a fogyasztási hiteleknél megállt a legnagyobb súlyt képviselő svájci frank alapú állományok növekedése. A rögzített devizaárfolyamon számított adatok szerint a fogyasztási hitelek állománya tavaly decembertől kezdve fokozatosan csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok nettó hiteltörlesztése mérséklődött, a devizahiteleknél már nettó hitelfelvétel mutatkozott. A nem pénzügyi vállalatok nettó betételhelyezése összességében tovább növekedett a februári szintről.

A szezonálisan nem igazított forintbetétek állománya márciusban 125,8 milliárd forinttal csökkent. A devizabetétek állományát az átértékelődés és egyéb változás 37,7 milliárd forinttal növelte, a betétkivonás pedig 27,6 milliárd forinttal csökkentette.

A nem pénzügyi vállalatok forinthitelei 51,6 milliárd forinttal csökkentek, a devizában felvett hitelei pedig 208,1 milliárd forint nőttek, ami 90 százalékban az árfolyam- és egyéb változásoknak tudható be.

A forintbetét-állomány 27 milliárd forinttal csökkent. A devizabetét-állomány 175,8 milliárd forinttal növekedett, amit 75 százalékban a nettó betételhelyezés és 25 százalékban árfolyam- és egyéb változásból származó növekedés eredményezett.

A hitelintézetek külföldi kötelezettségei mérlegfőösszegük arányában tavaly július óta folyamatosan nőnek. Márciusban az arány 35,74 százalék volt, szemben az előző havi 34,9 százalékkal.

Márciusban a forint lakáshitelek átlagos hitelköltség- mutatója csökkent, és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél mindhárom pénznem (forint, euró, svájci frank) esetében mérséklődött az átlagos teljes hiteldíj mutató.

A személyi hiteleknél nőtt az euró és a svájci frank hitelek átlagos hitelköltség mutatója, drágábbak lettek a forint áruhitelek, de csökkent a svájci frank alapú gépjárműhitelek átlagos költsége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!