szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Opel kedden megkapta az első, 300 millió eurós részletet abból az áthidaló kölcsönből, amely a megmentési terve kulcsfontosságú részét képezi.

Hosszú tárgyalások és drámai fordulatok után szombat hajnalra jött létre a megállapodás arról, hogy az európai, illetve németországi Opel "megmentője" - azaz az új befektető - a kanadai- osztrák beszállító, alkatrészgyártó cég, a Magna International lesz. A Magna nem egyedül, hanem az orosz Sberbankkal és a GAZ oroszországi autógyárral együttműködve száll be az üzletbe, miközben Németország az átmeneti időszakra, illetve az esetleges kockázatok elhárítására 1,5 milliárd eurós áthidaló hitelt biztosít. A hitel felét a német kormány adja, másik felét a négy németországi Opel-autógyárnak otthont adó négy tartomány. Két tartomány, Hessen és Észak-Rajna-Vesztfália parlamentje vasárnap már jóvá is hagyta ezt.

Az egyezmény összes részlete még nem ismeretes, de újabb és újabb információk látnak napvilágot. Így egyebek között az, hogy az amerikai anyavállalattól, a General Motorstól (GM) ugyan az Opelnek el kell válnia, a GM azonban 35 százalékkal továbbra is részvényes marad. A Magna csak 20 százalékkal rendelkezik majd, és ugyancsak 35 százalék kerül az orosz Sberbank és a GAZ birtokába. A fennmaradó 10 százalék a kereskedőké és az alkalmazottaké lesz.

A legnagyobb németországi Opel-üzem, a rüsselsheimi gyár alkalmazottai vasárnap derűlátással nyilatkoztak a megállapodásban rejlő lehetőségekről, és hasonlóan bizakodók voltak az alkalmazottak érdekeit képviselő üzemi tanács vezetői is. Arra azonban rámutattak, hogy a szanálás nem lesz zökkenőmentes, és ha üzembezárásokkal – a Magna ígérete szerint – nem is, elbocsátásokkal mindenképp számolni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Hárman pályáznak az Opelre

Három befektető nyújtott be pályázatot az Opel megvételére, illetve befektetési szándékkal – közölte a General Motors európai kirendeltségének egyik névtelenül nyilatkozó szóvivője.

MTI Gazdaság

Opel-mizéria: pengeváltás Washington és Berlin között

Diplomáciai válsággá fajulhat az Opel-válság Németország és az Egyesült Államok között. Csütörtök reggel ugyanis a német kormány két minisztere is élesen bírálta az amerikai kormányt, illetve az Opel anyavállalatát, a General Motorst amiatt, hogy a németországi gyár jövőjével kapcsolatos, hajnalig tartó válságtanácskozáson új pénzügyi követeléssel álltak elő, meghiúsítva ezzel a remélt megállapodást.

MTI Autó

A kanadai Magna veszi át az Opelt

Megállapodott a német kormány az érintett felekkel arról, hogy a Magna kanadai-osztrák cég veszi át a csőd közeli helyzetbe került Opel autógyárat - jelentette be Peer Steinbrück pénzügyminiszter szombat hajnalban Berlinben.