szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Románia kedvezőbb helyzetből fut neki a gazdasági válság kezelésének, mint Magyarország – így nyilatkozott az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című napilapban Boros Imre közgazdász, az Orbán-kormány volt minisztere.

A Bukarestben megjelenő romániai magyar napilap a volt miniszterrel közölt interjút keddi számában. Boros szerint Románia azért van előnyösebb helyzetben, mert két százalékkal kisebb kockázati felárral jut hozzá a világpiacon pénzekhez, mint Magyarország, írta az újság.

Boros rámutatott: Romániában nagyobb az esély arra, hogy az államkassza a gazdaság élénkülésén keresztül jusson többletbevételhez. Boros Imre szerint Romániának arra kell vigyáznia, hogy ne szabaduljon el a kamat és az infláció, mert így az állam finanszírozható marad.

Boros szerint Magyarország gyakorlatilag a Nemzetközi Valutaalap karjaiba vetette magát a hitelmegállapodás tavaly őszi aláírásával, holott lettek volna más uniós megoldások is a likviditási gondok megszüntetésére. „Ezzel Magyarország sajnos negatív példát mutatott a régió többi országának” – idézte az újság Boros Imrét.

Május elején Románia is készenléti hitelmegállapodást kötött az IMF-fel 12,9 milliárd euróra, ez része egy 19,9 milliárd eurós hitelprogramnak, amelyben az EU, a Világbank, az IFC, az EBRD és az EIB is részt vesz.

Boros Imre hozzáteszi: Magyarországon nagy baj az is, hogy multinacionális cégek profit-hazautalásai megnőttek, az adózás előtti belső kereskedelemmel és az úgynevezett „adóoptimalizálással” sok pénzt kivisznek az országból, olvasható az ÚMSZ-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem ártana még némi tartalékpénz az IMF-től?

A következő parlamenti ciklusban Magyarországnak már tényleges esélye lesz az euróövezeti csatlakozásra, de "elővigyázatosságból" kívánatos volna még 10 milliárd euró támogatás a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) jövőre, érvel egy Közép- és Kelet-Európára szakosodott befektetési társaság.

MTI Gazdaság

Bajnai: négy célt tűzött ki a kormány válságkezelő programja

A kormány válságkezelő programja négy célt tűzött ki, a válságkezelést, az egyensúlyteremtést, a gazdasági növekedés beindítását, a bizalom visszaszerzését - hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön, a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) soros ülésén.