szerző:
MTI

Megkezdődött a brit gazdaság stabilizációja, az ország a legrosszabb recessziós negyedéven már túljutott, de a növekedés visszatértére a jövő év elejéig várni kell, jósolta hétfőn kiadott friss – a kormányénál borúlátóbb – előrejelzésében a Brit Iparszövetség (CBI).

A brit feldolgozó szektor legnagyobb érdekképviseleti szervezetének prognózisa szerint a brit gazdaság eddig lefelé tartó teljesítménygörbéje az idei második félévben "kisimul"; a harmadik negyedévben a másodikhoz mérve még 0,1 százalékos visszaesés, a negyedikben - szintén negyedéves alapon - éppen zéró növekedés várható.

A CBI 2010 első két negyedévére már "szerény", 0,1 és 0,3 százalékos növekedést valószínűsít negyedévi összevetésben. Az előrejelzés szerint 2009 egészében a brit hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékkal csökken, 2010 egészében átlagosan 0,7 százalékkal növekszik. A CBI öt egymást követő recessziós negyedévvel számol, és prognózisa szerint ezen idő alatt a brit GDP-érték összesítve 4,8 százalékkal zuhan. A londoni Cityben vannak ennél jóval borúlátóbb jóslatok is a brit gazdaság várható teljesítményére.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdasági előrejelző ház legfrissebb előrejelzésében az állt, hogy a brit hazai össztermék 2009 egészében, reálértéken 4,5 százalékkal esik. A CEBR szerint a brit gazdaság idei egész éves visszaesése 1931 - a nagy depresszió mélypontja - óta a legmeredekebb lesz. Abban az évben 5,1 százalékkal csökkent a brit GDP-érték.

A brit gazdaság összkibocsátásának 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsértéke és az idei harmadik negyedévre várt mélypont között összesítve 5,6 százalékos GDP-zuhanással számolnak a CEBR londoni elemzői. A Bank of England – a brit jegybank – azt sem tartja biztosnak, hogy jövőre beindul a növekedés.

Mervyn King, a bank kormányzója a legutóbbi inflációs jelentést ismertető londoni sajtótájékoztatóján a következő tizenkét hónap kilátásairól azt mondta: nem nagyobb annak az esélye, hogy 2010 közepén a jelenleginél magasabb lesz a brit gazdaság kibocsátása, mint annak, hogy alacsonyabb, vagyis ugyanakkora a valószínűsége e távlatban a növekedésnek, mint a folytatódó visszaesésnek.

Alistair Darling pénzügyminiszter a következő pénzügyi évre szóló, áprilisban ismertetett költségvetési tervezetében jövőre 1,25 százalékos, 2011-ben pedig már 3,5 százalékos brit GDP-növekedést valószínűsített.

Darling a tervezetbe 3,5 százalékos idei gazdasági visszaesési becslést állított be, ezt azonban még a parlament pénzügyi bizottsága is túlzottan derűlátónak minősítette nemrég közzétett jelentésében.

A CBI a hétfőn közzétett előrejelzésben a 2009-2010-es pénzügyi évre 12,2 százalékos, 2010-2011-re 12,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósol.

Az idei pénzügyi év deficitjéről szóló CBI-prognózis jórészt megfelel a kormányzati becslésnek – a költségvetésben 12,4 százalékos hiányelőrejelzés szerepel –, Darling azonban a következő pénzügyi évre már nem növekvő, hanem 11,9 százalékra csökkenő hiányt vett bele a költségvetésbe.

A Standard & Poor's hitelminősítő május végén stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – lehető legjobb, „AAA” szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a várakozására hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok nyomán a brit nettó államadósság középtávon megközelíti a hazai össztermék 100 százalékát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Éhkoppon a brit oroszlán: a vártnál sokkal rosszabb GDP-adatok

Negyedéves összevetésben csaknem 2 százalékkal, éves összehasonlításban több mint 4 százalékkal csökkent a brit gazdaság összteljesítménye az idei első három hónapban, közölték pénteken a brit statisztikai hivatalban. Az adatsor sokkal rosszabb az elemzői várakozásoknál. Londoni elemzők szerint ezek után a brit pénzügyminiszter erre az évre szóló, 3,5 százalékos recessziós jóslata is vágyálomnak tűnik.

MTI Karrier

Bérbefagyasztást, bércsökkentést tervez a brit cégek háromnegyede

A brit vállalatoknak csaknem a háromnegyede bérbefagyasztást vagy bércsökkentést tervez az idén - áll a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) hétfőn nyilvánosságra hozott felmérésében, amely szerint számos brit cég előrehozott választásokat tartana előnyösnek a súlyos recesszióban lévő gazdaság számára.

MTI Gazdaság

London "figyeli a gazdaságilag kockázatos országokat"

"Korai figyelmeztető rendszert" léptetett életbe David Miliband brit külügyminiszter azokon a brit nagykövetségeken, amelyek fogadó országaiban felmerülhet a "politikai-társadalmi nyugtalanság" kockázata a gazdasági világválság miatt – írta kedden a The Times.

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Marad a napos, száraz idő

Marad a napos, száraz idő

Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot

Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Békéscsaba újraválasztott polgármestere szerint a kormánypárti támogatás is kellett a győzelméhez

Mentőautó és kocsi ütközött Nyíregyházán, egy nő meghalt

Mentőautó és kocsi ütközött Nyíregyházán, egy nő meghalt