szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fél év óta először bővült márciusban Németország külkereskedelmi forgalma. A kivitel 0,7 százalékkal 66,4 milliárd euróra, a német behozatal 0,8 százalékkal 57,6 milliárd euróra bővült - tette közzé a szezonális és az árváltozásokat kiszűrő előzetes adatát a Szövetségi Statisztikai Hivatal.

Februárban még 1,3 százalékos csökkenést mértek a kivitelben az előző hónaphoz viszonyítva, a behozatalban pedig 4,8 százalékos volt februárban a visszaesés. Márciusban a német külkereskedelmi aktívum 8,9 milliárd eurót tett ki, azonos volt a februári szinttel. 2008 márciusában 16,0 milliárd euró volt a mérleg aktívuma. A márciusi kivitel ugyanakkor 20,9 százalékkal, a német behozatal pedig 11,6 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti szinttől.

A szakértők a stabilizálódásra következtetnek az adatokból, hozzátéve, hogy a recesszión még nem jutott túl a német gazdaság, legfeljebb annak legrosszabb szakaszát hagyta maga mögött. Nem zárható ki, hogy mind a külkereskedelmi forgalomban, mind pedig az ipari megrendelésekben még áprilisban és májusban is visszaesés következzék be. Ugyanakkor határozott jelei vannak, hogy a recesszió ez év második negyedében az első negyedévinél sokkal enyhébbnek bizonyul – mondják az elemzők.

A német exportőrök szövetsége (BGA) arra számít, hogy 2009 egészében 15 százalékos lesz a külkereskedelmi forgalom visszaesése. Amennyiben ez bekövetkezne, akkor az idei év lenne az első 1993 óta, amelyben beszűkül a német külkereskedelem. A 15 százalékos visszaesés egyben a legnagyobb mértékű forgalmi csökkenés lenne az NSZK 1949 évi létrehozása óta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A német befektetők 80 százaléka ismét beruházna Magyarországon

A német befektetők 80 százaléka ismét beruházna Magyarországon, annak ellenére, hogy egyre elégedetlenebbek az adók mértékével, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával és a bürokrácia túlburjánzása miatt – mondta Straub Elek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) alelnöke kedden, a kamara új konjunktúra jelentésének bemutatása alkalmából.