szerző:
MTI

A brit elsőrendű „AAA” szuverén adósbesorolás hitelminősítői megkérdőjelezése után most már reális kockázat a világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok leminősítése is – áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég kedden kiadott új globális előrejelzésében.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző cége – szerint a világgazdaság egészének növekedési üteme a biztató jelek ellenére a következő két évben nyomott marad. A júliusra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett világgazdasági prognózisukban azt írták: miután a Standard & Poor's hitelminősítő negatívra rontotta a brit adósosztályzat besorolását, a figyelem még inkább a vezető gazdasági erőcentrumok költségvetési helyzetének fenntarthatóságára irányult. Az EIU szerint ennek nyomán a szintén súlyos költségvetési feszültségekkel küszködő Egyesült Államok leminősítése is valós fenyegetéssé vált.

A Standard & Poor's május 21-én – hatalmas piaci visszhangot keltő intézkedéssel – az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia, az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság lehetséges legjobb, "AAA" szintű besorolásának kilátását. Ennek indokai között szerepelt a recesszió és az gazdaságélénkítő kiadások miatt várhatóan példátlan szintre – a brit kormány idei hivatalos előrejelzése szerint is a hazai össztermék (GDP) 12 százaléka fölé – emelkedő brit költségvetési hiány, valamint az, hogy az S&P szerint hamarosan megközelíti a GDP 100 százalékát a brit államadósság.

Mivel az amerikai gazdaság - a hatalmas központi ösztönző és bankmentő programok miatt - arányaiban ugyanolyan hiány- és államadósság-problémákkal küszködik, mint a hasonló élénkítő eszközökhöz folyamodó Nagy-Britannia, elemzők szerint az S&P brit kilátásrontása után a piacon felmerült annak rémképe, hogy az Egyesült Államok is esetleg elvesztheti csúcsszintű, eddig megkérdőjelezhetetlennek tartott "AAA" adóskockázati osztályzatát.

Ettől tart például az amerikai államadósság legnagyobb külső finanszírozói közé tartozó japán befektetőknek csaknem a harmada. A Barclays Capital londoni befektetési bankcsoport rendszeresen méri az amerikai adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi befektetői kör hangulatát az amerikai kilátásokkal kapcsolatban. A cég legutóbbi felmérésébe bevont japán befektetők 32 százaléka mondta azt, hogy "komoly mértékben" vagy "valamelyest" tart az Egyesült Államok "AAA" osztályzatának egy éven belüli megvonásától.

A Barclays Capital elemzői mindazonáltal ezt "furcsának" nevezték, tekintettel arra, hogy ha például a Standard & Poor's negatív kilátást ad egy adósosztályzatra, az is általában csak egyharmados esélyt jelez az érintett besorolás tényleges rontására, átlagosan két évi távlatban.

Az amerikai leminősítés lehetőségére eddig nem is utalt egyetlen nagy nemzetközi hitelminősítő sem, sőt, az S&P és a Moody's Investors Servide az utóbbi hetekben egyaránt hivatalosan jelezte, hogy náluk nincs napirenden az amerikai besorolás rontása.

A puszta feltételezés is azonban komoly piacmozdító erőnek bizonyult a brit osztályzat kilátásának negatívra rontása utáni időszakban, mivel az amerikai szuverén adósság "AAA" besorolása a piac szerint a globális pénzügyi rendszer egészében a kockázat árazásának alapja.

Az EIU keddi londoni elemzése szerint az amerikai kormány által összeállított, összességében 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő csomag is hozzájárul a szövetségi költségvetési hiány "drámai mértékű" felduzzadásához. A cég londoni elemzői most azzal számolnak, hogy az amerikai államháztartási deficit az idén a hazai össztermék 13,2 százaléka lesz, és jövőre a GDP 13,6 százalékára bővül tovább.

Az azután következő években a deficitek már csökkenésnek indulnak, de még mindig "csillagászatiak lesznek", áll az EIU keddi elemzésében.

Nem jobb a brit közfinanszírozás állapota sem. A jelenlegi pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetés a becsült GDP-érték 12,4 százalékának megfelelő hiánnyal számol az idén. Ez a modern kori brit gazdaságtörténet messze legmagasabb deficitje lenne.

Ráadásul a hiány csak nagyon fokozatosan csökken, és még a következő évtized közepén is magas lesz. Alistair Darling brit pénzügyminiszter a költségvetési előterjesztésben jövőre 11,9 százalékos, az azután következő évekre rendre 9,1 százalékos, 7,2 százalékos és 5,5 százalékos központi deficiteket jósolt.

Az EIU keddi globális előrejelzése a világgazdaság egészének kilátásairól azt írja, hogy az előretekintő gazdasági jelzőszámok folyamatosan javulnak, ami arra utal, hogy a globális visszaesés legnehezebb időszaka már elmúlt.

A ház azzal számol, hogy "átmenetileg" jelentős növekedési megugrás várható, amint a vállalati szektor az eddigi raktárkészlet-leépítés befejeztével hozzálát a készletek visszatöltéséhez, és a költségvetési-pénzügypolitikai ösztönző programok is hatni kezdenek.

A prognózis szerint azonban valószínűtlen, hogy a világgazdasági növekedés a következő néhány évben visszatér a korábbi években megszokott, 4,8-5,0 százalékos ütemekhez.

Az EIU londoni elemzői vásárlóerő-paritáson mérve az idén 1,8 százalékos átlagos világgazdasági visszaesést várnak – az átlagon belül a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségben 4,0 százalékos GDP-mínuszt jósolnak –, és jövőre 2,1, 2011-ben pedig 3,4 százalékos növekedést valószínűsítenek. Előrejelzésük szerint a globális növekedés üteme csak 2013-ban lépi át ismét a 4 százalékot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

EIU: 2 százaléknál nagyobb globális recesszió deflációs veszéllyel

Az eddigi komor előrejelzéseknél is mélyebb, piaci árfolyamon 2 százalékot jóval meghaladó világgazdasági recessziót, Európában pedig - a súlyos visszaesés miatt - most már deflációs kockázatot jósolnak nagy londoni gazdaságelemző és hitelminősítő házak csütörtökön megjelent új elemzéseikben.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: talán vége a szabadesésnek

A legutóbbi makroadatok arra mutatnak, hogy talán most már véget ér a világgazdaság szabadesésének legrosszabb időszaka, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég csütörtöki jelentésében, amelyben több világgazdasági erőcentrumra, köztük az Egyesült Államokra javított, az euróövezetre azonban változatlanul kétévi recessziót jósló előrejelzések szerepelnek.

hvg.hu Világ

A világ legjobban élhető városai: Budapest az elitben

Az Economist Intelligence Unit megjelentette a világ városainak „élhetőségi” listáját. A rangsor szerint a legjobb élni a kanadai Vancouverben, aztán Bécs következik, míg a dobogó harmadik fokára az ausztráliai Melbourne kapaszkodott fel. Budapest az 55. helyet szerezte meg, éppen maga mögé utasítva New Yorkot.

MTI Gazdaság

Londoni felmérés: javítani kell a kapitalizmuson

A gazdasági szereplők szerint alapjaiban változtatta meg a kapitalizmust a jelenlegi világgazdasági válság, áll egy friss londoni felmérésben, amely azt is kimutatta, hogy a vállalatvezetők nagy többsége most már támogatja az állami ellenőrzés szigorítását.

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Donald Tuskot jelöli az Európai Néppárt élére a lengyel Polgári Platform párt

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében

Összecsaptak a metrójegyár-emelés miatt tüntetők a rendőrökkel Chilében