szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áprilisban a háztartások új lakáscélú forint hiteleinek szerződéses értéke kismértékben emelkedett a márciusi szinthez képest, míg az euró alapú lakáshiteleké csökkent – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Csökkent az euró és a svájci frank alapú szabad felhasználású jelzáloghitelekre kötött új szerződések szezonálisan igazított értéke, miközben az euró alapú hiteleknél nőtt, a svájci frank alapúaknál csökkent az átlagos hitelköltség mutató.

A forint és euró személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéses állománya áprilisban nem változott jelentősen az előző hónaphoz képest, a hitelek átlagos hitelköltség mutatója minimális mértékben emelkedett.

A nem pénzügyi vállalatok új hiteleinek szezonálisan igazított szerződésértéke összességében mérséklődött, elsősorban az euró alapú hitelek új szerződéses állományának csökkenése miatt. Az új hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró összeghatár feletti forinthitelek esetében áprilisban alacsonyabb volt, mint márciusban.

Az új betétszerződések szezonálisan igazított értéke a háztartási és a nem pénzügyi vállalati szegmensben is csökkent. A háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlába emelkedett, míg a vállalati betétek átlagos kamatlába nem változott jelentősen. Áprilisban a háztartások által felvett forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója emelkedett, a svájci frank hiteleké tovább csökkent és az euró hiteleké alig módosult.

Csökkent a forint és a svájci frank szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltség mutatója, míg az euró hiteleké emelkedett. A személyi hiteleknél a hitelköltség mutató mindhárom devizanem (forint, euró, svájci frank) esetében emelkedett, de a svájci frank hiteleknél tapasztalható nagymértékű növekedést az összetétel-hatás okozta. A forint áruhitelek költsége nem változott, míg a svájci frank gépjárműhiteleké emelkedett.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlábai az 1 millió euró érték alatti forint és euróhiteleknél enyhén emelkedtek, míg az 1 millió euró érték feletti forint hitelek esetében csökkentek és az euró hitelek esetében változatlanok maradtak.

A háztartások esetében a forint új lakáshitel szerződések értéke emelkedett, míg a svájci frank és az euró hiteleké csökkent. A forint szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében az új szerződések szezonálisan igazított értéke nem változott, míg a svájci frank és az euró hiteleké csökkent. A személyi hitelek esetében csak a svájci frank hiteleknél emelkedett az új szerződések értéke. A forint áruhitelek szezonális hatásokkal korrigált értéke kismértékben emelkedett. A svájci frank gépjárműhitelek új szerződéseinek értéke lényegében nem változott.

A nem pénzügyi vállalatok új forint- és euróhiteleinek új szerződései a szezonálisan igazított adatok szerint általában csökkentek.

Betéti oldalon a háztartások forint és euróbetéteinek átlagos kamatlába emelkedett. A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába enyhén emelkedett, míg az euróbetéteké gyakorlatilag szinten maradt. Az adott hónapban újonnan elhelyezett betétek szezonálisan igazított értéke a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok esetében is csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Mit nem módosíthatnak egyoldalúan a bankok?

A banki hitel- és pénzügyi lízingszerződések egyoldalú módosítását korlátozó új rendelkezések alapján a jövőben plusz biztosítékokat sem írhatnak elő egyoldalúan a magánszemély adósok részére a pénzügyi intézmények - hívja fel a figyelmet hírlevelében a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és pénzügyi tanácsadó.

MTI Gazdaság

Olcsóbban juthatunk hitelhez az IMF/EU-tárgyalások után

Meredeken többhavi mélypontra, 3,1122 százalékra süllyedt a magyar szuverén adósságokra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése a keddi londoni kereskedésben, jelezve az adósságtörlesztési kilátások befektetői megítélésének javulását, annak nyomán, hogy előző nap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttsége kedvezően értékelte az eddigi magyar stabilizációs intézkedéseket.

MTI Gazdaság

Az MFB 170 milliárdos hitelt kap az államtól

A magyar állam 170 milliárd forint hitelt folyósít a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) annak érdekében, hogy fenntartsa, illetve bővítse hitelezési tevékenységét - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

MTI Gazdaság

Tukacs nem érti a kereskedelmi bankok óvatosságát

Érthetetlen gazdasági viselkedésnek nevezte a kereskedelmi bankok óvatos hitelezését Tukacs István válságövezetekért felelős kormánybiztos szerdán Pécsett, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) vállalkozói fórumán.

MTI Gazdaság

Egyre többen járunk Ausztriába hitelért

Növekszik az érdeklődés az osztrák hitelek iránt, mivel az euró hitelkamatok folyamatosan csökkennek, valamint a szomszédos országban kevesebb kezelési és egyéb költséget kell fizetni – írta a Kisalföld pénteki száma.

Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

Daciák és Ladák helyett Alfa Romeókat tervez a sztárdesigner

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás